Európa nyugati felének kevés ideje maradt, hogy visszataláljon a keresztény gyökereihez

2022. május 06. 21:37

Csak két kormányfő van ma, aki teljes mértékben a béke pártján áll: Ferenc pápa és Orbán Viktor. Interjú.

2022. május 06. 21:37
null
Vejkey Imre
Vasarnap.hu

„2022. április 3-án a választók egymás után negyedszerre szavaztak bizalmat a Fidesz–KDNP-pártszövetségnek. Az utóbbi években a kereszténydemokraták szerepe egyre markánsabbá, dominánsabbá vált. Milyen új témák jelenhetnek meg a párt programjában, elképzeléseiben?

A kérdésre adandó válaszhoz javaslom, hogy először messzebbről tekintsünk a KDNP-re. A mai Kereszténydemokrata Néppárt jogelődje a Demokrata Néppárt (DNP) volt, annak az elődje pedig ugyancsak a KDNP nevet viselte. Az a párt 1944. november 30-án alakult meg az egyik szervező, Varga László lakásán az V. kerületben, a Galamb utcában, a náci megszállás alatt, illegálisan. Szervezőit a Gestapo kiemelten üldözte, közülük többet Dachauba deportáltak, de sokan voltak olyanok is, akiket a nyilas karhatalom börtöneibe vetettek. A párt 1945 elején Barankovics István hírlapírót választotta főtitkárává, aki a háború befejeztével az új hatóságok minden fórumán megpróbált működési engedélyt szerezni a pártnak, azonban ez csak nagyon lassan vezetett eredményre. 

1945. május 8-án az intézőbizottság ülésén a KDNP-n belül a republikánus keresztényszocialista vonal vette át a vezető szerepet, ezáltal Barankovics lett a DNP-re átkeresztelt párt elnöke. 

Barankovics a programját XIII. Leó Pápa szociális enciklikájára, a »Rerum Novarum«-ra alapozta, ily módon kívánta kereszténydemokrata párttá formálni a DNP-t. A II. világháború utáni első szabad választásokon pártunk már a legerősebb ellenzéki pártként jutott a parlamentbe, hivatalosan a szavazatok 16,64 százalékát elnyerve. A választás kihirdetett győztese a kékcédulás visszaélések okán az MKP lett (papíron a szavazatok 22,3%-át kapták), a valódi győztes azonban pártunk, a DNP volt.

Választási eredményeink a kommunistákat rendkívül meglepték, így nem véletlen, hogy 1948 második felétől kezdve megkezdődött a DNP »szétszalámizása«,továbbá egyes néppárti képviselőink zaklatása és megfosztása mandátumaiktól.1949. január 25-én Rákosi Mátyás, az ország diktátora tárgyalásra invitálta Barankovicsot, hogy pártjával legitimálja a már fogságban lévő Mindszenty József ellen indítandó koncepciós pert. Rákosi a tárgyaláson Barankovicsot megfenyegette azzal,  hogy amennyiben a DNP nem támogatja a kommunistákat a hamarosan lezajló Mindszenty-perben erkölcsileg elítélve a bíborost, majd ezután „önkéntesen” fel nem oszlik antidemokratikusnak és népellenesnek bélyegezve magát, úgy nem kezeskedik a DNP vezérkarának biztonságáért. Ellenkező esetben viszont semmi bántódásuk nem esik. Barankovics az »ajánlatot«, majd Rákosi újabb fenyegetéseit is határozottan visszautasította, ezt követően pedig – egyéb lehetősége nem lévén – próbálta menteni pártunk tagjait az üldözéstől és bejelentette a párt feloszlatását. Így folytatódott pártunk korábbi emigrációs korszaka egészen a rendszerváltoztatásig, amiután újraalakult a KDNP, ragaszkodva a régi értékeihez.

A KDNP csaknem évszázados működéséből az látszik, hogy kezdetben a hangsúly kifejezetten az egyházi és szociális kérdéseken volt, mára azonban már egyértelmű, hogy minden olyan területtel foglalkozunk, amely érinti az embereket: az igazságügytől a teremtett világ védelmén keresztül a lelkiismereti és szociális kérdésekig. Mondhatom, olyan terület nincs is, amit valamilyen szinten ne fednénk le. 

Hallani olyan véleményeket, hogy háborús időszakban a kormánynak változtatnia kellene a külpolitikáján, sokkal simulékonyabbnak kellene lennie az Európai Unió irányába. Mi erről a véleménye?

Kereszténydemokrata politikánkat, így külpolitikánkat is az identitásunk határozza meg, amely elkötelezett az Isten, a nemzet és a család iránt. Ezen identitásunk lényege az, hogy éppúgy elutasítjuk a marxista osztályharcot, mint az individualista neoliberalizmust. Mindezt olyképpen, hogy központi értéknek az organikus fejlődést és a társadalmi békét tekintjük, amelynek középpontjában az Isten által teremtett ember áll. Problémánk az Európai Unióval abban áll, hogy a Nyugat elvesztette az Istenbe, a nemzetbe és a családba vetett hitét, felszámolta történelmi gyökereit, így léte anyagiassá, lélektelenné és öncélúvá lett, mondhatni békétlenné vált.

Ne feledjék, csak két kormányfő van ma, aki teljes mértékben a béke pártján áll: Ferenc pápa és Orbán Viktor.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. május 10. 14:01
"Európa nyugati felének kevés ideje maradt, hogy visszataláljon a keresztény gyökereihez" - ki ffffaszt érdekel a kereszt - leszarom!
Gyzoltan
2022. május 08. 07:11
"Csak két kormányfő van ma, aki teljes mértékben a béke pártján áll: Ferenc pápa és Orbán Viktor." Érthetetlen, hogy miért is a kétely, a tiltakozás támadt fel bennem..?
Hajnóczi Kristóf
2022. május 07. 15:07
A római pápa egy teokratikus monarchia megválasztott uralkodója, tehát államfő, és nem kormányfő.
olajfa1
2022. május 07. 13:45
Az EU "néppártjába" nem fér bele az a párt amelyik több mint 50%-al győzött a legutóbbi választáson! Úgy mégis... MILYEN "NÉPPÁRT" AZ AHOL AZ ORSZÁG TÖBB MINT 50%-át BÍRÓ SZAVAZÓI TÁMOGATÁSSAL NEM FÉR BE ABBA AZ "EURÓPAI KÖZÖSSÉGBE"??? -Az milyen "közösség"? -Milyen "európai népek értékeit" tart az a "közösség" értéknek? -Ez az Európai Közösség ennek a DÖNTŐ TÖBBSÉGŰ ORSZÁG nevében felvesz kölcsönöket... ÉS NEN ADAJA ODA NEKI A NEKI JÁRÓ RÉSZT!!!... mert "nem európai"... Vagyis ezt az országot az EU MEGTERHELI A "KÖZÖS KÖLCSÖN RÁESŐ RÉSZÉVEL"... majd megmondja a több mint 50%-os voksmennyiséget kapott pártvezetésnek... hogy "MERT NEM VAGYTOK KELLŐEN "DEMOKRATIKUSAK" azaz "EURÓPAIAK"... EZÉRT MI MEGTERHELÜNK BENNETEKET EGY CSOMÓ KÖLCSÖN VISSZAFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL... DE TI ABBÓL NEM KAPTOK SEMMIT!... Na ez az "Európai demokrácia" módszere!... No és ezt még az "Európai Néppárt" is teljes mellszéllességgel támogatja!... Vagyis azt hogy a több mint 50%-ot elért pártot az Európai Néppártból kiutasítsák!... meg hogy az az ország akinek a nép több mint 50%-ot elért... NA AZ NE KAPJON SEMMIT SEM A KÖZÖSEN FELVETT HITELBŐL!!!!!!!! A fasizmus ehhez képest dedós gyerek zsúr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!