Európa a partvonalon kívül

2023. január 02. 06:38

Az ukrán ügy megér ma annyit Amerikának, amennyit a magyar nem ért meg ’56-ban.

2023. január 02. 06:38
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Az ukrán ügy megér ma annyit Amerikának, amennyit a magyar nem ért meg ’56-ban, hiába buzdította a pesti srácokat a Szabad Európa Rádió. Amerikai véráldozat nélkül meg pláne megér. Ukrajna százmilliárd dolláros támogatása összegszerűen stimmel. Mitch McConnell, a republikánus szenátorok vezetője – az amerikai politikusokat időnként hatalmukba kerítő őszinteségi rohamok egyikében – a minap nyíltan kimondta, »Ukrajna támogatása közvetlen befektetés a hideg, kemény, gyakorlati amerikai érdekekbe.« (...)

Vége a szilveszternek, józanodjunk hát ki: Európa már a saját jelenkori történelmében is mellékszereplő. A XXI. század nagy világpolitikai konfliktusának eleve az amerikai–kínai rivalizálást jósolta (oppardon, prognosztizálta) a külpolitikai szakma. Ez még igaz is lehet később, de egyelőre a szomszédunkban ropognak a fegyverek. A válságok sorozatán (görög adósság, migráció, Covid, háború) át vergődő Európa hányattatásairól, az egyelőre beláthatatlan végű korrupciós botrányról e hasábokon is sokat írtunk az elmúlt hetekben. De geostratégiai szempontból sem rózsásabb a helyzet. Nyugati határunk bizonytalan.

A brexit utáni britek – akikben legalább van némi katonai potenciál – még európai­nak számítanak-e egyáltalán? Mennyiben különbözik a politikájuk az amerikaiakétól?”

Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. január 02. 23:31
56-ban fuggetlenseget akartak nem pedig a szovjet fuggest amerikai fuggessel felvaltani
LancelotDuLac
2023. január 02. 21:08
Az ukrán ügy megér ma annyit Amerikának, amennyit a magyar nem ért meg 56-ban - mégis putyin faszát szopkodjátok seggfejek. nehogy azt higgyétek már, hogy annyira fontosak vagytok! 56-ban aSzuezi-válság fontosabb volt - nagyon helyesen!
Pozitív
2023. január 02. 20:16
Rohadjanak meg, hogy nem segítettek anno...mi nem értünk semmit nekik...buzi amcsik! Most meg itt kevernek europával...ez nagyon nyomi egy ország ...utálom! Az unirosszal együtt! Huxit!!!!!
csulak
2023. január 02. 17:03
az ukrik majd megtudjak mennyibe kerult az amcsi "segitseg"...sirni fognak !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!