Volna itt egy visszautasíthatatlan ajánlat

2023. április 03. 19:50

Amikor korunk Petőfije azt mondja, hogy a Szigetet, az egyik legsikeresebb magyar fesztivált akár be is lehet zárni, az nem azt jelenti, hogy tisztelt befektetők, lehet a kasszához fáradni?

2023. április 03. 19:50
null
Dési János
Dési János
Klubrádió

„Most éppen a tekintélyes Der Spiegel tart nekünk bájos tükröt, hogy azt mondja, a maffiaállam maffiamódszerekkel szerez meg cégeket. Megjelenik egy-két elegáns fiatalember, de ezt már csak én teszem hozzá, drága kocsi kulcsát pörgetve, és tesznek egy visszautasíthatatlan ajánlatot, amit errefelé nem is szoktak visszautasítani. Még levágott lófej sem kell hozzá. Ha valaki mégis megpróbált volna nemet mondani, az hamarosan az adóhatóság, a rendőrség vagy a rettentő független ügyészség markában találhatta magát. Pár kiosztott börtönévről mesélték a bennfentesek, hogy ez azért van, mert mondjuk az egyik szőlőbirtokát már nem akarta odaadni. Oké, néhány év múlva visszatérünk erre, amikor szabadulsz. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem érdemelte meg adott esetben azt a büntetést, amit kapott vagy amivel fenyegették, csak azt, hogy az eljárás hirtelen akkor indult meg, amikor kicsit akadozni látszott a megegyezés. És azt kellett olajozni.

Most talán csak annyi történt, hogy néhány érzékenyebb lelkű német cégnek is udvariasan felajánlották, hogy el lehet takarodni, odaadni mindent olcsóért, különben nagyobb bajok is lehetnek még. Természetesen különösebb éles elme nem kellett eddig sem ahhoz, hogy aki idehozza a befektetni való pénzét, az felismerje, hova is jött. Magyar Bálinték maffiaállamról szóló könyve elég pontosan leírta a dolgokat. Aztán az a folyamatos fenyegetődzés például, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben működő – amúgy többnyire sikeres és népszerű – cégek hamarosan ki lesznek innen penderítve, mert ugye akadnak itt olyanok, akik jó szokás szerint szeretnének a készbe belecsöppenni, és gyorsan hazavinné azt a pénzt, amit csak lehet. Szóval, a jelenség nem új. Még a parlamentben is időnként előkerült, hogy hol egy jogszabály cseles módosításával, hol egy ügyes különadóval, hol hatósági fenyegetéssel meg lehet oldani efféle dolgokat. Sőt. A megoldáshoz vezető utat néha talán szegélyezte egy kisebb pénzösszeg, amely akkor került átadásra, ha mégiscsak leszálltak az illető cégről.

S amikor korunk Petőfije azt mondja, hogy a Szigetet, az egyik legsikeresebb magyar fesztivált akár be is lehet zárni, az nem azt jelenti, hogy tisztelt befektetők, lehet a kasszához fáradni?

Persze ez csak rosszindulatú feltételezés, és éppen olyan alaptalan, mint az az rémhír, hogy Nacsa Olivérnek humora lenne.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A Sziget, a Hajógyári-sziget és a másolat-kultúra kiszolgáltatottsága

Nézzük a kiindulópontot: adtam egy közel másfél órás rádióinterjút a Spirit FM-nek, ami utólag fölkerült egy videómegosztóra. Tehát elhangzott, majd nézhető volt több napon keresztül - amikor is egy portál újságírója kontextusából kiragadva megírt egy részmozzanatot. A kontextusból kiragadott állítás(ok) viharos gyorsasággal végigment(ek) az egész magyar médián anélkül, hogy bárki vette volna a fáradtságot arra, hogy meghallgassa az interjút, vagy hogy engem megkeresett volna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2023. április 04. 16:21
Most olvasom, hogy a cári oroszoszág utáni belgák az ellenséget úgy jelölték meg: hogy enyhén tűzesítet nyárssal megjelölték a segglyukuknál a nem forradalmi elvtársakat!
WLaci
2023. április 04. 14:25
De, mint a maffia. Azért egy délolasz don kicsit elegánsabb, mint a gumicsizmás főni.
Kamcsatka5
2023. április 04. 13:50
Most olvasom, hogy a cári oroszoszág utáni belgák az ellenséget úgy jelölték meg: hogy enyhén tűzesítet nyárssal megjelölték a segglyukuknál a nem forradalmi elvtársakat!
Ács Zoltán
2023. április 04. 12:22
Előjött a kufár vére,ennek az aljas kis rettegőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!