Orbán, Berlin, tanulság: minden a történelmen alapul

2022. október 14. 18:39

Olyan igazságot írt le a német főszerkesztő, amit minden politikusnak fel kellene fognia.

2022. október 14. 18:39
null
Varga Mátyás Zsolt
Mandiner

Orbán Berlinbe ment, elmagyarázta a magyar kormány álláspontját, a németek körberajongták, a nyugatiak szokásukhoz híven elítélték, a meghívó fél meg leszögezte, hogy a döntése helyes volt.

A Berliner Zeitung főszerkesztője ugyanis megértette, hogy a történelem nem állt meg, nem ért véget – a történelem volt és lesz is. Mint írta: „A Kelet-Európáról szóló újságírás ráadásul gyakran a keleti térség sajátos történelmének durva figyelmen kívül hagyásán alapul. Ahelyett, hogy szembenéznénk ezzel a sajátos történelemmel, egyfajta pedagógiai imperializmus hatolt be számos szerkesztőségbe, amely gyakran vak marad az árnyalatokkal szemben”.

Itt van a kutya elásva. Tomasz Kurianowicz olyan igazságot írt le végre, amit minden politikusnak és újságírónak fel kellene fognia:

nem lehet a jelenről a történelem nélkül beszélni.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni mindazt, ami az elmúlt évszázadok során történt. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Szent István a halála előtt felajánlotta a koronát s vele együtt az országot Szűz Máriának, nem felejthetjük el a közel százötven éven át tartó török megszállást, hogy mi zajlott itt 1848-ban és '56-ban, hogy mi volt az ÁVH, az SS...

Ugyanennyire nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a népirtást, amit a nácik végrehajtottak Belaruszban, vagy épp azt, hogy a lengyelek milyen sérelmeket szenvedtek el a németektől, illetve másik oldalról az oroszoktól; hogy mit jelent a holokauszt, a Gestapo, hogy az ukránok hogyan nyomják – nyomták? – el a kárpátaljai lakosságot, de azt se, hogy a világban sokfelé máig üldözik a keresztényeket.

Ha az ember szeretne megérteni valamit, ami végtére is az újságírás célja lenne, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül a történelmet. Minden abból következik és azzá válik.

Ezt értette meg Kurianowicz.

Hogy nem steril, múlt nélküli időtlenségben lebegő lények vagyunk,

hanem hordozzuk a történelmünk sebeit, tanultunk belőlük és formálódtunk általuk.

Nem azt mondom, hogy haragtartónak kell lennünk. A sebek begyógyulnak, némelyik gyorsan, némelyik lassan. A történelem halad tovább.

Csak azt mondom, hogy emlékezni kell arra, ami eddig történt, mert ha akarjuk, ha nem, az formál minket.

 

Nyitókép: régi Európa-térkép (Mandiner-archív)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2022. október 15. 19:34
A szerkesztő magyarázhatja a történelem fontosságát egy olyan ny európai iskolarendszerben ahol egy csomó országban FAKULTATÍV tantárgy. A gyerekek hozzáállását nem is említem. Az USA-t meg sem említem.
Lajoss
2022. október 15. 15:58
A csüngőhasú az ország szegénységi bizonyítványa,Európa szégyene.
olajfa1
2022. október 15. 12:44
A-A-A MÚÚÚLTAT VÉGKÉP ELTÖRÖÖÖLNI!... NEM LEHET!!! sőőőőőt! átírni sem! CSAK IDŐSZAKOSAN LEHET ERŐSZAKOSAN ÁTÍRNI A TÖRTÉNELMET IS!!!! Ezt most éppen a nyugat-európai népek kormányai próbálgatják!...
ujujuj
2022. október 15. 08:01
"Nem azt mondom, hogy haragtartónak kell lennünk." De a németekkel szemben nyugodtan lehetünk. Nekik már van annyi a rovásukon, hogy nem kell elhinnünk, hogy ők most már jók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!