Az MTA, Kende Anna és a transz női kvóta

2022. május 05. 14:17

A pszichológus megkérhetné az MTA-s férfikollégák egy részét, hogy identifikálják magukat nőként – és meg van oldva a női kvóta. 

2022. május 05. 14:17
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Lemondott Kende Anna az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról, mert így kíván tiltakozni az ellen, hogy az MTA 26 új rendes tagja között a nők száma nulla. 

Kende Anna egyébként pszichológus, habilitált egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézet Társadalom- és Neveléspszichológiai Tanszékén a Pszichológiai Intézet intézetigazgatója, a Szociálpszichológia Tanszék tanszékvezetője.

Kutatási területe „a csoportközi viszonyok pszichológiája. Ezen belül a társadalmi változások pszichológiai tényezőit kutatja, mind az előítéletek csökkentése, mind a társadalmi mozgalmakban történő részvétel irányából. Számos nemzetközi kutatást koordinált illetve vett részt benne, melyet az EU, más nemzetközi vagy hazai szervezet támogatott. Kutatásaiban kiemelten foglalkozik a romaellenesség kérdésével és a romák társadalmi helyzetével. A kutatásai között mind alap-, mind alkalmazott kutatások szerepelnek, melyeket vezető nemzetközi folyóiratokban publikál.”

173 tételes publikációs listáját átnézve kiderül (nem nagy meglepetés), hogy Kende tipikus baloldali slágertémákat kutat: előítéletek, összeesküvés-elméletek, romaellenesség s hasonlók. Nem igazán kutat genderkérdéseket, bár feminista (lásd: Feminizmus és pszichológia), de tudvalevő, hogy fullban genderista, és valószínűleg ő az egyik fő tényező a Magyar Pszichológiai és a Magyar Pszichiátriai Társaság februári, meglehetősen szakmaiatlan, ám politikai célzatú genderközleménye mögött.

Na most valójában a genderlogika mentén adódik egy megoldás: Kende megkérhetné a férfikollégák egy részét, hogy identifikálják magukat nőként – és meg van oldva a női kvóta. 

A tanácsadásért járó összeg kiszámlázásától eltekintek, mivel az első alkalom mindig ingyen van. 

Nyitókép: Magyarországi Európa Társaság 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pepu
2022. május 06. 23:38
Hogy húznám a f..szomra ha lenne hozzá Kedvem.
Syr Wullam
2022. május 06. 12:02
A levelező tagok között viszont van 13 (ránézésre) nő. Bónusz: Most már a Hargittai család három tagja akadémikus. Ebből is kettő (ránézésre) nő.
litográfus
2022. május 06. 10:23
Tisztul a levegő.
mustarharmas
2022. május 05. 22:31
Kendék. Megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!