A fasiszta „sorosozástól” a liberális ruszofóbiáig

2020. december 14. 11:14

Ideológiai iszapbirkózás az oligarchikus kapitalizmusban.

2020. december 14. 11:14
Krausz Tamás
Mérce

„A magyar (és kelet-európai) médiát és általában a politikai közbeszédet a rasszizmus – a címben is jelzett – két formája uralja. Noha e szellemi tendenciák mély történelmi gyökerekkel rendelkeznek, napjainkban már összefolynak, összekeverednek egymással, és behatolnak a társadalmi gondolkodás mélyebb rétegeibe. Ugyanakkor fel-fellobbanó vad ellentéteik elterelik a figyelmünket arról, hogy miképpen egészítik ki egymást azon társadalmi többség rovására, amely a rendszer radikális átalakításában, meghaladásában érdekelt.

A bármilyen értelemben vett baloldal és a liberális politikai oldal ma még – egy tekintélyuralmi rezsim keretei között is – valamelyest ellenáll a kútmérgezőknek, a Demeter–Takaró–vonal képviselte kormány-szélsőjobboldal keresztény-nacionalista-antiszemita propagandahadjáratának (amelynek közvetlen célja csupán az, hogy a járvány társadalmi következményeiről és rettenetes kezeléséről elterelje a figyelmet). Ugyanakkor riasztó, hogy számos értelmiségi betéved a másik zsákutcába, a rasszizmus egy másik, a »kollektív Nyugat« által menedzselt, geopolitikai céloktól vezérelt formájába, a patologikus antikommunizmussal súlyosbított ruszofóbiába, amely a kapitalista világrend minden baját az oroszokkal, Oroszországgal magyarázza.

A rasszizmus e történelmi formájáról kevesebb szó esik, noha nem kevésbé veszélyes, mert a »civilizáció«, a nyugati felsőbbrendűség nevében szinte észrevétlenül fonja körül a baloldal még megmaradt csoportosulásainak gondolkodását is. Elfelejtődik, hogy e civilizációs rasszizmus is egyfajta nacionalista felsőbbrendűség-tudat, a világrendszer nyugati centruma uralmi igényeinek egyik formaváltozata, amely végső soron magában foglalja Oroszország, a Szovjetunió, »Ázsia« és az államszocialista múlt globális démonizálását – annak minden szellemi-politikai következményével. Még ha nem is tudják, de valójában ezzel láncolják magukat ideológiailag Orbán Viktorhoz és rezsimjéhez. Ez a kétféle rasszizmus a rendszer kötőanyaga. Lássuk a legújabb fejleményeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 15. 01:33
Az egész gondolatmenettel, és szocialista kísérlettel az a probléma, hogy a jóságot, igazságosságot, erős szociális hálót stb stb, tehát egy "welness-társadalmat" sajnos teljesen reménytelen összeegyeztetni a versenyképességgel, mert a kettő kizárja egymást. A szocialista kísérlet, ahogyan a nyugati jóléti állam kísérlete is, azon bukik meg, hogy ilyen alapon lehetetlen versenyképes gazdaságot szervezni és fenntartani. A versenyképesség sajnos a gyötrelem és kizsákmányolás végtelenné facsarásával elérhető, gyakorlatilag a rabszolgasággal. Az versenyképes. Aki versenyképes volt a történelemben, az így vagy úgy, de kikötött a rabszolgaságnál. Ezt nem lehet felszámolni, csak "kiszervezni" és eltüntetni szem elől, átnevezni, trükkösen visszahozni, hogy ne tűnjön fel, miről van szó, de a kizsákmányolás akkor is végletes, mert csak így éri meg, sajnos. Akik ennek ellenállva igazságosságra törekedtek, azok átmeneti javulást érhetnek csak el, amíg a verseny hullámai, mint egy cunami szívóereje, el nem söpri őket. Önmagában a versenyképességről, a versenyről kellene lemondani ahhoz, hogy stabil s igazságos társadalom legyen elérhető, az viszont teljesen reménytelen, mert az emberi alaptermészet része. Márpedig, aki nyerni akar, az csalni fog, felborítja a megállapodásokat, kihasználja, akit csak bír - és NYER! És mivel nyer, ezért hatékonynak tűnik, és boldog-boldogtalan csatlakozik hozzá, ld Legyen Ura. Ez annyira törvényszerű, hogy mondani sem kell, a történelem során újra és újra lejátszódó folyamat. Soha nem lesz vége, amíg emberiség létezik.
kiss.istvan770
2020. december 14. 20:32
Te annyira hülye vagy, hogy nincs értelme az ökör kijelentéseidet egyenként cáfolni.
VeJoLa
2020. december 14. 19:46
Az elkoptatott, kiüresített fogalmakkal bűvészkedés helyett a valóságban kéne szétnézni, és arról kéne beszélni, nem arról, ki hogyan értelmezte, hogy valaki mit modtott arról, aki valamiről azt mondta ... A nyakra-főre nácizás, oroszútálás csak a megélhetési gyűlöletgyűlölet-szítók mindennapi kenyere!
mustarharmas
2020. december 14. 19:42
Megfelelő ember, a megfelelő helyen. Archaikus rákosista, a neomarxista mércén. Ott van a helyén. Mi a kérdés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!