Előválasztás: az első Karácsony, a győztes Gyurcsány lesz

2021. május 28. 09:42

A 106 egyéni választókerületből egy olyan sincs, ahol a jelöltek között valódi versenyre számíthatunk.

2021. május 28. 09:42
Talabér Krisztián
Nézőpontok blog

„Gyurcsány szempontjából Dobrev Klára győzelme lenne a legegyszerűbb, hiszen a hatalom az Apró-villába koncentrálódhatna. Jakab Péter bár a baloldali szavazók körében népszerű, vezetési és politikai tapasztalat hiányában aligha boldogulna a nagybetűs politika mélyvizében Gyurcsány nélkül. Mégis, a jelenlegi szimpátiafelmérések alapján Jakab és Dobrev is valószínűleg elbukja Karácsony Gergellyel szemben a miniszterelnök-jelölti előválasztást. Viszont ez sem jelent kedvezőtlen helyzetet a DK számára, ugyanis Gyurcsánynak érdeke, hogy a potenciális miniszterelnök egy gyenge, karizmátlan, könnyen irányítható személy legyen, aki szükség esetén egyszerűen leváltható. Erre a szerepre pedig Karácsony Gergely tökéletesen alkalmas, így könnyedén válhat Medgyessy Péterré a 2022-ben induló Gyurcsány-show-ban.

Szintén Gyurcsány Ferenc helyzetét erősíti, hogy a vélhető koalíciót nem a miniszterelnök, hanem a koalíción belüli többség fogja irányítani. A jelenlegi pártpreferencia-kutatások szerint a DK-nak lesz mandátumfölénye az együttműködésben, amelynek segítségével könnyedén béklyóban tarthatná a miniszterelnököt és a többi koalíciós pártot, amennyiben érdeke úgy szolgálja.

Gyurcsány Ferenc volt már üzletember, hatalomtechnikus, pártelnök, miniszterelnök. Pont emiatt neki van a legtöbb politikai tapasztalata, legszélesebb holdudvara, legértékesebb kapcsolatrendszere, legkiterjedtebb hálózata az ellenzéki térfélen. Azaz, személye megkerülhetetlen, a folyamatok alakulására most és a továbbiakban is neki lesz a legnagyobb ráhatása. Nélküle a baloldalon ma nem születhet döntés.

Az egyéni körzetekben való előválasztás valójában csak egy álválasztás. Jakab Péter mostanra úgy tűnik, hogy megszerette a mazsolát, ezért »győztes csapaton sem változtatna«. Akkor sem, ha éppen a gyurcsányista Varju Lászlóról van szó. Természetesen a DK sem rest viszonozni az egykor szélsőjobboldali párt szívességét, ők Kálló Gergelyt támogatják cserébe. A Momentum – bár korábban erősen kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen valódi előválasztás – most úgy döntött, hogy saját jelöltjét lépteti vissza a jobbikos Dudás Róbert támogatása miatt. A többpárti támogatások, visszaléptetések mind arra utalnak, hogy háttértárgyalások során a lapokat már előre leosztották.

Jól kirajzolódik a baloldali pártok vidék-város törésvonala is: míg Budapest bizonyos körzeteiben a sajtóban is komoly visszhangot keltő konfrontációkat vélhetünk felfedezni, addig a szinte ismeretlen vidéki képviselőjelöltek között teljes békesség és csend – mondhatni érdektelenség – honol. Azaz, az előválasztás inkább egy nagyvárosi elitmérkőzés, mintsem valódi kiválasztási mechanizmus.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2021. május 28. 15:03
Jákobra és FeGyőrre kell előszavazni!
elfújta az ellenszél
2021. május 28. 12:09
Le van osztva itt már minden, ráadásul cinkeltek a lapok. Gyurcsánynak nem kell rágni a körmét az előválasztás miatt, mert akármelyik jön be a hangvezérelt Karácsony vagy a fassvezérelt Gyurcsányné közül, az ő embere lesz a miniszterelnök-jelölt
CirmoS
2021. május 28. 11:11
Akkor újra! Teljesen mindegy, hogy melyik selejt mocsok lesz végül Orbán kihívója, mert ha nyer a moslék, akkor Fletó úgyis kilöki a székből! A feleségét ülteti oda és máris Gyurcsánydobrev kormánya lesz Mo- nak! Ez a lényeg! A többi műsorokkal nem kell foglalkozni, mert csak szarrágás meg színjáték! Az egész összefosás ugyanaz a csürhe, nem kell mindenről beszámolni!
szürkeSzarvas
2021. május 28. 10:56
Lehetett tudni,hogy igy lesz. Annyira utálják egymast itt ott,hogy a látszatverseny sem kivánatos. No meg a "vezérek" alkui is borulnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!