Kedves Szabó Tímea, Cseh Katka, 444: akkor most elmagyarázzuk, mit jelent még a „fehér” – a bőrszínen túl

2022. december 21. 16:53

Vigyázat, több bittel kell majd gondolkodni! Értelemátvitel, átvitt értelem, ilyesmik.

2022. december 21. 16:53
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Megint kitört a hiszti a baloldalon fehérség-faj-rasszizmus-témakörben, amiért Németh Szilárd kifejezte abbéli örömét, hogy úgymond „fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok”.

Szabó Tímea szerint Németh Szilárd „rasszista, ostoba bugris”, Cseh Katka pedig úgy véli „ilyenkor látszik igazán, hogy a Fidesz a saját szalonrasszista univerzumában létezik” – sőt, utóbbi arról is informálta a magyarokat, hogy „Alexandria Ocasio-Cortez, az amerikai baloldal sztárja szerint Messiék Latin-Amerika hősei”. A 444 meg „érdekes adatokat” ajánl Németh Szilárd figyelmébe. Valaki még a miniszterelnöki sajtótájékoztatón is megkérdezte, hogy ugyan miért olyan fontos ez a fehérség-tematika mostanában a magyar jobboldalnak.

Németh Szilárd mindeközben szerintem jókat mulat azon, hogy a baloldalt milyen könnyen lehet triggerelni, hogy mennyire imád felháborodni mindenen, amibe rasszizmust lehet belelátni. Alig várják!

Nos, 2018-ban magam is írtam olyat a francia-horvát vb-döntő okán, hogy: „A francia válogatott összetétele pedig azért el kell, hogy gondolkoztasson minket. A válogatottság alapja persze az állampolgárság, ami többé-kevésbé rendben is van. De mégiscsak furcsa, hogy a francia forradalommal és a felvilágosodás radikális ágával a világot „megajándékozó”, dicsőséges Franciaország válogatottjában erős kisebbségben vannak a ténylegesen franciák. Mintha az egykor nagy nemzet idegenlégiósokat bérelt volna fel, hogy a foci nevű játékot játssza helyettük. A horvátoknál viszont valóban horvátok játszottak. Ha egy válogatottban van egy-kettő más nemzetiségű, az sosem zavart. De ha látványosan más nemzetek, népek fiai fociznak egy nemzet, egy ország saját fiai (beleértve az őshonos nemzetiségeket is) helyett egy válogatottban, az mindig furcsa.” Eme fejtegetésemet máig tartom, hozzátéve, hogy ez az európai („fehér”) nemzetek közti idegenlégióskodásra is vonatkozik.

A baloldal imádja szó szerint érteni azt, hogy „fehér”, meg „fekete”, és véletlenül sem jut eszébe átvitt értelemben értelmezni,

holott nem az Egyesült Államokban élünk, hanem Közép-Európában. Errefelé elég gyakori a „fehér” nemzetek közti konfliktus is sőt. Tehát hogy melyik népet szeretjük és melyiket nem, az nem „faji” alapú.

Mindenesetre azt nem érti a baloldal meg az „érdekes adatokkal” előálló 444, hogy az „érdekes adatok” lényegtelenek, a Cseh Katka által emlegetett szélsőbalos amerikai AOC megjegyzése pedig nem mond ellent Németh Szilárdénak.

Ugyanis Latin-Amerika jelen formájában a nyugati kultúra része. A Nyugat magja történetileg Európa, de a gyarmatosítások és a terjeszkedés okán mára a Nyugat része az angolszász ágon Észak-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland; és a Nyugat része Latin-Amerika a spanyol-portugál terjeszkedés okán. Valóban, vannak Észak-Amerikában indiánok és feketék is – akik nyugati életvitelt folytatnak, azaz kulturális-civilizációs értelemben „fehérek”.

És van Latin-Amerikának gyarmatosítás előtti kultúrája, ami sajátos ízt ad neki, és büszkén őrzik (ami megmaradt belőle). A Nyugat így többé-kevésbé földrajzilag elterjesztett „európai értékeket” jelent összességében. No nem az EU „alapértékeit”, hanem általánosabb és elvontabb szinten az európai értékvilág és látásmód kiterjesztését. Elvégre Észak-Amerikában angolul, Latin-Amerikában spanyolul és portugálul beszélnek. A fő vallás a kereszténység. És folytathatnám.

Szóval Latin-Amerika, benne Argentínával végső soron a Nyugathoz tartozik, így az európai értékvilág része is.

Persze ez nem teljesen egyértelmű, vitatható, Samuel Huntington A civilizációk összecsapásában például nem tudja eldönteni, hogy önálló civilizációnak vagy a Nyugat részének tekintse-e Latin-Amerikát, szerinte ez a jövőben dől el. És attól még, hogy egy régió gyarmat volt, nem lesz nyugatos, az európai országok gyarmatainak jórésze nem európaizálódott, nem nyugatosodott el. Észak-Amerika viszont nagyon, Latin-Amerika meg közepesen. Mindez a volt afrikai és ázsiai gyarmatok nagyrészéről nem mondható el. 

Na de. Mivel a nyugati nemzetek bőrszíne több-kevésbé fehér, ezért minden biológiai felsőbbrendűség elvetése mellett lehet a „fehért” a „nyugati” szinonimájaként használni. Akkor is, ha persze természetesen nem igaz, hogy minden nyugati ember fehér, és még ha Latin-Amerika egy része „mesztic” is. Ez lényegtelen. Ahogy az is, hogy a svédek hidrogénszőkék (kivéve, aki nem), az olaszok meg feketék (szőrzetileg). Itt a nagy egész alapján absztrahál a hétköznapi ész, a részletek nem fontosak. 

A „fehér ország” tehát valójában minden biológiai felhang és mások lenézésére nélkül jelenthet „nyugati országot”. Az ázsiaiakra is szoktuk mondani, hogy „sárgák”, „vágott szeműek”, ami írásban talán határeset, de hétköznapi társalgásban szerintem rendben van. Vajon eme, az „ázsiai civilizáció” vagy „ázsiai kultúrák”, „ázsiai emberek” szinonimájaként használt szavak is rasszizmust fejeznek ki csak azért, meg egy fizikai jellemző alapján közelítenek?

Summa summarum: lényegtelen, hogy milyen bőrszínárnyalatokat találunk az argentin csapatban, meg hogy ki mesztic és ki fekete. Egy fizikai összjellemző civilizációs-kulturális hovatartozást is kifejezhet, képzettársítás okán. Ennyi. És nyugati („fehér”) csapatnak drukkolni nem jelenti azt, hogy alsóbbrendűnek tartanánk, lenéznénk az afrikai vagy ázsiai népeket és válogatottjaikat.

A fehér tehát nemcsak bőrszínt jelenthet, hanem nyugati civilizációt, kultúrát is, lehet annak szinonimája,

csak ehhez absztrahálni kell, bonyolultabban kell gondolkodni az egybitességnél, és ez úgy látszik, a baloldali politikusoknak és megmondóembereknek nehezen megy. Elvonatkoztatás, ilyesmik... Olyan ez, mint amikor a pénzt vasnak hívjuk, holott már a fémpénzeink sem vasból vannak, a papírpénzről nem is beszélve. Van ennek neve is: szinekdoché

Mindezt valószínűleg józanabb pillanataikban a baloldaliak is tudják, csak imádnak tudatosan félreérteni és felháborodni.

És bónuszként egy felvetés a baloldal (például a Mérce) számára: mikor fognak arról elmélkedni, hogy a helyi közösséget (népet, nemzetet) képviselő focicsapatok és a nemzeti válogatottak elszakítása a lokális közösségtől, azaz az idegenlégiósok túlsúlyba kerülése a globális neoliberális kapitalizmus megnyilvánulása, amivel fellazítja és kiárusítja a helyi közösségeket? Hogy a fociban uralkodóvá vált játékosvásárlási és honosítási gyakorlat a nemzeti hovatartozás elüzletiesítése és kizsákmányolása? Csak azért kérdezem, mert amúgy állandóan a „globális neoliberális kapitalizmus” gyakorlatait szidják.

Csak hát akkor az, amit addig rasszizmusként szidtak, hirtelen pozitív (kapitalizmusellenes) színben tűnne fel, és nyilván ezt nem akarják.

(Nyitókép: MILLEREAU PHILIPPE / KMSP / KMSP VIA AFP)

Összesen 344 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Herskovics Lázár
2022. december 24. 01:04
A gyávácska, megfelelési kényszeres jobboldali Szilvay Gergely figyelmébe, aki úgy próbálta megvédeni Németh Szilárdot, hogy ő arra nem kérte! Tehát akkor figyelj: mint láthatod, nem európai, állampolgári értelemben, nem civilizációs, vagy vallási értelemben fehér, HANEM A BŐRSZÍNE miatt fehér valaki. Ezt a minket gyűlölő harmadik világbeli csürhe pontosan tudja, és ki is mondja, a náluk rafináltabb nem fehér elittagok trükkösen, becsomagolva mondják, és ők tesznek is a fehérek ellen komolyabban, nem csak torok elvágásokkal. Úgyhogy ha ők, mint fehér embert gyűlölnek bennünket, akkor engedtessék meg nekem, hogy én meg fehér emberként (nem, ne gyűlöljem őket, hanem) szerethessem magamat, büszke lehessek magamra, mint fehér, büszke lehessek rasszomra, magyar szóval fajtámra, fajomra. Vágod, Szilvay, vágjátok G ballib fehérgyűlölők? És még egy: amikor azt mondják, hogy a bőrszín nem számít, milyen nevetséges, hogy ez a semmiség fontos lehet bárkinek, akkor vagy nem tudják, vagy pontosan tudják, hogy egy-egy bőrszín egy-egy rassz velejárója, összetevője mindannak, ami az a rassz maga. És a rasszok nem egyformák. Persze mindegyik ember, az emberi faj tagja, de a különbségek köztük mégis jelentősek. Ez szinte minden területen megnyilvánul bennük, meglátszik róluk, nem csak, mint testi lényeken, hanem mint közösségeken, mint társadalmakon, történelmükön, alkotásaikon, művészetükön. Tényleg nem akarok belemenni a részletekbe, elég ha csak a legnevezetesebbet, a rasszok közti átlagos IQ különbséget említem. Persze a ballibek és az alacsony IQ-jú rasszok rasszistái szerint ez nem is igaz. Pedig az. Hozzávetőlegesen és országokra, régiókra nem lebontva: fehér: 100; ázsiai: 105; amerikai néger: 85; stb. Hasonló eltérések mutatkoznak sok minden másban: testi felépítés, fizikai, sportteljesítmények, érzelmi alapú viselkedés, empátia, stb. Nézzed csak meg ezt a linket, ahol pontosan a bőre, fehérsége miatt üvöltenek a francia kapus ellen: https://www.vadhajtasok.hu/2022/12/19/mocskos-feher-feherellenes-rasszista-szidalmak-ozone-erte-a-francia-kapust-a-vilagbajnoki-donto-vereseg-utan Nekifutva még egyszer: ha Soros Open Society Foundation-ja egyetértően idézhet egy lelkes arab valakit arról, hogy Marokkó sikere új erőt és öntudatot adott az arab világnak, akkor talán coming out-olhatok én is azzal, hogy az európai eredetű (csúnyának mondott szóval: fehér) emberekből álló csapatnak, tehát "faji" alapon drukkoltam. Azt is megmondom, hogy miért? Azért, mert nagy szüksége van már az európai és európai eredetű fehér embereknek, hogy büszkék lehessenek önmagukra, hogy erőt meríthessenek önvédelmi harcukhoz, pl. az olyan médiák, illetve a mögötte álló gigászi erők ellen, mint a Washington Post, amelyet Paul Craig Roberts a CIA üzenőfüzetének tart (és ez nem vélemény nála, hanem ezt neki megmondták, akkor, amikor Reagan elnök titkos bizottságában a CIA felügyeletét elkezdte). Vállaljuk azt, hogy fehérek vagyunk! Igen, mi magyarok is, a legújabb archaeogenetikai kutatások szerint nem igaz, hogy csak ázsiaiak vagyunk, 95%-ban itt élt európaiak az őseink. Sőt mára az is kiderült, hogy Mátyás királyunknak is kis-/közép-nemesi ősei voltak, azokról pedig ugyanezek a kutatások mutatták ki, hogy ők e régi itt élő európai népek leszármazottai. Főleg a főuraknak lehetnek ázsiai-magyar ősei. Büszkék lehetünk rasszunkra, zseniális tagjainak alkotásaira, olyanokra, amik az életünket szebbé varázsolják. Az ugyanezen körök által rasszistának mondott módon csak vezetéknevükkel illetett zenei nagyságokra: Bachra, Mozartra, Beethovenre, Chopinre, Lisztre, Puccinire, Bartókra és a többiekre. Európa a legjobb, a legszebb a világon, és Európa megsemmisül, ha úgy mennek tovább a dolgok, mint pl. Franciaországban, illetve a teljes Nyugaton. Idézet Gazdag István legutolsó írásából a Demokratából: 'Miután féktelen jogtiprók hordájának áldozatává vált, vén kontinensünk a tervszerű intellektuális gyilkosság (az átlagos IQ-szint tudatos csökkentése) és egy aprólékos etnocídium (népességcserés gyarmatosítás) kettős hatására talán még ebben az évszázadban megszűnik létezni eredeti formájában – fehér Európaként. (...) A fehér szigetek képesek lesznek gondoskodni magukról, míg az afrikanizált területek a Mad Max világára fognak hasonlítani, és végül kietlen pusztasággá válnak, amelyeket vissza lehet majd hódítani. (...) Mert ugyan mi lehet egy elszínesedett Európából? Szó szerint semmi. Egy mérsékelt éghajlatú Afrika, egy olyan Afrika, ahol a fehérek technikája néhány generáción belül feledésbe merül. Az elhagyott atomerőművek környékén elvadult afrikaiak razziáznak majd, a túlélésért patkányokra vadászva egy lepusztult földrészen, egy etnikai káoszba süllyedt földrészen.' Európa, az európai fehér ember megmentése, megmaradása egyenlő az emberiség megmenekülésével. Nélkülünk talán a kínai civilizáció ugyan megmaradna, és valamit megőrizne abból, amit a fajunk az évezredek során létrehozott, de az már nem lenne ugyanaz. Ezért hajrá Argentína, hajrá európai, fehér ember, európai kultúra és civilizáció! Szilvay Gergely, te pedig ne csicskulj már be a ballib morálterrornak, se a kétértelmű keresztény morálértelmezéseknek. Így a rasszunkat nem lehet megvédeni. Ez semmit se ér ma már. Ha Gazdag István megjelenhet a Demokratában, akkor neked se kötelező fehérnek mondanod a feketét.
magyargerinc
2022. december 23. 09:42
A magyar népet eláruló patkányokat ne az zavarja, hogy a francia válogatottban kevés a magyar, hanem az, hogy A MAGYAR KÖZÉLETBEN KEVÉS A MAGYAR ÉS SOK AZ ÁLMAGYAR, azaz zsidó. A magyar és a zsidó is egy NÉP. Egyenlő jogú de nem azonos népek. És vesszen az a troger kormányfő akit a magyar nép hazájában folyamatosan a zsidók juttatnak hatalomhoz, akik szerint a magyarok feladata át, hogy állatkert szolgálják őket!
amentet
2022. december 23. 08:36
Az viszont tiszta hogy szilardka és a cikk írója is rasszista, fasiszta és talán náci is, ezen kar vitázni , aki bárkit megkulomboztet faji, vallási vagy más téren azok ebbe a kategóriába tartoznak, lehet pedalozni ellene de a tény tény marad
Élő Éva
2022. december 23. 00:22
Katus anyóról, vagy Niedermumusról, meg a hozzájuk hasonlókról többnyire Boris Vian: Köpök a sírotokra című könyve jut eszembe, amelynek a főhőse egy fehér néger /pigment hiányos/-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!