Facebook-diktatúra a neten

2021. február 12. 08:56

Önkényuralmi módszerekkel operál az egyik legnagyobb közösségi média.

2021. február 12. 08:56
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Magyar Nemzet

„Ha az árnyalatnyinál hangsúlyosabban megjelenik a nemzeti érzület, huss, ott teremnek a keselyűk, és hirtelen csak azt látod, hogy egykor volt egy profilod, béke poraira.

Ezt sem lehet a szó köznapi értelmében megszokni, de a saját, ocsmány szabályaikhoz legalább valamennyire ragaszkodtak a cenzorok. Tudom, ha egy pillanatra megállunk és elgondolkozunk, akkor már ez is tarthatatlan állapotnak tűnik, hiszen azok nyilvánvaló elnyomását igyekszünk kijátszani, akik amúgy mindenfajta színű zászló alatt örömmel vonulnak, fennen hangoztatva, mennyire elutasítanak bármilyen elnyomást is, de ez a képmutatás a szokásos, progresszív módi, életünk része.

Mára viszont eljutottunk odáig – legalábbis én, de bizonnyal más is tapasztalta –, hogy a tojáshéjak kínos természetének való megfelelés sem elegendő. Mert ha a házmesterek és cenzorok nem tudnak belekötni abba, amit egy adott, akár hivatalos oldal tesz közzé, akkor jönnek az újabb húzások.

Friss tapasztalatom, hogy az ellehetetlenítésnek egy egészen új formája Facebook-oldalak esetén az a módszer, amikor nem tiltják le az oldalt, ellenben megakadályozzák, hogy az oldal nevében közzétevő magánszemély posztolhasson. Arra hivatkoznak ilyenkor – jön is mindig a tüchtig értesítés –, hogy kéretlen tartalmakkal kínálja meg az ember a közönséget. Azt a közönséget, amely aznap mondjuk írd és mondd három posztot láthatott az oldalon, és amely tömeg pont azért iratkozott fel a követésre, mert ilyen tartalmakat szeretne látni.

Ilyenkor egy szóval nem említik meg, hogy ez a tiltás mikor jár le, mi váltotta ki, esetleg a jövőben hogyan lehet elkerülni. Ugyan, semmi ilyesmi, csak a parancsszó: kuss a neved!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. február 12. 14:40
Nekem ez az egész facebook értelmezhetetlen. Volt egy idővonal ahova a több mint 600 ismerősöm bejegyzései szépen követték egymást, alattuk párbeszédekkel. Most ezen az idővonalon egyetlen ismerősöm sem jelenik meg, csak az általam követett csoportokban vadidegen csoporttagok bejegyzései, valamint elvétve reklámok. Nem igazán értem ezen mit akar például Donáth Annácska cenzorálni?
Fideath
2021. február 12. 12:36
"Ha az árnyalatnyinál hangsúlyosabban megjelenik a nemzeti érzület, huss, ott teremnek a keselyűk, és hirtelen csak azt látod, hogy egykor volt egy profilod, béke poraira." ----------------------- Ha ez a patkány hazugság igaz lenne akkor konrkétan nem lenne semmilyen jobboldali meg meg konzervatív tartalom a közösségi médiában. Úgyhogy hagyjuk a patkány hazudozást. LEHET a nemzeti érzületet megjeleníteni a facebook-on meg a Twitteren meg az összes másik közösségi médiában is. Amit nem lehet az erőszakra felbújtani mint ahogy Trump tette, illetve nem lehet másokat veleszületett tulajdonságuk alapján gyalázni.
nemecsekerno_007
2021. február 12. 11:29
Nagyon sürgősen szabályozni kell a közösségi médiát, mert ebből baj lehet. Állam az államban. A Microsoft-ot sokkal kevesebbért szétcincálták a 90-es években. Ha nem teszik, akkor ma nincs Apple.
Pierre
2021. február 12. 10:31
errol valamit, nerkurva: "Így intézte el a Kúria, hogy soha többet ne kelljen ellenzéki politikust meghívni a köztévébe. Az Orbán-kormány egyik első dolga volt a 2010-es hatalomátvétel után, hogy írjon egy új médiatörvényt, amelyben a 83. paragrafus m) pontja kimondja, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatás célja - többek között - a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás. Kicsit több mint 10 évvel később a Kúria úgy döntött, hogy ezt kimeríti az is, ha az M1 híradósa, miközben hosszú interjút közöl az MTVA jogászaival egy ellenzéki politikusok elleni perről, a másik oldal álláspontjára éppen hogy utal, megemlíti, hogy olyan is van. A Kúria döntése a múlt héten jelent meg, amire az M1 annyira büszke, hogy hosszú blokkban foglalkozott vele a híradójában és egyéb műsoraiban, majd még azt is fölemlegette, hogy nem foglalkozik eléggé a témával az ellenzéki sajtó, mármint arról, hogy az M1-nek papírja van róla, hogy mennyire kiegyensúlyozott. Úgyhogy akkor foglalkozzunk ezzel egy kicsit behatóbban! Ami már csak azért is megéri, mert korábban egy bíróság teljesen máshogy látta a helyzetet, mint a Kúria, és mert mostantól a közmédia várhatóan precedensként fogja lobogtatni a döntést, ha valaki számon meri kérni a közmédia működését." https://444.hu/2021/02/12/igy-intezte-el-a-kuria-hogy-soha-tobbet-ne-kelljen-ellenzeki-politikust-meghivni-a-koztevebe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!