Isten áldja Trianont?

2022. június 06. 07:31

Niedermüller a legrosszabb liberális gyűlöletörökséget hordozza.

2022. június 06. 07:31
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Fiatal egyetemistaként, úgy 2005 táján nagy kedvvel és szellemi lendülettel vetettem magam az iwiw-re (akkor még wiw-re). A hazai fejlesztésű közösségi oldal elsősorban szerteágazó fórumrendszere miatt vált vonzóvá számomra, csillapíthatatlan disputavággyal osztottam és igyekeztem megvédeni gondolataim a különféle topikokban.

Elsősorban nemzetpolitikai és történelmi témákban voltam aktív, így bukkantam egy provokatív fórumra, ami „Isten áldja Trianont!” címet viselte. A topikot egy szebb napokat látott, CEU-s és Amnesty International-es múltú adminisztrátor gondozta, akinek alapállása szerint Trianon hozta el a Kárpát-medencei népek önrendelkezését, és a magyarság sorsát is pozitívan befolyásolta. Több hozzászólásban fogalmaztam meg ellenvéleményem, amire válaszul kizártak a fórumból, miután lerasszistáztak vagy lefasistáztak (homályba vész, melyik SZDSZ-i reflex lépett működésbe épp).

Utólag megvallom, rendkívül naivan viszonyultam a kérdéskörhöz, azzal a (ma már gyermeteg illúziónak bizonyult) feltevéssel éltem, hogy

bizonyos nemzeti sorskérdésekben társadalmi minimum létezhet.

Hogy a megközelítések árnyaltságában lehetnek különbségeink – mi vezetett Trianonhoz, lehetett volna-e másképp, létezhet-e igazságos határmeghúzás stb. –, ám alaptéziseink ugyanazok: 1920-ban egy végletesen hibás békediktátum született, ami tragikusan rossz irányba navigálta az összmagyarság történelmét.

Vélhettem volna egy liberális visszhangkamrának is a topikot, az önsorsrontó-önfeladó gondolkodás szélsőértékének, viszont az elmúlt tizenvalahány év megmutatta, hogy sajnos szélesebb körben és napjainkig nyúlóan él e torz látásmód. Sőt, a politikai fősodorba is emelkedett, elég, ha csak a Momentum román kampányára gondolunk. Niedermüller Péter június 4-re időzített kijelentése szintén eme öngyűlölő forrásból fakad: „És gondoljunk azokra a magyarokra is, akik Trianonnak is köszönhetően ma jobban élnek Romániában, Szlovákiában, és a többi környező országban, mint mi itthon Magyarországon. (...) Nekik megmaradt a szabadság, a nyílt társadalom, az Európához való tartozás, a jobb élet, a jövő reménye.”

A DK-s politikus hazafiasságdeficitje éppenséggel kevéssé meglepő,

korábban a magyar válogatott ellen foglalt állást a BLM-térdelést hiányolva. Vagyis úgy tűnik, a balos térfélen semmi sem változott, ugyanaz mentalitás jellemző a külhoni magyarságot illetően. Ugyanazok a régi szólamok élnek, csak a kontextus változott. Már hatalmi tényezőként nincsenek jelen a közéletben, ugyanakkor befolyásoló erejük így is jelentős, a szellemi holdudvar ugyanazt képviseli.

Ám ha csak egy gondolatkísérlet erejéig is komolyan vesszük Niedermüller kijelentését, akkor elég könnyen belátható, hogy valóságtartalma a nullához konvergál. Szlovákiában meghurcolják a magyarbarát muzeológust (cikkünk itt), Somorján önkényes iskolaalapítás segíti a szlovákizációt, és egyébként létezik egy kisebbségellenes, kirekesztő nyelvtörvény is az országban. Romániában az egyházi ingatlan visszaállamosításával magyar iskolát lehetetlenítenek el, a korlátozzák a magyar tannyelvű orvosi egyetemet, és az Úz-völgyében újra magyarellenes megmozdulást tartottak.

Mindezek tükrében nem, nem jobb és nem európaibb magyarként a hét határon túl élni.

És tegyük hozzá, még rosszabb is lehetne a helyzet, ha nem olyan külpolitikai irányvonala lenne Budapestnek, amely prioritásnak tartja a nemzeti egység megteremtését, a határon túli magyarság támogatását: kettős állampolgársággal, kiemelt beruházásokkal, gazdaságélénkítő pályázatokkal. Niedermüller és társai pedig valahol leragadtak az SZDSZ-i mocsárvilágban, és ez feltehetően egy darabig sajnos így is marad.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. június 07. 11:26
"bizonyos nemzeti sorskérdésekben társadalmi minimum létezhet" Azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy elhisszük, hogy a biboldók a magyar nemzethez tartoznak. A beszélt nyelven kívül semmi közös nincsen. Aki nekem elő tudja adni, hogy ugyan ő nem teszi ki a kokárdát, de én se használjam, mert ezzel őt kirekesztem, azzal semmi közösséget nem érzek. Azt a masszív szabadkőműves hülyeséget, hogy a Trianoni határokkal bármiféle etnikai dolgot meg akartak volna oldani, engedjük már el, megdőltek régen a komcsik, nem szükséges a faszságaikat szajkózni. Csak rombolni és pusztítani akartak. Nézd meg a Közel-keletet, minden határ a békétlenségről és a megosztásról szól. Nem bírtak volna a kurdoknak egy államot kijelölni? Európa közepén nem akartak egy erős, békésen többnemzetiségű államot. A tolvajcigány kecskebaszóknak adták Erdélyt, mert tudták, hogy az országuk soha nem lesz vetélytársa semminek, mert egész történelmük arról szól, hogy sarcot fizetnek azért, hogy békésen rabolhassák ki a sajátjaikat, mindenkit mindig elárulnak, csak vegetálásra képesek. A lengyelek a másik hihetetlen csapat, hatalmas ország, tele lehetőségekkel, de ők az amcsikat tekintik példaképnek, meg a németeket, haladnak is szépen a pusztulásba.
Fidesz2032
2022. június 07. 02:26
Most ugyan megy a sírás - Tenni kellett volna., Nem pedig hagyni, hogy elharapódzzon a mindent lebontó 19. századi libernyákizmus. Tisza, Hont, Deák, Teleki - fel kellett volna ismerje. Államférfiak, tiszteletreméltóak, ugyan előre ők sem láthatták. Milyen igaz lenne pedig - 3 magyar tenger mossa a határt, ha Rotschild-kés el nem vágja a köldökzsinórt. Bezzeg, amikor Rákosi, meg a maffia tagjai átveszik, első dolog, hogy a tatár menti falukat - odaadni - MIVAN??? ODAADNI? A horvát, szerb, német, lengyel kisebbségeknek?? HOL ÉL EZ? HAZAÁRULÓ FÉRGEK, 1841-ben egyszerűen mindent átírt, és ezek után Ferenc Ferdinánd kabátjára varrja a gombot??
szintetikus
2022. június 06. 13:28
Szerintem minden liberális ilyen. Öngyűlölő heterofób kártékony elemek.
mustarharmas
2022. június 06. 12:03
"A baloldal, amikor csak teheti, ráront a nemzetére..... ". Ez az előnytelen arcberendezésű, szerencsétlen dékás, csak ezt folytatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!