Indulunk Krisztushoz! - advent 1.

2021. november 28. 14:28

Ez a néhány hét – ha felfedezzük, megéljük a világi csillogás mögötti lényeget – olyan felhajtóerővel bír, mint talán egyetlen másik sem.

2021. november 28. 14:28
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

„Harmatozzatok, égi magasok!
Téged vár epedve a halandók lelke,
Jöjj el, édes Üdvözítőnk!”

(adventi népének)

„Boldog új évet kívánok!” – köszöntötte a váci híveket ma délelőtt Varga László atya. A több mint harminc éve a városban szolgáló pap arra célzott, hogy a katolikus egyházban advent első vasárnapjával kezdődik az új egyházi év, a várakozás és a böjt időszakával. Két olyan fogalom középpontba emelésével, ami homlokegyenest ellentmond a világ diktálta életmódnak, a trendeknek és divatoknak. Instant hétköznapjainkban ugyanis sem várakozni nem szeretünk, sem böjtölni. Nem olyan dolgok ezek, amelyekért kedvelés jár. 

Mármint itt lent. 

Holott inkább azt kellene (most is) keresnünk, ami odaföntről való. Ami ott kedves. Annak van ugyanis igazán értelme. Adventus Domini – az Úr eljövetelét várjuk ezekben a hetekben. Az egyik legnagyobb misztérium titkához igyekszünk közelebb kerülni, ami – keresztény hitünk szerint – képes volt arra, hogy átformálja a világtörténelmet, s ami – tapasztalatunk alapján – képes arra, hogy átformálja egyéni életünket. Karácsony titka nem is igazán titok, Isten egészen megismerhetővé vált ugyanis, közel jött hozzánk.

A kérdés az, s erre felelhetünk ezekben a hetekben jól vagy rosszul, hogy mi akarunk-e közel lépni Hozzá. 

A katolikus templomokban a mai szentmiséken az evangéliumi szakasz arról szól, hogyan tanít Jézus a végidőkről. Arról beszél, amiről már sokan vélték, hogy közel van, de nem látták eljönni. Oktalanok voltak, a Mester ugyanis megmondta: senki sem ismeri az órát, csak az Atya. De figyelmeztetett arra is, hogy készen kell várnunk. Nem valamiféle amerikai szuperprodukcióba illő világvége miatt, hanem lelkünk érdekében. S ez a készületi időszak első óráiban érkező figyelmeztetés egyszersmind arra is int, hogy az emberi időhorizonton elhelyezhető adventi felkészülés nyisson tágabb perspektívát, s készüljünk arra is, ami földi létünk igazi tétje. Ilyen időszak az advent: perspektívatágító, tabukat ledöntő, megértésre hívó. Elcsöndesedő, elmélkedő. 

Egy pap barátom néhány éve egy fagyos, sötét, decemberi kora reggelen azt mondta, számára a legihletőbb időszak minden évben az advent. Ilyenkor mondja a legnagyobb lelkesedéssel szentbeszédeit, ilyenkor ír a legtöbbet, ilyenkor tud a legőszintébben imádkozni. Ez a néhány hét – ha felfedezzük, megéljük a világi csillogás mögötti lényeget – olyan felhajtóerővel bír, mint talán egyetlen másik sem. A kereszténység az elcsendesedésre, böjtölésre, jótékonykodásra hív, hangsúlyosabban, mint máskor, s ezek képessé tesznek bennünket, hogy emberi méltóságunk valóját, egyéni és közösségi életünk magas dimenzióit fedezzük fel. Erre pedig egyre inkább égető szükségünk van. 

Olyan jó lenne úgy odaérni a jászolhoz, hogy lelki ajándékokkal készülünk fel. Induljunk!

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. november 29. 12:17
A két legnagyobb KERESZTÉNY MISZTÉRIUM, A: 1.) MEGVÁLTÁS; ÉS A 2.) MEGTESTESÜLÉS; KÖZÜL A TEOLÓGIA TUDOMÁNYA A MEGVÁLTÁS-T VÉLELMEZI JELENTŐSEBBNEK. Magyarán és népiesre leforditva: a HÚSVÉT "jelentősebb" ünnepünk--legalábbis így értékeli a TEOLÓGIA-- mint a KARÁCSONY. Mégis-mégis! Az 'EMBEREKNEK valahogyan 'kedvesebb ünnep a Karácsony.....mégiscsak. Kicsit berzenkedem leirni-kifejteni, hogy szerintem miért is áll így ez a dolog. P.:s.: Legföljebb némi BLASZFÉMIÁBA HAJLÓ maliciával azt jegyezném meg: NEM LÓVERSENY SZENT(!!!) ÜNNEPEINK ÖSSZEVETÉSE!
Gami
2021. november 28. 23:00
Nem gondolom, hogy ájtatoskodó, öntetszelgő, szenvelgő meggyőző személyes autentikusság nélküli kereszténység jót tesz az országnak és a kereszténydemokráciának. Izlések külömböznek. Szerintem a cikk hangvétele és felfogásának háttere kontraproduktív, az 1930-as évek jómódu kultúrkatholikus polgárok modorát idézi. Ezzel sikerült megint egy eséllyel szegényebbek lennünk. A bethlehemi pásztorok nem hallgattak s követtek volna efajta felszólítást és toborozást. Átláttak volna a szitán, mindkét lábukkal a földön álltak, foglalkozásuk nem okoskodó hanem konkrét szolgálat volt. Tudták kire s mire érdemes hallgatni s mit kell tenni. Remélem nem talál a cikk stílusa követőkre és ha igen nem itt.
lististerc
2021. november 28. 19:54
Bejutsz a Parlamentbe, fiatal, nyugi. Ennyire azért nem kell csöpögősre venni. A Szent Család története sem volt az, sőt. Ezt kell vállalni minden keresztény embernek. Te elleszel a szavazógépben, a vallási élet pedig megy a maga útján. (nem a Vág völgyében) Megélhetési keresztényre egy vallásellenes korban nincs szükség.
-Zsolt-
2021. november 28. 19:46
Mikor indul Krisztushoz? Nem vinné magával a főnökét is? :DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!