Kennedy: „Ich bin ein Berliner!”

2014. november 09. 12:14

„Minden szabad ember, bárhol is éljen, Berlin polgára, és mint szabad ember, büszkén mondom: Én berlini vagyok!”

2014. november 09. 12:14

1963. június 26-án mondta el John Fitzgerald Kennedy Nyugat-Berlinben, a Schöneberg kerület tanácsházának (Rathaus) erkélyén híres beszédét, amelyben kijelentette: Ich bin ein Berliner! (Berlini vagyok!) Beszédében az amerikai elnök kiállt Nyugat-Németország mellett és szolidaritásáról biztosította a németeket. A több százezres tömeg éljenezve fogadta Kennedyt és mondatait.

A beszéd közel két évvel a fal megépítése után hangzott el. Nyugat-Berlinben az emberek komolyan féltek egy esetleges keleti megszállási kísérlettől, ezért is volt különös jelentősége annak, hogy az amerikai elnök így állt ki a németek mellett, akiknek sorsát egyébként már a második világháború előtt is figyelte.

A beszéd leghíresebb mondata, amely a hidegháború szállóigéje is lett, az utolsó pillanatban került bele a beszédbe. Kennedy a tanácsház lépcsőjén kérdezte meg tolmácsát, hogyan hangzik németül az „I am a Berliner” mondat. A beszéd közben a mondat fordítását egy kis cédulára írva tartotta a kezében.

Kennedy beszédében kétszer hangzik el a híres mondat, mikor először mondja, megköszöni a tolmácsának, hogy lefordította a mondatot neki, majd a beszédét is ezekkel a mondatokkal zárja: „Minden szabad ember, bárhol is éljen, Berlin polgára, és mint szabad ember, büszkén mondom: Én berlini vagyok!”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. november 09. 22:26
Én egy lekváros fánk (berliner) vagyok, mondta Kennedy. A hallgatósága meg megfulladt a röhögéstől. Szerencsétlen kujon...
neuhistoriker
2014. november 09. 15:59
Kennedy: Ich bin ein Berliner! Jó étvágyat! http://www.fortunacukraszda.hu/images/berliner1.png
gregoripehh
2014. november 09. 15:45
Kennedy a legnagyobb csalódás. Apja a maffia segítségével vette meg a szavazatokat Csikágóban neki, Franki boy közvetítésével, a prohibició idelyén feketén összeharácsolt pénzéből. Kennedy pedig telefonon állapodott meg Hruscsovval, hogy a DDR nyugodtan építheti a falat. Így a felelőssége nagyobb benne, mint a DDR komcsiké. Ezzel szemben a hazug német médiák állandóan Ulbricht nyilatkozatát mutogatják a világ legnagyobb hazugságai között, amikor azt mondja: "senki sem akar egy falat építeni". Pedig nem hazudott. Tényleg nem akart senki falat építeni, még ő sem. A német hazugságok az SED jelentőségét is állandóan túlbecsülik. Az orosz páncélosok nélkül pár hónap alatt eltávolították volna őket. Világos, hogy tiszta ruszki felelősség volt a szétszakítás és így a fal építése is.
Kanóc
2014. november 09. 15:08
A fánkokat lelövik, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!