A Fideszt itt nem Fidesznek hívják, hanem úgy, hogy „a párt”

2022. április 07. 19:41

Nagyon erősen rezonál a vidék azzal, hogy igenis szét lehet hordani a közöst. Ez az értékrend sugárzik az emberekből és a cselekvéseikből.

2022. április 07. 19:41
Ellenzéki szavazatszámlálók
Facebook

Lapunk szemlézni kezdte a jellemzően városból vidékre utazó, arra rácsodálkozó ellenzéki szavazatszámláló aktivisták beszámolóit – tanulságos látleletként Magyarország 2022-es közállapotairól. Itt jön egy, és jön majd több is.

Az eddig szemlézett szavazatszámlálós beszámolók itt olvashatók.

***

„Szavazatszámláló voltam egy 200 fős belső-somogyi zsákfaluban.

Megfigyelések, tanulságok:

- A helyi szavazatszámlálók barátságosak, mindenki profin végzi a dolgát, gyanús esemény nem történik se napközben, se a számlálás közben. Teljes értékű szavazatszámlálói bizottsági tagokként vagyunk kezelve én és a delegált társam, ellenségeskedés nincs.
- A helyi választási bizottsági elnök, egy helyi gazda próbál rájönni, mit keresünk ott, napközben többször is próbát tett arra, hogy pontosan megértse. Elmondjuk a delegált társammal, hogy egy civil szervezet delegált minket, akit a hat ellenzéki pár bízott meg, akik összefogtak. Többszöri nekifutásra megérti: ja hát a baloldal!

Nem érti az összefogást, nem érti, miért jó, kinek kell.

- A fideszt itt nem fidesznek hívják, hanem úgy, hogy "a párt". Az emberek fejében nincs két oldal, nincs kormány és ellenzék. Van "a párt", akire ma szavazni kell - kötelességből, hálából, félelemből vagy tudatlanságból -, és van a többi futottak még párt.
- Mozgóurna, népszavazási szavazólap, nénike: "Mondja már meg, mire kell itt szavazzak? Az a baj ezzel, hogy nem mondták be a tévében, hogy mire kell itt szavazni". A listás és egyénit szerencsére bemondták neki.
- A fideszes egyéni jelölt "jóképű, nagyon illedelmes, többször is hívott telefonon, mindent megad nekünk." A pici falu központjában buszmegálló, régi coop bolt (zárva), és rengeteg omladozó ház. A templom felújítva (pap nincs még a környéken se, mise alig), a faluház mellett a jól ismert gumilapos kondipark magyar falu programból, megkímélt állapotban. Semmijük sincs.
- A számlálásnál lefagy a pofámról a stratégiai nyugalom. A párt eredménye pártlistán 80%, egyéniben 92%. Nincs csalás, a helyiek erre szavaztak, legalább fele részben középkorú, sokan fiatal emberek.

A munkám hasznos volt, de nem úgy, ahogy azt előzőleg gondoltam.

Azt hittem, hogy majd csibészeket fogok nyakon csípni, rosszalló nézéssel csalókat eltántorítani,

és egy pici nemesacél fogaskerékként segíteni az ellenállást a siker felé.

Helyette első kézből tapasztalhattam meg azt, hogy a mai magyar néplélek mennyire más, mint hittem, vagyis inkább mennyire olyan, mint amitől féltem, és aminek az ellenkezőjét bizonygatni próbáltam magamnak. Hogy mennyire mély és sötét rétegei vannak, és ez mennyire lehúzó. Úgy gondolom, hogy ez az élmény segített megérteni, hogy nem politikai változásra van szükség, hanem társadalmi változásra.
- Ahol nincs számonkérés, ott lopás van, ezzel tenni kell valamit.

A korrupció itt nem érdekli az embereket, nagyon könnyen korrumpálhatók piciben, emiatt elnézik a lopást nagyban. A korrupcióra kampányt nem lehet építeni.

Mesélték, hogy a faluház mögötti gyönyörű kemence építésekor elhordták belőle az anyagot, ezért nem lehet benne sütni, így a falunapon a rétest meg a kolbászt a közkonyhán sütik a sütőben, és a végén beleteszik mutatóba a kemencébe, hogy a falu azt lássa, ott sült. 

Van egy szétlopott kemencéjük, de eljátsszák, hogy működik, és még nevetnek is rajta.

Kérdezem: na de ki hordta szét? Megvonják a vállukat.

Nagyon erősen rezonál a vidék azzal, hogy igenis szét lehet hordani a közöst. Ez az értékrend sugárzik az emberekből és a cselekvéseikből. A becsület fontos nekik, de mást jelent, a közöst nem becsülik.

Mindenki megkapja a maga jussát, csak oda kell állni érte, pofátlannak kell lenni,

aki nem áll oda, az hülye, kit érdekel. "A korrupció az, amiből engem kihagynak."

Vasárnap óta 20.000-rel kevesebb naiv ellenzéki ember van. Ezek az emberek talán megéreztek valamit, amit eddig nem azzal kapcsolatban, hogy mit is kell tenni, és remélem, a csalódottság mellett megmaradt bennük az akaraterő a jövőre. Innen szép nyerni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Proxima Centauri
2022. április 09. 06:57
100 éve a magyar faluval olyan szociográfiák foglalkoztak, mint a Viharsarok vagy a Puszták népe. Ez ma 12 órás élmény, felkenve a Facere. Szavatossága úgy egy nap.
panka45
2022. április 08. 16:12
"A korrupció itt nem érdekli az embereket".... Helyette első kézből tapasztalhattam meg azt, hogy a mai magyar néplélek mennyire más, mint hittem, vagyis inkább mennyire olyan, mint amitől féltem, és aminek az ellenkezőjét bizonygatni próbáltam magamnak. Hogy mennyire mély és sötét rétegei vannak, és ez mennyire lehúzó. Úgy gondolom, hogy ez az élmény segített megérteni, hogy nem politikai változásra van szükség, hanem társadalmi változásra. - Ahol nincs számonkérés, ott lopás van, ezzel tenni kell valamit.... Ez csak kiragadva. Vajon ez Budapestről odaejtőzött felsőbbrendű honnan veszi magának az erkölcsi bátorságot, hogy ilyen magas lóról, lekezelően beszéljen bárkiről is. Mert ő olyan okos, művelt, pillanatok alatt mindent átlát, felmér, általánosít, megítél. Egyébként ezért bukták el a választást, mert nekik Budapestről kellett toborozni számlálóbiztost, a Fidesznek volt helyi embere. Ez a különbség.
formaegy
2022. április 08. 10:26
Ja, mint a Bp-i libsi-komcsi-náci horda a libsi-komcsi-náci polgármestereknek. Tükör! Ja, hogy az már rég eltörött? Nem csodálkozom!
Mátyás01
2022. április 08. 09:57
"A fideszt itt nem fidesznek hívják, hanem úgy, hogy "a párt". Az emberek fejében nincs két oldal, nincs kormány és ellenzék. Van "a párt", akire ma szavazni kell - kötelességből, hálából, félelemből vagy tudatlanságból -, és van a többi futottak még párt." Diplomás Budapestiként csak azt tudom mondani, hogy szerencsére ezek a szerintetek buta emberek azért a lényeget csak megértették veletek szemben. Mégis ki másra lehetne még jó szívvel és ésszel szavazni, mint a Fideszre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!