Hogyan csináljunk magunkból és szeretteinkből Kossuth-díjasokat?

2023. június 27. 11:08

Ki kellene végre mondani, hogy az állami díjak mára már semmit sem érnek.

2023. június 27. 11:08
null
Gábor György
Gábor György
Klubrádió

„El kellene feledni az állami kitüntetések feudális-kegyúri osztogatásának reprezentatív, bizáncias, magamutogató pillanatait, a mindenkori állam baráti gesztusa előtti hálás és alázatos hajlongásokat, s magukra hagyni azokat, akik valamiféle megfejthetetlen okból, de leginkább a tehetségtelenségükből és frusztráltságukból fakadóan atavisztikus módon igénylik a mindenkori pártállamtól elnyert vállon veregetést, s a pártállami ülepek előtti mély meghajlásokat.

Ha akadnak, akik ezzel szeretik szórakoztatni önmagukat, hát tegyék! De ha egyesek rendre előjönnek azzal, hogyan is kellene megreformálni a Kossuth-díj odaítélésének mechanizmusát, azok – egyfelől – továbbra is úgy gondolják, hogy művészi teljesítményről az állam hivatott kimondani a végső verdiktet. Másfelől ugyanezek a reformerek sóvárgásaikkal erősítik annak látszatát, mintha bármi értéke is volna annak, aminek mára minden értéke elszelelt.

Pedig jó ideje már semmi valóságos, irodalmi, művészeti értéke nincs ennek a kitűzőnek, csak billogként funkcionál, s eligazítja az érdeklődőket, ki tartozik a klientúrához, s ki nem. Így van ez akkor is, ha ezért a Magyar Írószövetség elnöksége bocsánatkérésre szólít fel!

És bárki kerüljön kormányra az elkövetkezendőkben, így is marad ez mindaddig, amíg ennek a politikai esztrádműsornak véget nem vet végre valaki.”

***

***

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sheu
2023. június 28. 01:23
"Pedig jó ideje már semmi valóságos, irodalmi, művészeti értéke nincs ennek a kitűzőnek, csak billogként funkcionál, s eligazítja az érdeklődőket, ki tartozik a klientúrához, s ki nem." Az '50-es éve környékén munkások is kaptak Kossuth-díjat, az gondolom tetszett ennek a baromnak, vagy amikor a Jancsó-féle degenerált művészek kapták meg.
herden100
2023. június 27. 23:08
Jééé, Gyuri! Lapozzunk: https://m.youtube.com/watch?v=awShKwusZ10 https://m.youtube.com/watch?v=GdsAvyhQ9aw https://m.youtube.com/watch?v=dS1wHrfK0FA
Brandon the great Negro
2023. június 27. 19:56
Mert nem TI döntitek el ki kapja.
tapir32
2023. június 27. 18:15
Ki kéne mondani végre, hogy G. Gy. nem ér semmit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!