Tóta W. azt írja, hogy a pápa vélhetően túl tanult ahhoz, hogy higgyen Istenben

2023. április 30. 09:24

Aki mániákusan gyűlöli a vallást, és folyton vele van elfoglalva, az bizony látens vallásos.

2023. április 30. 09:24
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Tóta W. azt írja, hogy a pápa vélhetően túl tanult ahhoz, hogy higgyen Istenben, mert az ateizmus a tanultak luxusa. Hát ez a 18-ik századi elmélet azonnal bukik, ha az ember ateista oldalakat böngész, vagy militáns ateisták írásait olvassa. Főleg, ha vallásos tudósok vagy filozófusok munkásságával veti össze az itt tapasztaltakat.

Tessék, itt az empirikus kutatás eredménye, amely ezt a régi, bizonyos scientista szektáknál fennmaradt babonás hiedelmet cáfolja. Persze ettől még Tóta W. nem fog árnyaltabban fogalmazni, hiszen a hit az hit, s neki a hite rendíthetetlen, márpedig a vakhit éppúgy nem tűri sem a társadalomtudományi vagy történeti munkák tanulmányozását, mint az önismeretet. (Ez utóbbi úgy jön ide, hogy aki mániákusan gyűlöli a vallást, és folyton vele van elfoglalva, az bizony látens vallásos.) Vagyis nem az istenhit, hanem a vakhit összeférhetetlen a tanultsággal, higgyen az illető bármiben.”

 Nyitókép: Shutterstock

„Addig tart a civilizációnk, amíg vannak könyveink" - Farkas Attila Márton a Mandinernek

Baloldalinak vallja magát, de néha szeret jobboldalit játszani - a Kafka-novellákon hangosan röhög, közel áll hozzá az ateista Camus, a kármelita misztikus Keresztes Szent János, Eckhart mester és Besenyő Pista bácsi. Ja, és nemrég megírta eddigi élete fő művét. Nagyinterjúnk!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2023. május 03. 14:34
"mert az ateizmus a tanultak luxusa." Árpikám, itt az élő cáfolat. Olvass kormányellenes mandiner commentelőket, commenteket. :) Na meg te sem tanultad túl magad az egyszakos végzettségeddel. Ergo...hazabeszélsz.
Ne szájalj
2023. május 01. 11:06
Totanak: Egy zuhano repulon, nem talalsz ateistat.
dezilluzionista
2023. május 01. 10:26
fam=dilettánsokostojás
Zolotarjov
2023. május 01. 09:08
Árpika, csak neked: ,,Az első korty a tudomány poharából ateistává tesz, de a pohár fenekén ott van Isten..,, /Werner Heisenberg/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!