Ez az igazság az osztrák vakcinaigazolványról

2021. május 18. 07:33

Félrevezető 444-címek helyett a valóság: az osztrák Grüner Pass nem vonatkozik a magyarországi oltakozókra, a magyarok beutazási szabályai nem változtak.

2021. május 18. 07:33
null
Kohán Mátyás
Mandiner

„Ausztria nem fogadja el a keleti vakcinákat” – írja vasárnapi címlapján a 444.hu, illetve mindazok, akik álmatagan bégető sajtóbárány módjára átvették tőlük: Népszava, Úgytudjuk, Blikk. Ez a cím egyébként azon közepesen érdektelen híranyag fölött éktelenkedik, amely az osztrák belföldi vakcinaigazolvány, a Grüner Pass (zöld útlevél) bevezetésének technikai részleteit tárgyalja.

Pedig a zöld útlevéllel az osztrákok nem alkottak semmi rendkívülit: a QR-kóddal ellátott kártya tartalmazza majd a koronavírus elleni védettség tényét kigyógyult betegeknél, friss PCR- vagy antigénteszttel rendelkezőknél, illetve azoknál, akiket Ausztriában beoltottak. Számukra a zöld útlevél nyitja meg az éttermeket, szállodákat, a kulturális, szabadidős és sportszféra intézményeit, éppúgy, mint azt a védettségi igazolvány teszi Magyarországon. Az pedig teljesen egyértelmű, hogy

Ausztria a saját védettségi igazolványát azoknak adja ki, akiket Ausztriában oltottak,

s mivel ott csak Pfizer/BioNTech/Fosun, Oxford/AstraZeneca, Janssen és Moderna oltóanyagok vannak használatban, csak ezekre jár zöld útlevél is – az osztrákoknak.

A külföldieket és az Ausztriába beutazni kívánókat a zöld útlevél ugyanis nem érinti, és ezt a 444-nek, a Népszavának és a Blikknek is nagyon szívesen elmondta volna az osztrák Szociális, Egészségügyi, Ápolási és Fogyasztóvédelmi Minisztérium, ha ugyan képesek lettek volna öt percre felemelni a telefont, mint tettem azt én tegnap.

Egy Magyarországon Pfizerrel oltottra Ausztriában ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egy Magyarországon Sinopharmmal oltottra: a magyar Pfizer senkit nem mentesít a 72 óránkénti tesztkötelezettség, a határátlépés előtti regisztráció alól, és

magyar Pfizerrel sem kap senki osztrák védettségi igazolványt.

„Ausztria nem fogadja el a keleti vakcinákat” – a saját állampolgáraitól. Más országok állampolgáraitól jelenleg a nyugatiakat sem „fogadja el”, bármit is jelentsen ez.

A magyarok számára tehát ezzel a hírrel semmi nem változott, legfeljebb azok az osztrákok jártak most pórul, akik az elmúlt hónapokban Moszkvában felvették a Szputnyikot vagy Szerbiában a Sinopharmot – ők teszteltethetnek továbbra is, mielőtt strandra mennének. Persze ők minden bizonnyal ennek tudatában mentek vakcinaturistáskodni, és főleg az érdekelte őket, hogy ne haljanak bele a covidba, szóval a társadalom ezen részét jó eséllyel nem rázta meg a hír.

És ezt a magyarok számára tökéletesen érdektelen információt volt képes azzal a címmel tálalni vasárnap a baloldali média, hogy „Ausztria nem fogadja el a keleti vakcinákat”. A törzsszöveg már korrekt volt – de azt ki olvassa el, ugye. Az érintett újságok az ilyen fake címadási gyakorlattal csak nyerhetnek: ha a nyájas olvasó a csábos cím miatt rákattint az érdektelen tartalomra, nyertek néhány kattintást a hóvégi elszámoláshoz, ha pedig csak a címet olvasta el, és annak rendje-módja szerint pánikba esett, hogy innentől kezdve keleti vakcinával oltott szeretteit vakcinavasfüggöny mögé zárják, akkor újabb sikert könyvelhetnek el nevezett sajtóorgánumok a keleti vakcinák elleni hergelőhadjáratukban. A siker pedig nem maradt el, a DK nyugdíjaskommandója rögtön szét is bombázta frissen szüretelt gumicsontját a keleti vakcinákkal kapcsolatos aznapi híradások alatt, és sikerült az egyébként is frusztrált magyar társadalom egy jelentős részével elhitetni, hogy keleti vakcinával a karjukban majd Bahreinbe mehetnek, de Ausztriába nem. Nevezett bolsevik alakulat szóvivője természetesen már tényként is mondta be ezt az ordas hazugságot a kamerába, amely kötelességtudatból sajnos nem szakadt le. Külön gyalázat, hogy

az egyébként is szó szerint orrvérzésig csuklóztatott ingázókat is sikerült még tovább hergelni. 

Soproni ingázóként engedtessék meg ugyanis elmondanom, hogy a koronavírus miatti korlátozó intézkedéseket a mi egzecíroztatásunkkal kezdték Európa-szerte a kormányok, és – mivel a határellenőrzésnek már csak a védettségi igazolványok ellenőrzése végett is fenn kell maradnia – a mi szívatásunkat is fogják a legkésőbb befejezni.

Az ingázó életforma két alapvetésre épül: egyrészt arra, hogy Magyarország nyugati és Ausztria keleti széle gyakorlatilag egy és ugyanazon ország, ahol belföldi áron jár a vonat, nincsenek belső határok, és az ember úgy megy a szomszédos országba dolgozni, egyetemre, vásárolni, fogorvoshoz, színházba vagy fodrászhoz, hogy senki nem kérdez tőle a céljairól semmit. Másrészt pedig arra, hogy Soprontól Bécs durván egy óra, Bécsújhely negyven perc, Kismarton húsz, és a reménytelen cinfalvi körforgalmon kívül ezeket a menetidőket nem befolyásolja semmilyen rendkívüli útakadály. Az ingázó a napi életritmusába keményen beleszámolja az ingaidőt, és ha oda-vissza félórákat ácsorog a határon, az borítja a terveit, amitől nem lesz boldog. Frusztrált lesz.

Attól pedig pláne frusztrált lesz, ha tizedik hónapja vájkálnak háromnaponta az orrában valami hosszú istencsapásával,

azután is, hogy Magyarország és Ausztria között gyakorlatilag nincs különbség a fertőzöttség mértékében, annak ellenére is, hogy az, amit csinál, semmivel nem veszélyesebb, mintha Budapestre vagy Győrbe járna dolgozni, és akkor sem hagynak fel az orra abuzálásával, ha esetleg már oltották. A frusztráció pedig akkor hág a tetőfokára, ha azt olvassa a 444 félrevezető címében, hogy ez még hónapokig így lesz, mert „Ausztria nem fogadja el a keleti vakcinákat”.

Létezünk ugyanis mi is, olyan emberek, akik nem Budapesten élnek – ahonnan nem látszik a határ, ahol bármilyen bődületes csúsztatást könnyelműen el lehet követni, mert a következmény legfeljebb annyi lesz, hogy a DK-s nyugdíjasok még határozottabban fogják utálni a keleti vakcinákat, az évente kétszer Parndorfba járók pedig beállnak a sorba Pfizerért. Nem egy virtuális magyar társadalommal packázik az, aki ordasakat ferdít a címében az osztrákok vakcinapolitikájáról, hanem a soproniakkal, kópháziakkal, kőszegiekkel, szombathelyiekkel, körmendiekkel, szentgotthárdiakkal packázik, az ő egyébként sem rózsás hangulatukra önt rá egy vödör kólába áztatott Mentost, az ő köreikben okoz felfordulást, az ő fejeikben kelt zavart. Minden olyan ingázóval tol ki, akinek véres az orra a PCR-tesztektől, azokkal, akik az ingázás ellehetetlenítése miatt munkanélkülivé váltak, de azokkal is, akik egészen triviális és tökéletesen veszélytelen dolgokat nem tudnak most elintézni Ausztriában, beoltva, talpig FFP2-es maszkban, a saját autójukkal közlekedve.

Szóval a kedélyek csillapítása érdekében, illetve a 444 meg a DK által hátrahagyott hírszemétkupacot eltakarítandó beszéljünk végre tisztán az osztrák vakcinaigazolványról mindazok alapján, amit egy ötperces telefonhívás keretében sikerült az illetékes osztrák minisztériumtól megtudnom. 

Tehát: a Grüner Pass nem beutazási dokumentum, hanem az osztrákok saját, belső védettségi igazolványa,

Ausztriában engedélyezett oltóanyaggal Ausztriában oltott ausztriai lakosok kapják annak érdekében, hogy bizonyos szolgáltatásokat igénybevehessenek. Magyarországon oltott magyarok (egyetemben a Norvégiában oltott norvégokkal, a Libanonban oltott libanoniakkal, a Kazahsztánban oltott kazahokkal) nem kapnak belőle, sem akkor, ha nyugati vakcinával oltották őket, sem akkor, ha keletivel.

Nem ez az a dokumentum és nem ez az a törvény, ami az osztrák-magyar határ forgalmát szabályozni fogja – azzal majd egy kétoldalú megállapodás foglalkozik, ami a minisztérium szerint május 19-én vagy azt követően lép majd életbe. A Grüner Passnak semmi köze a külföldiek beutazásához, az egy ugyanolyan belső használatú dokumentum, mint a magyar védettségi igazolvány – azt se kapnak hazánkba kívánkozó osztrákok, norvégok, libanoniak, kazahok, akármivel is oltották őket. 

A magyarok beutazására vonatkozó szabályok jottányit sem változtak,

mindenki számára előzetes regisztráció és 72 óránál nem régebbi PCR-teszt az elvárás. Ez alól nem mentesülnek a pfizeresek (modernások, astrások, janssenesek), ahogy a szputnyikosok és a sinopharmosok sem. „Ausztria nem fogadja el a keleti vakcinákat” – meg a nyugati vakcinákat sem. Semmilyen olyan vakcinát nem „fogad el” (bármit is jelentsen ez), amit nem Ausztriában adtak be. Pont. A határon pont ugyanúgy karanténba fogják vágni (vagy vissza fogják fordítani) azt, aki pfizeres papírt lobogtat, mint azt, aki sinopharmost.

Az egyetlen dolog, amiben a Grüner Pass befolyásolja a magyar-osztrák határforgalmat, az az, hogy végre lesz mit kölcsönösen elismerni – az osztrákokkal ugyanis egész eddig azért nem lehetett utazási megállapodást kötni, mert nem volt olyan oltási igazolványuk, amit Magyarország elismerhetett volna. Most lesz. És fog majd nagyokat ámuldozni a 444, a Népszava, a Blikk, illetve Magyarország bolsevik pártja, amikor pillanatokon belül el is ismeri majd szépen a két ország egymás védettségi igazolványait, nemre, korra és oltóanyagra való tekintet nélkül. Nagyot koppan majd az orruk a földön a vakcinavasfüggönyözőknek.

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BartSimpson
2021. május 18. 19:28
Kicst bő lére sikeredett, ismétlés ismétlés hátán. De nem értem, hogy a szerző - soproni- miért ingázik Ausztriába ? Mint tudjuk Lázár elvtárs beszámolója óta Bécs veszélyes, egyébként is Ausztriában tobzódnak a migráns hordák és folyamatosan erőszakolják az őslakosokat :-) Itthon meg Kánaán: kiemelkedő fizetések, csodás életszinvonal / EÜ / infrastruktúra, migrik nuku, biztonság. Tényleg nem értem, hogy a szerző miért piszkáltatja az orrát 3 naponta...
Burmin
2021. május 18. 18:41
Magam is ezt tettem kedves Mátyás mikor a hvg.hu oldalán belepislantottam az általuk egy osztrák bulvárlapra való hivatkozást. Oszt végigolvasva ez az osztrákokra zöld igazolvány csak a sógorokra vonatkozik. Nu zag schon mondtam, én sem uszodába nem megyek Bécsben, vagy Lockenhausban/Lékán. De ha a magyarok nem jutnak ki, leáll a turizmus Burgenlandban, nem is beszélve a takarítónőkről és az grossmutti-sitterekről...
zenebono
2021. május 18. 17:30
Volt már? https://index.hu/kulfold/2021/05/18/ausztria-engedelyezi-a-kinai-vakcinaval-valo-belepest/
nempolitizálok
2021. május 18. 17:04
Nincs meleg tengerük, sem Balatonjuk, sem Tisza tavuk, ami a konyhájukban értékes az itt is megvan, nem is egzotikusak, túl sok a néger és a muszlim, szóval nem érdekel mit fogadnak el és mit nem, nem járok arrafelé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!