Bréking! Bejelentették az idei Laposföld-díj győztesét

2023. április 22. 17:02

Korábban éles vitákat váltott ki már a Szkeptikus Társaság jelöltlistája is, szombaton pedig a szervezet részéről bejelentették, a magyar pszichológia korszakos alakjának, tanszékvezető egyetemi tanárnak, számtalan tudományos díj birtokosának adják idén az „elismerést”.

2023. április 22. 17:02
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Megírtuk: a korábban a DK-s Vágó István által vezetett Szkeptikus Társaság 2021-ben hirdette meg először az úgynevezett Laposföld-díjat, amit akkor a vírusszkeptikus Gődény György kapott. A társaság idei jelöltjei közé beemelte Bagdy Emőke pszichológust, a magyar pszichológia korszakos alakját, tanszékvezető egyetemi tanárt, számtalan tudományos díj birtokosát. A „szkeptikusok” érvelése a következő:

„A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elkötelezödésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran füszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.”

Ami a további jelölteket illeti, Bogár László közgazdászról ezt írták: „A jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének.”

A hatalmas népszerűségű pszichológus, Máté Gábor és a műsorvezető Sebestyén Balázs sem kerülhette el sorsát.

Íme, így fest Máté Gábor a „szkeptikusok” szemében: „A lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért.”

Sebestyén Balázs műsorvezetőt pedig a következő indoklással jelölték a díjra: „A tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért.”

A szombati, a Polaris Csillagvizsgálóban tartott díjátadón eldőlt, közülük végül Bagdy Emőke „nyerte el” az idei Laposföld-díjat. A bejelentés előtt egy ismeretterjesztő előadást is meghallgathattak az érdeklődők arról, „mióta és honnan tudjuk, hogy a Föld nem lapos”.

Az eseményen elhangzott, a jelöltjeiket „nem hülyézik le”, csupán az áltudományos jelenségekre akarják felhívni a figyelmet.

 

 

A társaság honlapja szerint a díjat 2021-ben indították útjára azzal a céllal, hogy egy, ha úgy tetszik, tudományos citromdíjjal „kitüntessék” azon Magyarországon élő/működő személyek vagy intézmények, szervezetek valamelyikét, akiknek az elmúlt évben tanúsított munkásságát a nagyközönség és a Szkeptikus Társaság is a legkárosabbnak ítéli össztársadalmi szempontból, különös tekintettel a tudományba és a tényekbe vetett bizalom megrendítésére. 

A jelölteket az idén a szkeptikusok úgynevezett vitatársasága javasolta. A szűrési feltételek között szerepelt, hogy ne legyen az aspiránsok között művész vagy nem ismert személy. Ezt követően jött a szavazás, majd kialakult az öt döntős sora – hangzott el a bejelentést megelőző tájékoztatóban. A második fordulóban már csak a tagság, pontosabban annak majdnem a fele döntött. A közönségszavazáson Bagdy Emőke kapta a legtöbb szavazatot, végül a döntőt is ő „nyerte”.

Már a jelöltállítást követően többen felvetették, a társaság alighanem politikai szempontok mentén dönt,

ezt a szombati, online közvetített rendezvényen a vezetőség visszautasította.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 386 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
glaucus
2023. április 24. 17:48
A kockafejűek megalkották a "Laposföld-díjat"! - Gratula! -Kockás füzet nincs, - csak négyzetrácsos. - Kockás ing (!) sincs, -csak négyzetrácsos. Kockafej viszont van dögivel....
KBA98
2023. április 23. 13:47
Mennyit agyalhatott Vágó ezen a díjon? Az "Elkúrtuk " díjat mikor adja át a főnökének?
Lajoss
2023. április 23. 11:33
A NER sztárpszichológusa..hűséges káder..:)
letsgobrandon
2023. április 23. 10:04
Szkeptikus Társaság legnagyobb eredménye , hogy bukott szarként vonyítanak a szemlőhegyi latrinából
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!