Bagdy Emőke „díjazása” kicsinyes bosszú, amit vissza kell utasítanunk

2023. április 23. 18:25

A klinikai szakpszichológus elleni hecckampánnyal a Szkeptikus Társaság önmagát alázta meg.

2023. április 23. 18:25
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A Szkeptikus Társaság Laposföld-díjat adományozott Bagdy Emőke klinika szakpszichológusnak. Szatirikusnak vagy provokációnak szánt díjazásuk rendkívül veszélyes lépés az áltudomány és a valós tudomány összemosása szempontjából, és ezzel a szervezet csak önmagát nullázta le.

Kezdjük ott, hogy botrányos díjkiosztásuk erős lépés a tudomány relativizálásának irányába. A járványtagadók, vírusszkeptikusok, délibábos ősnyelvészek, ufológusok és laposföldhívők tobzódásának idején mérhetetlenül felelőtlen cselekedet egy valós és nemzedékek gondolkodását meghatározó tudományos teljesítményt felmutató szakember megbélyegzése. Ez a lépés nem csupán Bagdy Emőke munkásságával szemben elfogadhatatlan, hanem 

alkalmas a tudomány presztízsének rombolására is.

Lépésük annak a nyugati tendenciának a hazai megjelenítése, ami – elsődlegesen a társadalomtudományok terén – ideológiai nyomásra keretezi át a kutatásokat, és premisszaként akar elfogadtatni olyan állításokat, amiknek semmiféle tudományos alapjuk nincs. Ilyen a genderideológia lobbitevékenysége, a „progresszív” nyelvformáló törekvések vagy a klasszikus alkotások ideologikus átírása.

Bagdy Emőke „díjazása” mögött nem nehéz kitapintani ezt az ideologikus olvasatot: 

kicsinyes bosszú a klinikai szakpszichológus ismert keresztény-konzervatív alapú világnézete miatt, 

és azért, mert megnyilatkozásaiban a család fontosságát és hagyományos értékét is következetesen képviseli. Nehéz is függetlennek tekinteni a Szkeptikus Társaságot, aminek alapító tagja a Demokratikus Koalíció lelkes lobbistája, az egykor szebb napokat (és képernyőt) látott kvízprofesszor, Vágó István.

A díjazáshoz visszatérve: Bagdy Emőke tudományos teljesítménye vitathatatlan. Ha mérőszámokban nézzük, közel 400 tudományos közleményt, köztük 16 felsőoktatás tananyagot és majdnem 300 független hivatkozást találunk neve mellett. Megkérdőjelezhetetlen tudománykommunikációs munkássága is, amit telt házas előadásai, médiaszereplései és publikációi révén fejt ki. A családpszichológia, a tanulók mentális egészsége, a relaxációs technikák területén tett megállapításai és módszerei kiemelkedőek, ahogy a hazai tehetségazonosításhoz és -gondozáshoz való tudományos hozzájárulása is korszakosnak nevezhető.

A Szkeptikus Társaság a Bagdy Emőke elleni támadással a woke-lobbi hullámaira ül fel,

és egyúttal saját krédójával megy szembe. Ideológiavezérelt lépésük hitelteleníti eddigi tevékenységüket, és aláássa a tudománnyal szembeni, amúgy is megtépázott közbizalmat. Ha bocsánatkérést nem is várhatunk, megnyugtató a tudat, hogy míg a professzor asszony munkássága generációk mentális jóllétét befolyásolja, egy lobbiszervezet hangos csaholására később senki sem fog emlékezni.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. április 24. 09:10
Pityukabácsi permeabilitás-díjat érdemel.
Jabu
2023. április 24. 09:01
Annyit Bagdy Emőke javára kell írni, hogy nem ért egyet Orbánnal, akinek a lenti állítás nem világos. "A klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta interjút adott a Demokratának, amelynek kijelentette: éles határt von a pedofília és a homoszexualitás között"
Menhetten
2023. április 24. 07:47
Emőke kitalálta a "boldogság órát", mert szerinte minden órának boldognak kellene lennie... Mintha ez csattintásra menne.. Ám a mikor a mesekönyvek bedarálásával egyetértett, sőt azt mondta, hogy "én ugyan nem olvastam, de az ilyen könyvet meg kell semmisíteni" , teljesen elfordultam tőle.. Szóval, a kitüntetés jogos! Gratulálok Emőke asszonyságnak a győzelemhez! Végig neki szorítottam..
Reszelő Aladár
2023. április 24. 07:27
Kedves szkeptikusok! Mi a tudományos bizonyítéka ennek az egész gender faxságnak, aminek az elvetése miatt a valódi tudományt és annak képviselőjét is elutasítjáktok? Csak egy bizonyítékot mutassatok a homoszexualitásért felelős génszekvenciáról, a transzszexualitásért felelős génszekvenciáról meg úgy ilyenekről. Vagy már ti is elkezdtetek hinni valamiben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!