Hiába léptünk mi ki a mocsárból, és száguldozunk előre, nyugatra

2022. április 06. 06:31

Benne ragadtak valami mély, süppedős, de meleg és marasztalónak tűnő mocsárban.

2022. április 06. 06:31
null
Ellenzéki szavazatszámlálók
Facebook

Lapunk szemlézni kezdi a jellemzően városból vidékre utazó, arra rácsodálkozó ellenzéki szavazatszámláló aktivisták beszámolóit – tanulságos látleletként Magyarország 2022-es közállapotairól. Itt jön egy, és jön majd több is.

***

„Azt hiszem, mindqnnyian erre ébredtünk rá, ahogy olvasgatom mások tapasztalatait. Mi is ezt fogalmaztuk meg. Ormánsági kisfalu, kedves, nagymama szerű szbsz tagok, fiatal, egész jófej szbsz tagok, a szavazás tiszteletére egész józan szavazók (az szbsz elnök jegyezte még meglepetten,hogy milyen józan ma mindenki), "itt nincs rontott szavazólap, tudjuk mi a.dolgunk", és valóban fegyelmezett fidesztobbseg. Emlékek a délszláv háború rettenetereol és rettegés most az ukrantol,de nem teszik össze. Megkopott ruhák, csodálatos, az egyik néni által összeszedett néprajzi gyűjtemény, elő történelem,. megkövesedett, jelenné váló múlt.

Elmondták, hogy anno '90ben az a polgármester jelölt nyert, aki megígérte, hogy szerez fénymásolót. Szerzett. Mekkora dolog volt az, meséli a néni, párás szemmel, a többiek bólogatnak. A sarokban pihen a fénymásoló, mellettem, amiben nincsen patron, ezért kell éjjel bemennünk húsz kilométerrel odébbi "hivatal"-ba, hogy megkaphassuk a törvény szerint járó hiteles jkv másolatot.

Senki nem érzi,hogy nem előre megyünk, hanem hátra.

Vagy inkább benneragadtak valami mély, suppedos, de meleg és marasztalónak tűnő mocsárban. 

De ők és még sokan mások ott vannak, hiába léptünk mi ki a mocsárból, és száguldozunk előre, nyugatra. Nekik nem kell, azt hiszem azért,.mert nem tudják, hogy akár vágyhatnának erre. Hogy van lehetőségük mást akarni. 

Zárvány vagyunk, háttal a moziban. Vagy a lovon. Mi vagyunk nagyságrendekkel kevesebben. És nem, nem infohianyuk van a többieknek, hanem

nekünk van infohianyunk arról,hogy mennyire más világ van néhány tíz kilométerrel is már odébb. 

Azt hiszem, hogy valóban az van, amit régóta hiszek (de okos vagyok, szemben a lovon, ugye). Ha a gyerekek elkezdik megtanulni, kiskorban, hogy van választásuk, vannak jogaik és kötelességeik, nem röghöz kötve, egy valóságban kell élniük,hanem van más, amit ha akarnak, megismerhetnek, utána lehetnek olyan fiatalok, akiknek lehet, hogy lesz igényük azokra az infokra, amikrol mi most gondoltuk, hogy hát ha megtudnák, akkor asap ide meg oda szavaznának. Sokkal előrébbrol kell kezdeni. És akkor talán felnő egy olyan generáció, aki megérti és vágyik arra, hogy beleszolhasson abba, hogy hogy alakul az élete. Az "ígyszoktuk" ból az "így szeretném"be. Évtizedek. Talán.

Ja, és néhány hete adták át a környék új iskoláját, sportcsarnokkal..mindneki odáig van érte...”

Fotó: MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Swift Nimblefoot
2022. április 09. 13:28
"Ja, és néhány hete adták át a környék új iskoláját, sportcsarnokkal..mindneki odáig van érte...” Ezt persze a végére teszi, majdnem a "PS:" is bekerült eléje. Tán ezzel kezdhette volna, hogy nohát, az emberek meghálálják azt ha látják hogy konkréten jobb nekik, jobb a gyerekeiknek az élete. Csak a liberális az aki megharapja a kezet ami eteti és gondozza.
Swift Nimblefoot
2022. április 09. 13:24
Már megint egy ember aki valahogy azt hiszi, a vidéken nincs internet, meg okostelefon, meg idegennyelvtudás. Komolyan herótom van ettől. Sose találkozott ez még vidéki emberrel? Mert elég sokan dolgoznak itt Budapesten is, igazán elbeszélgethetett volna velük. Az már meg tuti szemeszedett hazugság amit a fénymásolóról mondott meg az elmaradottságról. 1990ben persze hogy nagyon nagy szó volt ha a polgármester tudott szerezni egyet - emlékszem, vittem apám irodájába a képregényeket fénymásolni kiszínezni, de az is már 94 táján volt - kis hivatal nem is álmodott akkor még fénymásolóról .
röviden
2022. április 06. 17:33
Asap, az anyád. Mihamarabb.:)
Vakfolt
2022. április 06. 16:11
Csak egy is van ezek között, aki úgy csodálkozik rá, mint Voltaire, aki vissza akart menni a természetbe? Nehéz elhinni, hogy ezekben csak gőg meg felsőbbrendűségi érzés van..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!