Isten védelme felé

2021. március 06. 16:59

Miért támogathatja egy keresztény az azonos neműek házasságát és jogukat az örökbefogadásra?

2021. március 06. 16:59
Monostori Tibor
Magyar Narancs

„Mint keresztény kutató és református egyháztag válaszolok. Világossá teszem: a keresztények biblikusan és szabadon támogathatják az azonos neműeket a fenti kérdésekben. Márkushoz hasonlóan két kérdést vizsgálok meg: a hittételek állandóságának kérdését és egyes normatívnak tekintett igehelyeket és azok értelmezését. Kitérek írása rejtett érzelmi töltetére is.

A változások természete

A szerző már írása első bekezdésében elköveti a konzervatív keresztényekre jellemző legnagyobb hibát. Úgy is mondhatnám: kilóg a fundamentalista lóláb. Ennek a lényege: az egyház kétezer éves története során a biblikus-apostoli örökséget követő keresztények és az ahhoz hűtlenné válók számos kérdésben és mindig harcoltak egymással. Az pedig, hogy ki hol áll, egyértelműen eldönthető, mert a Biblia változatlan, örök igazságokat tartalmaz.

Csakhogy ez egyszerűen nem igaz, de minimum vitatott.

Az, hogy a Biblia egyes könyveinek teológiá­ja és társadalomképe egyáltalán nem konzisztens, sőt egymásnak kifejezetten ellentmondanak, jól ismert tudományos álláspont. Miként az is, hogy a maguk korában a maihoz hasonlóan érzékeny társadalmi vitákat folytattak ma már jelentéktelenné vált kérdésekben. Peter Enns amerikai teológus a How the Bible Actually Works (Hogyan működik valójában a Biblia?) című munkájában úgy fogalmaz, hogy a Szentírás szerzői újra és újra átértelmezték a múltat és az Istennel való kapcsolatukat, hogy aktuális kérdéseikre használható válaszokat találjanak. Ennek nagyon is a tudatában voltak mint kötelességüknek. Sőt e nélkül a folyamat nélkül a kereszténység ma nem is létezne. Ezt gondolja (hozzám hasonlóan) a legtöbb progresszív vagy liberális keresztény.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. március 08. 17:11
"..Miért támogathatja egy keresztény az azonos neműek házasságát és jogukat az örökbefogadásra?.." LESZÖGEZEM EXPRESSIS VERBIS: NEM(!!!!) TÁMOGATHATJA! ÉS EZ AKKOR IS IGAZ, HA AZ A "KERESZTÉNY" MAGA A RÓMAI PÁPA VAGY AKÁR A MAGYARORSZÁGI KÁLVINISTA EGYHÁZ ZSINATÁNAK ELNÖKE.....vagy bárki. Tehát ha az önmagát "támogatónak VÉLELMEZŐ " keresztyén hívőtárs azt hiszi, hogy ő ezzel a hibával keresztyén cselekedetet hajt végre....minimum HIBÁZIK, de az is lehet, HOGY BŰNT követ el. ETTŐL PERSZE MÉG Ő KERESZTYÉN, DE OLYAN KERESZTYÉN AKI EBBEN A KÉRDÉSBEN TÉVED. Nyilván nem ez az egyetlen hiba, amit akár Ő, akár én, akár Ferenc pápa elkövetünk--másütt más kérdésekben is!
Öreg
2021. március 08. 12:04
Monostori felszőlította a zsinat elnökét, hogy a vele szemben Biblikus véleményt megfogalmazó református lelkész ellen indítson eljárást!
mokány
2021. március 07. 13:17
Kutya ugatás nem hallatszik az égig.
istvanv2
2021. március 07. 13:12
Bárcsak Isten haragja lesúlytana erre a modern sodomára és gomorára. Meddig fog ez menni így? Nem lehet tudni. Már utálom ezt a sok istengyalázást, amit ezek a liberálisok művelnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!