Hány hét az ostrom?

2023. április 11. 16:44

Bahmut ostroma idestova 250 napja tart. Mit jelent ez a számadat?

2023. április 11. 16:44
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Az orosz inkompetencia és győzésképtelenség bizonyítéka lenne ez a naponta fél bakarasznyi haladás? Vagy pedig ez tekinthető a modern városi hadviselés normális ritmusának?

A következtetések iránya sok esetben az esettanulmányok kiválasztásán múlik. Ez pedig egy meglehetősen szubjektív művészeti ág, amit talán csak azzal tehetünk objektívebbé, hogy előre meghatározzuk a választás kritériumait:

1. Eleve félretettem minden olyan esetet, amiben személyesen vagy közvetett módon részt vettem.

2. Csupán azokat az eseteket elemeztem, amik elérik a közepes intenzitású konvencionális hadviselés szintjét.

3. A kosárból kiemeltem négy szélsőértéket, amik különösen hosszú, ezer napnál hosszabb ostromokra vonatkoznak.

4. Továbbá kiemeltem azokat az eseteket is amikor egy város kardcsapás nélkül vagy pedig csupán egy minimális ellenállás után cserélt gazdát.

Az utóbbi kilenc év általam relevánsnak ítélt esettanulmányaiból a következő konklúziókat lehet levonni:

1. A városi harc egy időigényes népsport.

2. Zöld szamár és rövid ostrom nem létezik. Ha a védekező fél elkötelezi magát a védelem mellett akkor egy elhúzódó küzdelemre számíthatunk, ami egy hónaptól több évig terjedhet.

3. Minél több ideje volt a védekező félnek a védelem kiépítésére, annál inkább elhúzódik az ostrom.”

Nyitóképen: Bahmut. Fotó: AFPTV / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Innogreen23
2023. április 15. 10:00
Bahmut ostroma pontosan addig tart, ameddig szükséges. Kitalálta ezt a muszka. Pontosan addig tart, amíg Ukrajna kivérzik. Pontosan addig tart, míg az Eu kivérzik. Pontosan addig tart, míg az európaiaknak elegük nem lesz és el nem hajtják a sok bunker komcsi tahót a francba. Pontosan addig tart, amíg az Usa-ban el nem hasalnak a demokraták. Pontosan addig tart, amíg szerencsétlen ukránok fel nem zendülnek, Zselét és a sleppjét lámpaoszlophoz nem kötik és fel nem gyújtják. Ez a verzió egyetlen amerikai európai komcsi féreg tervében sem szerepel. Azok a baromarcú ukrán nacionalisták, akik orosz ellenesek lassan kihalnak a fronton. A túlélők pedig orosz barátok. Ukrajna Oroszországé lesz, ingyen, ügyesen, magától. Az orosz hadsereg a laktanyákban pihen, az Orosz börtönök kiürülnek ( 2,5 millió elitélt). Tiszta haszon. A többi meg a sok hülye idióta agyszüleménye, vágyálma. Ki van ez találva, ügyesen. Ukrán ellentámadás tavasszal. Aha! Értem én, csak fel nem foghatom. Vajon mi a francot csinál az a több tucat orosz műszaki zászlóalj a front mögött hónapok óta szerintetek? Ukrán ellentámadás? Ühümm. Még nem sikerült eleget lopni. Még etetni kell az Európaiakat, Amerikaiakat, toljanak még egy kis zs-t!
Reszelő Aladár
2023. április 12. 08:08
Nekem csak az a narratíva nem tetszik, amikor azt mondjuk, hogy a ruszkik sosem támadnák meg Európát, mert az ukránokkal sem boldogulnak. Ja. Csak az ukránok momentán a NATO teljes fegyverzetét vetik be és még így is alul fognak maradni.
XSXS
2023. április 12. 00:40
En mar hajlok arra, hogy a bahmuti csata tananyag lesz a katonai akademiakon. Hogyan daraljuk be az ellenseget, ugy, hogy onkent szallitsa be a zsakba a ledaralando emberanyagot?
vadászrepülő
2023. április 12. 00:23
Ha ezentúl minden kisváros elfoglalása egy évig tart az oroszoknak az nagyon jó. A hanyatló nyugat gazdasági fölénye úgy hússzoros. Ami egyre csak növekszik, mert a szankciók elleni károgás ide vagy oda, már a színes autók gyártása is meghaladja az oroszok képességeit. Két éven belül annyira érvényesül a nyugat fölénye, hogy az ukránok kisöprik az oroszokat és Putyin megbukik. Ha ezt ő is belátja, akkor megnyílik az út a valódi béketárgyalások előtt. Ehhez persze kell az is, hogy ne legyen több olyan áruló, mint a magyar kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!