Mit nem mondott Apponyi és Bethlen?

2021. február 11. 12:11

Az Apponyi Alberthez kapcsolódó álidézetre főleg a tavalyi évben, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján figyelhetett fel az internetezők közössége.

2021. február 11. 12:11
Gali Máté
Rubicon Intézet

„Az Apponyi Alberthez kapcsolódó álidézetre főleg a tavalyi évben, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján figyelhetett fel az internetezők közössége. Eszerint az első világháborút lezáró Párizs környéki békekongresszusra 1920 januárjában kiutazó magyar békedelegációt vezető gróf a küldöttségnek átadott békefeltételekre válaszoló 1920. január 16-i ún. »védőbeszédében« a döntéshozókat az alábbira figyelmeztette: »Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.« (...)

A gróf Bethlen Istvánhoz köthető álidézet szerint a Magyarország élén 1921 és 1931 között miniszterelnökként álló politikus a nyilaskeresztes parlamenti képviselőket arra figyelmeztette egy országgyűlési vita során, hogy »az urak azt hiszik, hogy jobbra mennek, de a valóságban körbe járnak, és addig mennek jobbra, amíg megérkeznek a szélsőbalra.« Az előbbiekben is segítségünkre lévő két nagy online adatbázisban fellelhető információk alapján a parlamenti napló helyett ezen megállapítás először Márai Sándor író egyik 1984-es naplóbejegyzésében bukkant fel, amely könyv formájában Kanadában 1997-ben, Magyarországon pedig 1999-ben vált olvashatóvá. Utóbbi nyomán hazánkban a kétezres években terjedt el, olyannyira, hogy a Figyelő című hetilapban 2017 áprilisában még mint »A hét idézete« is szerepelt.

Az amerikai emigrációban élő Márai minden bizonnyal nem emlékezett arra, hogy amikor a nyilaskeresztes képviselők az 1939-es ún. »pünkösdi választások« révén bejutottak a képviselőházba, az egykori kormányfő már nem volt az országgyűlés első kamarájának tagja, hanem az általa 1926-ban a régi főrendiház örökébe szervezett felsőházban foglalt helyet, s emiatt nem vívott parlamenti szópárbajokat a nyilasokkal.

A Márai-visszaemlékezésnek azonban valamennyi valóságalapja mégiscsak volt. Bethlen István ugyanis 1938. november 23-án még a képviselőház padsoraiban ült, amikor a második Imrédy-kormány bemutatkozására került sor. Imrédy Béla miniszterelnök bő két hónappal korábban a kaposvári beszédében jelentette be, hogy »csodás forradalmat« akar véghez vinni, melynek keretében német és olasz minták alapján szervezné át az államot. A kormányfő politikájával szembeni tiltakozásuk jeléül a kormánypártból konzervatív politikusok léptek ki, akiknek egyike, Sztranyavszky Sándor 1938. november 23-án azt a megjegyzést tette, hogy a »jobboldaliság körül itt ma már olyan verseny folyik, hogy nemsokára egyik kétségbevonja a másik, a másik a harmadik, a harmadik pedig a negyedik jobboldaliságát és annak őszinteségét«. Az ülésen jelen lévő Bethlen István sajtóhírek szerint erre elmés közbevetéssel reagált: »Addig mennek jobbra, míg baloldalra kerülnek!« A gróf szavai ugyan a Képviselőházi naplóban nem szerepelnek, számos jelentős sajtóorgánum – Az Est, Magyar Nemzet, Népszava, Pesti Napló stb. – másnap viszont már egyetértőleg idézte őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. február 12. 00:53
Minden korban voltak értelmes politikusok, csak nem biztos hogy mentek is vele valamire
Csomorkany
2021. február 11. 15:33
Hát, köszönjük az utánajárást, de akkor ezek szerint a második idézetet mondta Bethlen. Én is össze tudok rakni olyan szavakat, amelyek nem hangzottak el, de létezik az ún. "lényeg" is...
Vakfolt
2021. február 11. 14:34
Mi a baj? A nyilasok addig mentek jobbra, míg csont nélkül ávósók lettek. A jobbik a dk seggében kötött ki, de ugyanazt a seggszőrt köpködi a momentum és a lmp is, szóval álközépről is a balra lehet henteregni..
az ember
2021. február 11. 14:19
Azért ezek az úgynevezett álidézetek egyáltalán nem veszélyesek. Sokkal rosszabbnak és irtandónak tartom az olyan hazugságokat, minthogy a magyar besúgó nép, feljelentő nép, jobbágynép stb. Ezeket a hazugságokat (ez egy típus) baloldaliak és zsidók terjesztik, használóit meg kell bélyegezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!