Nem kértünk az idomításból – gondolatok a magyar-német után

2022. június 12. 08:21

A stadion hangján mondtuk el, hogy nem kérünk az idomításból: fociztunk és szurkoltunk a legmagasabb szinten.

2022. június 12. 08:21
null
Kovács Gergő
Mandiner

A szurkolók és a magyar válogatott is bizonyított szombat este, a magyar foci új szentélyében. A kiváló, jól szervezett játék mellett, a helyszínen tartózkodás tapasztalatával mondom: az egész világ előtt

és az UEFA hallgatására és büntetősdijére Magyarország ellen.

Közel hetvenezer hangon mondtuk el, hogy mi a válaszunk a himnuszunk tavalyi kifütyülésére, a szivárványos propagandára, az egyszerre hónalj-, segg- és lábszagú rosszindulatra, az ostobaságból fakadó gyűlöletre és a számításból fakadó megalázásra egy focimeccsen. Hogy mi a válaszunk a szurkolóink nevetséges müncheni vegzálására, a politika behozatalára a stadionokba, mindarra, ami jelenleg a világban zajlik: a bűnbakkeresés középkori reflexeire, meg arra, hogy ha három idióta huhog egyet a lelátón, akkor egy országot ítélünk el (plusz zártkapu, alap), ha a magyar gyerekek tombolnak a lelátón, akkor az rasszizmus, ha az angolok letapossák a saját jegyszedőiket és szétverik Londont az Eb-döntő előtt és az európai nagyvárosokat újra meg újra, az meg rendben van.

A stadion hangján mondtuk el, hogy nem kérünk az idomításból,

és abból, hogy egykori gyarmattartó hatalmak „neveljenek” minket 2022-ben.

Először a hallgatásunkkal, aztán a pokoli hangzavarral mondtuk el, hogy arról álmodunk, amiről akarunk. Egyszerűen, hatásosan válaszoltunk a tavalyi őrületre, talán meg is bocsátottunk: fociztunk és szurkoltunk a legmagasabb szinten.

 

Videón a meccs legizgalmasabb pillanatai!

 

Kirajzolódott hát a különbség: egyrészről van úgy, hogy a politikai baromságainkat erőltetjük, elhitetjük, hogy ha egy bűnözőt állítunk a BLM elnevezésű „vallásunk” középpontjába (akit történetesen George Floydnak hívnak), az valami jó dolog. Ilyenkor nincs megállás. Ilyenkor fejhangon visító aktivisták rohannak a pályára a nemzeti himnuszunk alatt, büntetlenül, mintha ölni mentünk volna Münchenbe. És másrészről van úgy is, hogy az öröm és a hazaszeretet hangján szólal meg kábé hetvenezer ember. Van úgy is, hogy  visszatérnek azok az idők, amiket csaknem elfelejtettünk: hogy a válogatott szintű labdarúgás a fociról és a nemzeti identitásról szól.

Jegyezzük ezt meg, mert többet ér annál is, hogy fantasztikus játékkal menetelünk a Nemzetek Ligájában. Emlékezzünk rá:

ők szivárványos zászlóval, gyűlölettel fogadtak minket, mi állva hallgattuk, aztán megtapsoltuk a himnuszukat.

Ez jelenti a különbséget.  

Ami pedig még inkább a foci: húsz-harminc évvel ezelőtt nagyjából mindenkitől kikaptunk fontos meccseken, aki szembejött, manapság meg reális esélyünk van elkapni az angolokat, a franciákat, a németeket, a horvátokat, és el is kapjuk őket, újra meg újra: tétmeccseken, csaknem hetvenezer magyar előtt. Húsz-harminc évvel ezelőtt nem voltak színvonalas létesítményeink, most meg vannak. Tisztaság, szervezettség, vagyis a jólét erejét mutató formák,

keretek a valamihez, ami fölváltotta a semmit Magyarországon.

Egyre előrébb jutnak klubcsapataink az európai ligákban, európai szintű klasszisaink vannak. Szerintem ezt fejlődésnek hívják. Így épül a nemzeti sport és a nemzeti emlékezet.

Aztán, ha vasárnap reggel mégis arról olvasunk százmilliós olvasottságú, mainstream portálokon, hogy „független megfigyelők” addig izzadtak a budapesti éjszakában, amíg kiszúrtak valamit, egy huhogó részeget a mosdóban, vagy egy tetoválást a béközépben, aztán a csodából trágyát gyúrnak, az minket ne érdekeljen: szombat este óta magasan fölöttük állunk.

Fotó: Rádi Nikolett

Összesen 372 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zabszem
2022. június 13. 19:58
Mondjuk az a müncheni "fogadtatás" szerintem a németek megítélésének sem tett túl jót... Élőben mutatták, ahogy ott rohamrendőrök (sic!) terelgetik fel a szívárványos buszokra az embereket... Hát mit mondjak, elég elmebeteg jelenet volt... Én biztos azon nyomban sarkon fordultam és mentem volna onnan.. Engem ne terelgessen egy tahó sem semmiféle buszra köszönöm... Van jó pár hely a világon, ahol el tudja tölteni az ember az idejét valljuk be.. Hát igen... Még jó 10-15 éve egy példakép volt Németország.... Ma? Már akkor sem mennénk oda, ha bottal ütnének...
Reszelő Aladár
2022. június 13. 08:55
A meccs elején az igazi kapitány (Szalai Ádám) arra kért mindnekit, hogy mindenki tisztességesen, a megengedett módon szurkoljon, amit mi szurkolók meg is tettünk becsülettel. Az eredmény pedig nem is maradt el. Megmutattuk, hogy sikerült előrelépnünk ezen a téren is. Azóta sincsenek ilyen hangok és reméljük, hogy nem is lesznek. Lapozhatunk, vannak a világnak más problémái is.
nemox
2022. június 13. 08:46
Szóval az ostobaságból fakadó gyülölet az rossz, de a szivárványozás az csak politikai propaganda, nem pedig alapvető emberi jogok ünneplése. Meg nem kérünk a középkori bűnbakkeresésből, de a focinak szentélye van mint panem et circenses. Ja és szégyen és gyalázat egy egész nemzet szurkolóinak a szekírozása pár huligán miatt, de A NÉMETEK azok aztán milyenek. Lol
Fed74
2022. június 13. 07:55
Köcsög kis Kovács, te szopni tudsz a legmagasabb szinten! Csicska!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!