Már nem vicc

2020. november 25. 10:11

A nyugati ember és a komplett nyugati kultúra megtagadta önmagát és a hozzá tartozó irracionalitást, így kaptuk büntetésnek az általános neurózist.

2020. november 25. 10:11
null
Kovács Gergő
Mandiner

A minap meghatározó élményem akadt a TÉMÁNAK (apa-anya és a többiek) köszönhetően. Íme, a Facebook-posztban megfogalmazott gondolat: „A család az család. Miért kell ezt túlmagyarázni?” – olvastam egy üzenőfalon. Lefordítom: „Férfi-apa, nő-anya – bonyolult. Minden más az ég alatt és a föld fölött, beleértve az első verziót – egyszerű”.

Most tekintsünk el attól, hogy

a többség számára az az egyszerű, ami egyszerű.

Tekintsünk el a gonosz kormánytól, a fenyegető éhhaláltól és a közelgő Armegeddontól is.

De beszéljünk arról: ha valami tízezer éven át, sőt, évmilliók óta működik, nem valószínű, hogy pár évtized alatt gyökeresen átalakul. 

Millió éves valóság, a végén ötven év lila köddel.

Hogy eltűnik az istenhit, a háborúk, a nők méhlepénye (és minden más is). De miért tűnne el? Miért alakulna át? Hogy mi a személyes megfejtés azok számára, akik szerint túl van bonyolítva a férfi-apa, nő-anya dolog? Nem tudom. De hogy ez a bizonyos megfejtés nem szivárványszínű zászlók alatt, nemváltó műtétek cunamija során érkezik az Egyesült Államok kampuszairól, abban biztos vagyok.

Az archetípusokból, a barlangok ősvalóságából kinövő identitások, az anya, az apa, a férfi, a nő végtelenből eredő képe nem mérhető személyiségzavaros, környezetükkel és önmagukkal problémás viszonyban álló emberek fantáziáihoz, végtelen számú részidentitásaikhoz, sem a mások világképének terrorizálásából élő politikusi nemzedék programpontjaihoz. Lehet, hogy szükség van az irracionális jelenlétére – erre azonnal kitérünk –, ami viszont nem lehet a hülyeség szinonimája.

Persze mindenki egyszerűsít, ez a normális. Például a történelmi vallások és a mérhetetlenül túlreprezentált csoportidentitások fanatikusai is. És egyaránt irracionális alapzatra épülnek, bizony. De nem is tudom: ha El Greco hit és művészi zsenialitás szülte nőalakjai és a Pride platóinak a felhozatala között kellene választanom...Igen, tulajdonképpen El Greco nőalakjaitól fosztaná meg a világot újbeszél Vasudvardja.

Ami tíz éve vicces kisszínesnek tűnt, már nem vicc és nem kisszínes.

Ami tíz éve távoli jövőnek tűnt, az már a múlt. Mintha begyorsult volna a jelenetsor. Amikor pár éve rákaptam Jungra, a svájci pszichológusra, nem mindig értettem, mit akar mondani. Ellenben 2020-ban már tökéletesen értem.

Fejezeteket olvasok a tudattalan archetípusairól, az újjászületésről és a szellem jelenségéről a mesében. Azt szűröm le, hogy a modern (hát még a liberális) ember elnyomta magában a természetes irracionalitást. Úgy tesz, mintha nem volna árnyéka. Nem fogadja el, hogy létezik sötét oldala. Hitlerre, Szauronra (esetleg Orbán Viktorra, és még egyszer Orbán Viktorra) akarja rákenni az egészet.

A modern ember nem ül meg és nem fordul befelé,

egzotikus helyekre utazik, megmenti a világot és annak minden elesett emberét és állatát (az összeset!),

mindezt úgy, hogy lehetőleg mások is lássák.

A tudattalan viszont egyensúlyt akar, ez a dolga, ezért hatol bármi áron a tudat falai mögé.

Jung szerint mivel a tudattalanból áramló képeket nem tudatosítjuk, nem azonosítjuk, és mivel elfelejtettük, illetve letagadtuk, hogy az irracionálisra (vagyis Istenre, szimbólumokra, ellentmondásokra) szükségünk van a teljességhez, mindezek miatt a tudattalan beözönlő képei neurózist, vagyis zavart és meghasonlást okoznak.

A nyugati ember és a komplett nyugati kultúra egyazon ösvényen jár. A svájci pszichológus szerint

megtagadtuk a kultúránkat és a hozzá tartozó irracionalitást, így kaptuk büntetésnek az általános neurózist

Most jegyzem meg, hogy Carl Gustav Jung 1875-ben született és 1961-ben halt meg.

Itt már nincs megállás: az évszázadokig (pontosabban évmilliókig) természetesen jelen lévő irracionálisat a tudattalanba száműztük (ezt hívjuk felvilágosodásnak), ahonnan visszatámad, pontosabban gyógyítani próbál, visszaállítani az egyensúlyt.

A száműzött szimbólumok helyett szorzótáblát, álidentitásokat, fogyasztási termékeket, posztmodern elméleteket és mindezeket magyarázó idiótákat kaptunk cserébe. 

A svájci pszichológus az ötvenes évek elején írt a fentiekről – mit szólna vajon 2020-hoz?

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó A. Imre
2020. november 25. 13:50
A Nyugat "neurózisához" és El Greco nőalakjaihoz: "Itt van tehát a tanúság lényege, mely lehetővé teszi, hogy megismerjük Jézust: az evangélium! E négy vékony könyvecske önmagában is sokkal inkább fenntartója a nyugati világnak, mint az egész görög irodalom és a teljes római jog. Oly módon átjárták lényünket, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni: ők tettek bennünket azzá, amik vagyunk. De ahol befolyásukat mellőzik vagy lehetetlenné teszik, halálos hiánybetegség jelentkezik, ilyenkor a Nyugat önmaga lényege ellen követ el árulást. Mint erkölcstani mű, az evangélium elválaszthatatlan az ember meghatározott koncepciójától, ami sajátos jegye a valódi civilizációnak. Mint irodalmi mű, könnyedén lépi át a századokat és szórja szét ragyogását az egész világra anélkül, hogy valamit is veszítene sajátos erejéből, mellyel szólni tud minden kor és minden égtáj emberéhez, méghozzá azon a nyelven, amit az legjobban megért. Mint történelmi mű, amit azonban nem történetírói szándékkal írtak, oly megbízhatóan rajzolja meg Jézus arcképét, hogy annak szétrombolásával, a meg-megújuló erőfeszítések dacára, a kritikusok egymást követő generációi sem boldogultak. (...) (...) Hogyha igaz az - amint azt korábban már észrevételeztük -, hogy a civilizációnkat át- meg átjárja a kereszténység, s ha mindarra, ami belőle született, intézményeire, erkölcsére, művészetére és gondolatvilágára, mindenre, beleértve még hagyományait is, az evangélium fénye vetődik, amin kívül semmit sem lehet teljesen megérteni attól a pillanattól kezdve, amikortól ehhez a kereszt bélyegét a szíve közepén hordó nyugati világhoz tartozunk, kell akkor mindannyiunkban lennie valaminek, ami lehetővé teszi, hogy megközelíthessük Jézust. 'A kereszténység - mondja Miguel de Unamuno - univerzális szellemi érték, melynek gyökerei az emberi egyéniség legmélyére nyúlnak.' És így kell értelmeznünk Szent Ágoston nagyszerű szavait is: 'Ha ismerném magamat, téged ismernélek' (Soliloquia II.1.). Noverim me, noverim te. (...) A Krisztusra vonatkozó legmélyebb igazság nem a történelem rendjéből való. Az igazi Jézus az a mindannyiunkban 'lesben álló Isten', akiről Mauriac beszél. Nem az elemzés, nem a kritika és nem a szociológiai módszer révén juthatunk el az 'emberfiának' totális valóságához, hanem sokkal inkább azon titokzatos erő által, ami csak emberi nyelven megszólalva válik érzelmi erővé, és ami önmagában is megismerési képesség - sőt több, mint képesség: maga megismerés -, egyszóval a teljes hozzátartozás azon ereje által, amit Pascal ezzel a felejthetetlen szóval jelöl: szív." (Daniel-Rops, Henri: Jézus és kora I.-II. Ecclesia, Bp., 1991.)
Claudius1
2020. november 25. 13:42
Amíg kormányzati szintre nem emelték a buzi-gender témát a nagyon maroknyi kisebbségen kívül a kutya sem foglalkozott vele. Csak új ellenség kellett, és kéznél voltak.
Rick Deckard
2020. november 25. 13:28
Csak az Ubik létezik!
annamanna
2020. november 25. 12:44
Az a botrány, ha a saját dolgoddal foglalkozol, a saját életedet éled. A Hamletben a szellem ráparancsolt Hamletre, hogy álljon érte vérbosszút, ennek az lett a következménye, hogy Hamlet nem nősült meg, hanem elhajtotta Opheliát, a saját élete helyett az anyja meg a nagybátyja dolgaival foglalkozott olyan hevesen, mint egy őrült. Az "apósát" leszúrta, a "sógorát" leszúrta, és egyáltalán nem törődött azzal, hogy az országot a norvégok inváziója fenyegeti, mert egyáltalán nem látott ki abból, amit a szellem ráparancsolt, teljes erejével abba bonyolódott bele, és ez aztán teljes pusztulásba rántotta a királyi családot is és az országot is. Ilyen az, amikor valaki nem a saját életét éli, nem a saját dolgai után jár, hanem a hatalmi elitre koncentrál, nekik rendelődik alá, és már ki sem lát ebből a helyzetből. Egyáltalán nem látja tisztán a valóságot. Hamlet sem Opheliát és a saját házasságát nem látta, elvesztette szem elől, sem a norvégokat nem látta, mert őket is elvesztette szem elől. Semmi mást nem látott, csak azt, amire a szellem rámutatott, hogy ez a fontos, ezzel törődj! De nem az lett volna a fontos! Azzal neki semmi dolga sem lett volna! Ahogyan Illyés írta az Egy mondatban: "mert álmaidban sem vagy magadban, (...) mert szépnek csak azt véled, mi egyszer már övé lett,. vele hevertél, ha azt hitted, szerettél, (...) ha magadban beszélgetsz, ő, a zsarnokság kérdez, képzeletedben se vagy független, (...) s mert minden célban ott van, ott van a holnapodban, gondolatodban, minden mozdulatodban,. mint víz a medret, követed és teremted,. kémlelődsz ki e körből, ő néz rád a tükörből, ő les, hiába futnál, fogoly vagy s egyben foglár,. (...) eszmélnél, de eszme csak övé jut eszedbe, néznél, de csak azt látod, mit ő eléd varázsolt, (...) bilincseit a szolga maga így gyártja s hordja,. ha eszel, őt növeszted, gyermeked neki nemzed, hol zsarnokság van, mindenki szem a láncban,. belőled bűzlik, árad, magad is zsarnokság vagy,. (...) ő mondja meg, ki voltál, porod is neki szolgál."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!