Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy diktatúrában él

2023. május 04. 15:10

A momentumos bagázsnál még a csúcsponton nagyon túl lévő Gyurcsány Ferenc is ezerszer okosabb.

2023. május 04. 15:10
null
Paranoid Android
Paranoid Android
PestiSrácok.hu

„A szavak jelentésmódosulása természetes jelenség, némely kifejezés akár teljesen új jelentést is kaphat egy emberöltőn belül. A jelentésmódosítás általában csak akkor nem szokott sikerülni, ha egy kifejezést a nyilvánvaló eredeti jelentésének a teljes ellentétére akarnak használni. Ezért nem sikerült a liberálisoknak még elérniük, hogy például a szólásszabadság a teljes kuss jelentését vegye fel.

Szerencsére a diktatúra szó is ilyen. És reméljük, ilyen is marad, habár az a szituáció, amelyben mi, idősebbek megtanultuk a jelentését, már nem nagyon létezik a liberális oktatási rendszerben. Lánykori nevén a tollbamondás, vagyis a diktálás volt az a pillanat másodiktól, amit mindenki utált. Még a buzgó mócsingok is. Ekkor ugyanis a tanár ritmusában kellett leírni, amit diktált, helyesen és szépen. Ez a gyermeki lélek teljes kiürítését kívánta meg. Akiben maradt bármi játszi gondolat, az lemaradt, továbbá siettében még rondán is írt.

Akibe aztán szorult bármi értelem, az a diktál, diktatúra szavak szótőegyezéséből levonta a szomorú következtetést, mi is lehet az a diktatúra. Játsszunk el a gondolattal, hogy a tegnap esti tüntetés résztvevőivel, a jelentésmódosult forradalmárokkal mi történt volna egy diktatúrában, vagy egy olyan működő demokráciában, mint például az USA. (A forradalmár fogalmának az új jelentése egyébként a következő: agresszív kis pöcs /sajnos a nőneműek esetében is/.)”

Nyitókép: MTI / MTVA

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2023. augusztus 11. 14:37
Aki szerint ma diktatúra van Magyarországon, az vagy rettenetesen buta, de inkább ócska módon , másokat hergelő, szar keverő!
NERbot
2023. május 05. 12:16
Ha diktatúrában élnénk, akkor az ellenzék csak amolyan politikai dísz lenne, aminek semmi esélye törvényesen leváltani a regnáló hatalmat. Márpedihg 2010 óta többször is nyert az ellenzék, mint tudjuk.
balbako_
2023. május 05. 06:04
1967-ben kempingeltem a Balaton mellett. Egy este igazoltattak és a személyigazolványomat a farmerom farzsebében hordtam ezért az felvette az ülepem formáját. (Ama régi típusú barna borítójú okmány volt) Ezért bevittek a rendőrségre és ott megvertek. Aláírattak velem egy papírt, hogy a sérüléseimet egy verekedés során szereztem és, hogy a kihallgatásom során kényszert nem alkalmaztak és mehettem amerre láttam. (Hosszú hajam sohasem volt, legfeljebb a farmerem okozhatott nemtetszést.) No, ez volt a diktatúra.
Bell & Sebastian
2023. május 04. 23:53
Emlékeim szerint az első leckét diktatúrából az óvodában abszolváltuk, az ejtőernyős körzeti megbízott köztünk nyaraló unokája vérengzést rendezett egy ácskapoccsal közöttünk, de előtte még kis híján belefojtott egy kisebbet a szombati forintos csokijáért a megáradt gyűjtőárokba. (Szombaton elengedtek délben, és az uzsonnát adták ki természetben.) A rendőr egy vadállat volt, a saját bicikliző feleségét megbüntette. Az unokája meg tömeggyilkos hajlamú. Azóta tudom, hogy minden váratlan szituációban a legrosszabbra kell felkészülni. Ha mégsem következik be, akkor az egy nice day.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!