Olvasom ezt a tömény mocskot és gazemberséget

2020. december 16. 17:26

Nem hallom a magukat eddig kifürkészhetetlen okokból kereszténynek nevező hazai egyházak hangját.

2020. december 16. 17:26
Gábor György
Gábor György
Facebook

„Dosztojevszkij A Karamazov testvérek c. regényének leghíresebb jelenete a nagy inkvizítorról szóló rész, ahol kiderül, hogy nincs az a gazság, amit a hatalommal szövetkezett egyház nevében ne lehetne elkövetni, s a nagy inkvizítor még Jézust is a máglyára küldené, csak ne zavarja össze az egyház számára mára már elfogadhatatlanná vált eredeti tanításával a hatalom és az egyház által lefektetett cinikus és aljas alapelveket és azok precíz kivitelezését: az emberek szabadságáért és szabad akaratáért, mindazért, ami őket emberré teszi, a megbízható rabság biztonságát nyújtani cserébe.

Olvasom ezt a tömény mocskot és gazemberséget, a saját pártállami bűnszervezetükben elkövetett bűncselekmények tegnap óta immár Alaptörvénybe rögzített és félmondatonként a »kereszténységgel« legitimálni vágyott beteg, ám önmagukat hiánytalanul tükröző ócska és szégyenletes, ember- és nemzetellenes buherát, s nem hallom a magukat eddig kifürkészhetetlen okokból kereszténynek nevező hazai egyházak hangját. Csak a fülsüketítő gyáva csend, a számító meghunyászkodás, a hatalom bálványával való örömteli, kéjes paráználkodás, s a harminc ezüst, amiből – a gentleman’s agreement ellentéteként, vagyis a szélhámosok egyezségeként – a különböző szolgáltatásaik révén visszajuttatnak vagy huszonötöt a feladónak.

Ahogy nem oly rég – megtapasztalhattuk – az uralkodó pártnak, az MSZMP-nek irányító szerepe volt a szocializmus építésében, ma a Fidesz nevű uralkodó pártnak van irányító szerepe a keresztény állam kiépítésében. S azok, akik azt mantrázzák, hogy a Fidesz folyamatosan váltogatja nézeteit, tévednek. Mert mit is üzentek a kezdet kezdetén az egyházak vezetőinek? Azt, hogy »Csuhások! Térdre imához!« És mit mondanak ma? Ugyanezt: térdre!, s már térdelnek is a Fidesz előtt. S hogy a frivolitás látszatát is elkerüljem, a Fidesz által megszólítottak már nem is térdelnek, hanem egyenest hason csúsznak a nagy bálvány, a nagy babiloni szajha előtt.

2022 tavaszát követően, ha úgy adódik, márpedig szinte semmit sem remélek annyira, mint azt, hogy úgy adódjék, ahogy azt sokan, egyre többen szeretnénk, azt fogom javasolni, hogy az érintetteknek, a kormány összes tagjának, a 133 bátor embernek, a holdudvarnak, a klienseknek és a kiszolgáló cselédségnek, Ivan Karamazov »minden megengedett« elvét hatalmi pozícióból vallóknak és azt aktívan gyakorlóknak, a megannyi kis zseb- és fiókinkvizítornak, hogy börtönök celláiban vagy szigorú alkalmassági vizsgát követően, kizárólag felkészültségüknek megfelelő munkahelyeken – mindezt bízzuk az igazságszolgáltatásra! – legyen számukra egy kötelezően elvégzendő kurzus a kereszténységről.

És ebben az esetben csak azt fogom kérni, mit kérni, egyenest követelni, ha kell, télvíz idején, mezítláb, magamat flagellánsként ostorozva, hogy a kurzust követően valamennyiüket én vizsgáztathassam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 294 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2020. december 20. 00:58
"egyáltalán nem mindegy, hogy múltról, már megtörtént botlásról beszélünk, vagy jövőről és szándékos hasravágódásról." Egy magyar keresztény képtelen a múltat nem felhánytorgatni. Ha egy kicsit is megbántják az önérzetét, nem az aktuális felvetett probléma lesz a gond, hanem a kritikus vagy még inkább egy besokallt barát-családtag múltja. Nagyon kevés keresztény embert ismerek, aki már szinte önzetlen... és a bántásra nem bántással felel. Mostanában kővel dobál mindenki, pedig van számukra Jézus. "Sokat beszéltek, szépet is beszéltek, Jót is, de ebbül a hon még nem él meg, Mert nincs rendében eljárásotok, Ti a dolog végébe kaptatok, És így tevétek már régóta mindig; Látják, kik a multat végigtekintik. Ki képzel olyan templomépitőt, Ki a tornyot csinálja meg előbb? És azt a levegőbe tolja, hogy Ott fönn maradjon, míg majd valahogy Alája rakja szépen a falat, S legeslegvégül jőne az alap. Ti vagytok ilyen mesteremberek"
zsoltkom2
2020. december 20. 00:45
"Ha emberi ésszel és erővel akarod megvalósítani, akkor jó hogy megvalósíthatatlan marad." Hát hiszen ember vagyok... "Én is ember vagyok: és embertársamnak Köz hibáját miért szégyenljem magamnak? Ha úgy nem ítélek és érzek, mint ezek, Talám akkor botlom, vakúlok, vétkezek. Négy milliárd ember: felséges társaság! Hamarább vét négy-öt, mint illy nagy sokaság, Sőt ha ez mind görbén találna is nézni, Nem tartoznám szemem szemekhez intézni? S kivált mikor szívem így verne belőlem: „Ah, ez édes hibát ne zavard el tőlem!” Sem több, sem kevesebb, csak ember lehetek, Sem barom, sem angyal lenni nem szeretek." És a keresztény ember mi mással, mint ésszel és erővel valósít. Hiszen ez az apropónk is.
zsoltkom2
2020. december 19. 21:01
Az istenhit és a vele együtt remélt dolgok cakompakk... az is utópia. Eddig, lényegi változás az ígérethez képest nem történt. Legfeljebb az következik be, hogy továbbra is képzelt lesz... megvalósíthatatlan marad. Ellenőrizni az állításokat-ígérvényeket meg egy átlagban 80 évet élő ember nem fogja. A kályha melege élményének jó talán... az is sokat tud jelenteni, de azért élethűnek beállítani Jézus és Istent... és valóságosnak, mint egy könyv, az csak irracionális gondolkodás. Szerintem.
zsoltkom2
2020. december 19. 20:51
A gondolkodásod érdekes felelősség megosztása miatt, függetlenül nemi jegyed ismeretétől… „Rád gondolok, ha nap fényét füröszti a tengerár; rád gondolok, forrás vizét ha festi a holdsugár. Téged látlak, ha szél porozza távol az utakat; s éjjel, ha ing a kis palló a vándor lába alatt. Téged hallak, ha tompán zúg a hullám és partra döng; a ligetben, ha néma csend borul rám, téged köszönt. Lelkünk egymástól bármily messze válva összetalál. A nap lemegy, csillag gyúl nemsokára. Oh, jössz-e már?!" Az -igen, de- felelősségérzeted… a keresztény fontosságot elillantó „pártatlanságod” miatt nem lehet téged nem szeretni. Csak tudnám, Jézus hogyan tudott ilyen magasra nőni ebben a kereszttel teli országban, ha ilyen kis különbsége van a tanának egy átlagembertől (én)? Engedély… „A keresztények is emberből vannak, akik olykor elbuknak, persze. De kb. bárki más is.” tehát... Hazudhatok, amennyit csak akarok, hiszen emberből vagyok. Így tényleg nem több egy keresztény értékrend a natúr mindennapi ember erkölcsi normájától. A keresztény szó adja a különbséget?... Márkajelzés... 40 fokon mosható?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!