Isten nyugosztalja Ráday Mihályt!

2021. július 19. 12:17

Köszönjük, hogy megtanította nekünk nemcsak nézni, látni is, és jól szeretni Budapestet.

2021. július 19. 12:17
Fürjes Balázs
Fürjes Balázs
Facebook

„Kisiskolás voltam, nem tudtam pontosan, kicsoda Pallas Athéné, amikor a tévében egy különös ember hidak díszítőelemeiről, régen gyönyörű, a 70-es évekre szomorúan lepusztult épületekről, kapukról, kerítésekről, homlokzatokról beszélt.

Édesapám, aki jóval a háború előtt született, és finoman szólva nem rajongott a szocialista építészet vívmányaiért, mélyen egyetértett minden szavával.

A műsor Ráday Mihály Unokáink sem fogják látni című városvédő sorozata volt, persze mindig megnéztük.

Ráday bátor volt: az akkoriban divatos rideg építészeti funkcionalitás elvével szembemenve olyan dolgokról beszélt, mint a szecessziós homlokzatdíszek, épületszobrok, kovácsoltvas kapuk és kandeláberek.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez nem egy letűnt kor maradványa, nem szemét, rozsda – hanem érték. Eltüntetésükkel megváltozik az utcakép, és örökre elvész a város hangulata. Mindez azt erősítette bennem, hogy a régi nem feltétlenül bezúzandó, eltörlendő.

Ráday abban is zseniális volt, ahogy játékosan bevonta a városlakókat a pusztuló értékek megőrzésébe, lokálpatrióta városvédővé téve sok, erre fogékony polgárt. Megtanította látni Budapestet: észrevenni a rohadó homlokzatok, aládúcolt udvarok mögött a felújításra és megőrzésre méltó épületet, utcaképet, hangulatot. A város lelkét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concret
2021. július 19. 13:54
Zsidó származású hazafi volt, szabad demokrata és lokálpatrióta. Ha valaki ezt furcsállja, annak ezen a téren is jó példát mutatott.
DFK
2021. július 19. 13:46
Igen, meg lehetett tanulni tőle, hogy Budapesten sétálva ne járdát nézzük, hanem feljebb, kapukat, homlokzatokat figyeljünk.
kunfia
2021. július 19. 13:21
A népszerű emberek halálánál mindig ott kell lennie,oda kell törleszkednie néhány orbánistának,akkor is,ha életében csak mocskolták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!