Csaba királyfi és Uncle Sam, az Egyesült Államok és a romániai (magyar) politika

2023. május 07. 21:34

Az is nyílt titok, hogy Romániában minden fontos döntést megelőz egy konzultáció az amerikai nagykövettel.

2023. május 07. 21:34
null
Fall Sándor
Főtér.ro

„Románia kiemelt stratégiai fontosságát mérete és fekvése mellett az is fokozza, hogy a zavaros 1990-es évek után az ország vezetése (hol a kormány, hol az államelnök, hol mindkettő) erőteljesen és töretlenül Amerika-párti és készségesen együttműködik Washingtonnal, legyen szó titkos CIA-börtönök működésének engedélyezéséről, vadászrepülőgép-vásárlásról, pénznyelő autópálya-építésről (emlékszünk az amerikai Bechtelre, ugye), a fekete-tengeri kőolaj- és gázkitermelés amerikai érdekeltségeiről és sorolhatnánk.

A legfontosabb elem nyilván az, hogy Bukarest gond nélkül »megengedte«, hogy az ország területén működjön az amerikai rakétapajzs egyik eleme (Deveselu), aztán jelentős amerikai katonai bázisok épüljenek ki a Fekete-tenger partján, Konstanca mellett és Aranyosgyéresen is, a Brassó megyei Nagysinken pedig nagyszabású NATO-hadgyakorlatokat tartsanak jelentős amerikai részvétellel.

Azt is tudjuk, hogy a romániai korrupcióellenes harc erőteljes amerikai sugallatra és politikai támogatással indult be, Washington ugyanis geopolitikai biztonsági kockázatot látott a romániai nagykorrupcióban. Klaus Iohannis államfőt igencsak szeretik a Fehér házban (bárki is legyen ott az elnök), az amerikai külügyminisztériumban és a Pentagonban is, 2014-es elnökké választását pedig már-már amerikai ügyként kezelték és támogatták az akkori miniszterelnök Victor Ponta ellenében, akiben az orosz érdekek képviselőjét látták.

Az is nyílt titok, hogy Romániában minden fontos döntést megelőz egy konzultáció az amerikai nagykövettel, legyen szó fontos törvények elfogadásáról, választásokról vagy egyéb, nagy horderejű döntésről.

És persze azt se feledjük, hogy a Project on Ethnic Relations (PER) nevű amerikai civil szervezet (értsd: civilszervezeti köntösbe bújtatott amerikai érdekérvényesítő, informális külpolitikai entitás) milyen szerepet játszott az 1990-es évektől kezdve a romániai etnikumközi viszonyok, különösen a román–romániai magyar viszony mérsékelt szinten tartásában, ami az 1990-es Fekete március után és a balkáni háborúk fényében különösen fontos geopolitikai jelentőségű célkitűzése volt Washingtonnak Európa keleti részében.”

Nyitókép: Pixabay

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 08. 10:45
Nem szabad elfelejteni, hogy mindezt a neptunos nemzetaruló rmdsz stabil támogatásával teszi az oláh cigány 1990 óta. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezt a neptunos rmdsz-t a vétotlan köpcös geci töretlenül támogatja, ahogy a roman eu. és nato csatlakozást is. Sok sok magyar erőfeszítés van ebben a román sikerben és a másfélfélmilliós erdélyi magyar létszámvesztésben. Is.
Alcofrybas
2023. május 08. 08:47
Igen. És? Triviális. Mi a lényeg?
Tehetős Totó
2023. május 08. 06:45
...mindeközben különböző "műhelyekben" készül Románia új 12 "megyés" adminisztratív felosztása, Székelyföld feldarabolásával, s a többségi románsághoz csatolásával. Némiképp hasonlít II.Károly (Hohenzollern-Siegmaringen) 1938-as jugoszláv ihletésű felosztásához...amit aztán a bécsi döntés, Besszárábia és Észak-Bukovina megszállása, Kvadrilater bulgárokhoz visszacsatolása követett... Úgy legyen!
Magyarok Pásztora
2023. május 07. 22:08
Oláh jenki két jó barát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!