A populizmus visszatért

2023. április 07. 10:00

Egy bárban ülök két EPP tanácsadóval, és nagyon nem tetszik nekik, amit mondok.

2023. április 07. 10:00
null
Frank Füredi
Frank Füredi
Spiked

„Egy bárban ülök a Place du Luxembourg téren, az Európai Parlament közelében, Brüsszelben. Két ivócimborám politikai tanácsadó, akik a mainstream konzervatív Európai Néppárt (EPP) tagjainak dolgoznak. Nagyon nem fog majd tetszik nekik, amit mondani akarok.

Rámutatok, hogy Hollandiában a múlt havi tartományi választásokon figyelemre méltó sikert aratott a BoerBurgerBeweging (BBB) nevű gazda-polgár mozgalom. Ez az agrárpolitikai mozgalom a semmiből jött, és mostanra olyan népszerű lett, hogy több mint kétszer annyi tartományi mandátumot szerzett, mint a hozzá legközelebb álló párt. A BBB hirtelen a holland szenátus legnagyobb pártjává válhat, amikor a helyi képviselők a jövő hónapban kinevezik a szenátus tagjait.

Ezután rátérek a Finn Párt finnországi felemelkedésére. A múlt hétvégi parlamenti választásokon a Finnek Pártja második lett, és vezetője, Riikka Purra több választókerületi szavazatot kapott, mint bármelyik másik párt vezetője. A Finnek Pártjára szavazó fiatalok nagy aránya azt sugallja, hogy a közhiedelemmel ellentétben a populizmus nem csak az idősebb szavazókra korlátozódik.

Látom, hogy ivócimboráimnak kezd elegük lenni, ezért ellenállok a kísértésnek, hogy emlékeztessem őket arra, hogy a közeli Flandriában – ahonnan egy kőhajításnyira ülünk – jelenleg a szeparatista Vlaams Belang (Flamand Mozgalom) párt vezeti a közvélemény-kutatásokat. Arról sem teszek említést, hogy az osztrák Szabadságpárt jelenleg egyértelműen vezet a felmérésekben. Nem szólok a Svéd Demokratákról sem, amelyek a második legnépszerűbb pártként kerültek ki a tavaly szeptemberi svédországi választásokból. Arra sem merem emlékeztetni őket, hogy Giorgia Meloni populista pártja, az Olasz Testvérek pártja a legmagasabb szavazatarányt érte el a legutóbbi olaszországi választásokon, ugyanabban a hónapban. Nincs értelme sót szórni ebbe a nyílt egzisztenciális sebbe.

Azt azonban szeretném elmondani nekik, hogy az Európai Néppártot vezető barátaik azt kockáztatják, hogy elveszítik a kapcsolatot a politikai realitásokkal. Miután magukévá tették a mainstream média előítéleteit, hajlamosak a populizmust nem többnek tekinteni, mint a politikai tájat sújtó csapásnak. Gyakran úgy tűnik, hogy az establishment pártok azt akarják elérni, hogy ezeket a feltörekvő pártokat és szavazóikat karanténba zárják, és megakadályozzák, hogy részt vegyenek a politikai életben. Az EPP, akárcsak jobbközép és zöld unokatestvérei az EU-ban, egy populizmustól mentes világot akar teremteni.”

Megszállta a rendőrség az Európai Néppárt székházát Brüsszelben

Az Európai Néppárt megerősítette, hogy a belga és a német hatóságok „látogatást tettek” a párt brüsszeli székházában.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2023. április 07. 19:23
FrankFüredi=őskomcsi
Igazszó
2023. április 07. 19:15
13 évnyi alkotmányozó hatalommal talán kormányozni kellene, nem hazudozni. A ceu judapesten pusztít. A soros ügynökei 4 millárd forintnyi dollárra lettek kitömve, míg a nav, a szolgálatok, polt, pintér és a sameszaik vakok és siketek, meg gyanúsítottjuk sincs 1,5 év elteltével. 10 szankciós csomag megszavazva. Buzik, pedofilok, kockásinges agitátorik nyomulnak a sulikban, mig a diákokat utcára vezénylik. A böszme a bandájával a parlamentben tombol, Budaházy és társai börtönben vannak. A többi üres duma. Menjetek a tetves kurva anyátokba!
Palatin
2023. április 07. 18:10
Az un. populizmussal semmi baj nincs addig, amig a populisták be is tartják amit igérnek. És Orbán betartja, hacsak az unió nem tart be öneki. Persze, ha a körülmények megváltoznak, eölöfordulhat, hogy bizoynos igéreteket nem lehet betartani. Ilyen esetben otromba balgaság ezeket mégis számonkérni. Pár év múlva minden nyugati vezetö Orbán breviárumából fog kiokosodni, ebben biztos vagyok. Az ö jelentösége túlnö Magyarország keretein. Most ugyan látszólag vesztésre áll, - minden uniós pünkösdi király az ö pocskondiázásával akar karriert csinálni -, rá jár a rúd, de fordulni fog a kocka. Orbán erejét az is bizonyítja, hogy simán visszaveri az ocsmány, ellenséges gyurcsányista tábor minden ócska próbálkozását. Nincs Európában mégegy ilyen megveszekedett, az egész Nyugat által fizetett, mindenre elszánt belsö ellenség, mint Magyaroszágon. Orbán ember a gázon, állja a sarat, igazi hazafi, kiemelkedö államférfi. Támogatnunk kell. Orbán, - még ha követ is el hibákat, ki nem -, egy izig vérig magyar hazafi, akiben meg lehet bizni, akinek el lehet hinni, hogy a magyar érdekekért dolgozik. Gyurcsány viszont úgy emberileg mint politikailag egy silány akarnok, akinek csak a magyarok nemzeti vagyona kell, különben fütyül rájuk. Öbenne megbízni egy örültség lenne. Ö belsö ellenségünk. Orbán egy zseniális politikai vezetö, mellette hazaáruló csibészek nem jutnak labdához. Az ellenlábasait és ellenségeit ezért az unióban is, itthon is majd megeszi a frász, mert érzik, hogy ezt a hegyet nem fogják tudni megmászni. Ami pl. a nemzetellenes ballibsi magyar ellenzéket illeti, - akik már eszelös ámokfutókká lettek ettöl a belsö gyötrelemtöl -, ök még oxigén palackkal sem tudnák megmászni Orbán kukába dobott, elhasznált dorkóját. A gyurcsányista ellenzék annyira utálja a saját hazáját, a saját hopnfitársait, hogy ök a magyarok minden sikerét egy sorscsapásként élik meg. Az ellenzéket egyáltalán nem érdeklik se a választók, se az ország. Ök szentül meg vannak gyözödve továbbra is arról, hogy Orbánt az unió elöbb-utóbb valamilyen módszerrel megfúrja, lehetetlenné teszi, és akkor majd öket, mint engedelmes seggnyalókat emeli a hatalomba. De erröl hiába álmodoznak. Gyurcsányt két nap alatt elzavarnák a magyarok, ha szerencséje van. De az is lehet, hogy mégegyszer ilyen szárazon nem úszná meg. Gyurcsány Magyarországnak most már nyílt ellensége, akármit is hablatyol. Gyurcsánynak az lebeg a szeme elött, hogy a brüsszeli birodalom budapesti helytartója lesz, a többiek meg azt remélik, hogy öket a Szemkilövetö magával viszi, minthogy a saját csordáján kívül ö sem számíthat senki másra... A Fidesznél Magyarország számára még évtizedekig nem lesz jobb alternatíva. Elöbb ki kell halni a gyurcsányistáknak ahhoz, hogy egy valóban új, normális nemzedék szerephez juthasson.
kiss.istvan770
2023. április 07. 18:05
" Miután magukévá tették a mainstream média előítéleteit, hajlamosak a populizmust nem többnek tekinteni, mint a politikai tájat sújtó csapásnak." A populizmust negatívumként kezelni demokrácia ellenes, diktatórikus felfogás. A demokrácia lényege, hogy a választópolgárok többségének akarata, azaz a népakarat érvényesüljön. A választott kormányzatnak pedig kötelessége a nép akarata szerint kormányozni az országot, - ez a demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!