Egy hársfa utolsó napjai

2013. május 01. 11:37

Ivády Gábor polgármestert és az ivádi lakosokat már évek óta zavarta egy temetőben lévő hársfa és annak gyökerei, mely a sírokat rongálta. A polgármester nehezen szánta rá magát, de végül kivágatta a fát.

2013. május 01. 11:37

Ivád polgármestere nehezen hozta meg a döntést, a Facebookra ezt írta a fakivágásról:

„Ez a fa hosszú évek óta borzolja a kedélyeket - nekem meg a szemöldökömet - a faluban. Már azt a döntést is nehezen hoztam meg, hogy vágassuk ki csak azért, mert a gyökerei szétnyomják a környékén lévő sírokat. Az élettelent részesíteni előnyben az élővel szemben, szerintem eleve rossz irány. Nem az elhunytról beszélek, hanem a sírról, a betonról, a műkőről, vagy a márványról, szemben egy minden évben növekvő, szép, egészséges hársfáról, amely évről évre egyre magasztosabban hirdeti az élet szeretetét. A virágából pedig isteni teát lehet készíteni, de ez már igazán másodlagos.

A másik kérdés hogy ki is volt ott előbb. A fa, vagy a sírok? Azt hiszem, hogy a sírok - nehéz ezt megmondani egy ilyen idős fánál - de az biztos, hogy a korábbi sírokba való újratemetésekkor (amikor a szülőkkel, nagyszülőkkel azonos nyughelybe fektették az elhunytat), mindenki látta, hogy a fának hatalmas gyökerei nőttek, szóval ha tiszteljük az életét, akkor már nem temetünk többet a közelébe, de ehelyett inkább nagy fáradtsággal átvágták a húsz centis gyökereket. Aztán ott a kérdés, hogy amikor még mondjuk csak két méteres volt a fa és sejthető volt, hogy nem bonsai-nak született, akkor miért nem ásták (vagy vágták, ha az nekik jobban fekszik) ki és azzal megelőztek volna minden bajt. Lehet, hogy az őseink még másként gondolkodtak?!

Egyébként is bírom, amikor valaki egy fa alá temeti a halottait, ne adj Isten ő ültette a fát, hogy adjon majd egy kis árnyékot, majd aztán egész életében arra panaszkodik, hogy csupa levél, meg termés a sírhely és az önkormányzatot fenyegeti, ha nem tesz valamit. No comment. Mindegy. Sajnos ezen már túl vagyunk. Remélem ha mégis kiderülne, hogy reinkarnálódni fogunk, akkor az is kiderül, hogy ez a fa ki volt, no és lenne ötletem arra is, hogy ki milyen testben és hol jelenjen meg újra közöttünk halála után...”

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ivády Gábor
2013. május 06. 10:44
A fát kivágattam.Nagyon sajnáltam, de megtettem, mert egyszerűen mérlegeltem a lehetőségeket és ez tűnt a legkevésbé problémásnak, költségesnek. Nem akartam vitát generálni, egyszerűen csak leírtam azt, hogy sajnálom a fát. Sajnálom, hogy annakidején mellé temetkeztek, vagy ha előbb volt ott sír, akkor azt, hogy valaki pont oda ültette a hársfát, amivel idő előtti kivágásra kárhoztatta.Bármelyik is történt, felelőtlen döntés volt. Mindenkinek igaza van, annak is aki az őseink emlékének tisztelete mellé áll, és annak is aki a fát pártfogolja. Döntöttem, és kivágattam a fát, ezért a rekviem a fáért szól a hozzászólásomban, nem a síremlékért. Ivádon egyébként nem kell fizetni a sírhelyért, nincs elévülési idő sem, így több száz éves sírhelyeink is vannak. Egyébként a helyzet abszurditása késztetett írásra, hiszen pont egy temetőben, egy elhúnytnak (illetve az életének) emléket állító sírhely miatt kellett elvenni egy életet.Ha pedig a kivágott fából fejfát készítenénk... A tanulság a fontos és nem a siránkozás. Sokkal szigorúbban fogjuk szabályozni a faültetéseket a temetőben. Sokkal szigorúbban fogjuk szabályozni, hogy hova lehet temetni.A kivágott fa helyett (bár ez őt nem vigasztalja) pedig ültetünk két másikat...az unokáinknak, akik hátha okosabban döntenek majd a sorsukról.
ciseaux
2013. május 02. 00:56
A baj nem csak ennek a hársfának a kivágásával van (micsoda illat, mikor virágzik!), hanem a felvételen, a háttérben látszó letarolt hegyoldallal! Mi magyarok tényleg képtelenek vagyunk szeretni a természetes természetet? ps: pl. Finnoprszágban, ahol a fakitermelés csak akkor engedélyezett, ha a kivágott fák után egyenlő számú fákat ültetnek!
Akitlosz
2013. május 01. 23:00
Szép, egészséges fa volt. Gyilkosok! Temetni máshova is lehet, a fa viszont nem tud odább menni.
kamasuka
2013. május 01. 12:19
Bezzeg ha ezt egy folyamat és felelősség miatt nem egy liberálmanó tenné, hanem mondjuk egy Tarlós, azonnal neki esnétek, ahogy neki is estetek gátügyben. ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!