Karanténba helyezett asszonyság

2021. január 05. 07:00

Szabó Tímea nem tud tisztességesen magyarul. Ez a probléma.

2021. január 05. 07:00
Szalay László
Vasarnap.hu

„Ne álljunk meg félúton, vigyük végig Szabó Tímea különös, rémületesen idegenszerű gondolatmenetét. Ha az »asszonyság« sértő szó, akkor cenzúrázzuk nagy költőinket, íróinkat is! Álmomban sem feltételezem, hogy Szabó Úrhölgy/Asszonyság Arany vagy Petőfi olvasásával töltené szabadidejének irodalomra szánt töredékét, ezért csak két példát említek. Arany János írja (Daliás idők V. ének, 3.):

»Toldiné asszonyság tűnődék azonban

Anyai örömben és anyai gondban«

Micsoda lekicsinylő »jelző« – mondaná a nem-jelzőre Szabó Tímea. Középkor.

Petőfi Sándor. Ha nem tévedek, Az apostol még kötelező olvasmány az iskolában. Borzalom, mit ír a középkoriasan gondolkodó költő:

»Elérte a hintó a célt,

Az úr s az asszonyság kiszáll« (Az apostol V.)

De a Szabó által kifogásolt szót használták olyan »középkori« szerzők is, mint például Ady Endre, Babits Mihály, Szép Ernő – sőt, micsoda borzalom, Krúdy Gyula egyik legismertebb regényének a címében is ott tündököl ez a »kíméletlen gondolkodásra« valló szó: Asszonyságok díja. Ezek után már félve jegyzem meg, hogy közismerten liberális szerzők sem ódzkodtak az »asszonyság« használatától. Konrád György például egyik kései interjújában ezt mondta:

»A lépcsőn megyek felfelé Csfátba, a lépcsősor lentről a sírok közül vezet fölfelé, és amikor már a bő felénél vagyok a lépcsősornak, hallom, hogy egy asszony, aki egy kis kertecskét ápolt, magyarul beszélget a férjével. A szavaknak ismerős bihari íze volt, és amikor szóba elegyedtünk, kiderült, hogy nagyváradiak. Az asszonyság elmondta, minden nap főz valamit a Messiásnak, mert azt képzeli, hogy mire eddig elér a lépcsőn, addigra nagyon elfárad és elcsügged, úgyhogy jobb, ha eszik valamit, mielőtt a tudósok ott fenn megegzaminálják. Ha a Messiás estig nem jön el, akkor a férje megeszi az ételt.«

Szabó Tímea nem tud tisztességesen magyarul. Ez a probléma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. január 07. 10:49
SZABÓ TIMEA ASSZONYSÁG HÚZZON EL A JÓ KÚÚRVA ÉDESANYJA ASSZONYSÁG HÓTTKÓROS PICSÁJÁBA!
tothpal
2021. január 05. 16:51
Csak a magyar nyelvet beszélő, de nem ismerő személyek kifogásolhatják az ASSZONYSÁG szófogalom használatát... Ez a szó 1527 óta jelen van a parole-ban (a nyengébbek kedvéért: parole=beszélt nyelv). Aki nem érti ezt, ajánlom figyelmébe "A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára" 1. kötetének tanulmányozását a 189. oldalon. (Bp. Akadémiai Kiadó, 1967.) A műveletlenség nagy átok!
Farkas Piroska
2021. január 05. 15:34
SZ.T : magyarul ugyan nem tud, de fröcsögni és gyűlölkedni minden mennyiségben. Amint az ő pártocskája is.
istvanpeter
2021. január 05. 15:15
Hát, annyi biztos, hogy a Szabó Tímea nem asszonyság, mert ezt a titulust csak tisztességes és becsületes emberekre alkalmazzák, a cédákat és a kurvákat a saját nevükön nevezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!