Lehet-e kritizálni Sorost az antiszemitizmus vádja nélkül?

2020. november 30. 18:29

Ideje, hogy a liberálisok és demokraták felhagyjanak azzal, hogy Soros minden említését a konzervatívok állítólagos antiszemitizmusának bizonyítékaként használják fel.

2020. november 30. 18:29
Jonathan S. Tobin
Jewish News Syndicate

„Míg egyes, Soros-elleni támadások valóban antiszemiták, ez nem szabadna, hogy beoltsa őt minden kritika ellen. Épp ellenkezőleg, ha ellentmondásos, akkor az nem csak azért van, mert néhány szörnyű ember az nemzetközi összeesküvés középpontjának tekinti. Hanem azért, mert vezető támogatója liberális és baloldali jelölteknek, ügyeknek, amivel máris kritikák célpontjává válhat azok részéről, akiknek nem tetszik, ahogyan ő a politika befolyásolására költi a pénzét. (…)

Soros tevékenységének egyik iróniája, hogy míg személyesen nem érdekli a zsidó identitás, és nem definiálta magát a cionizmus és Izrael támogatójaként, mégis túlzott befolyása van a zsidó politikára. Soros tette le a pénzt, ami segített elindítani a baloldali lobbiszervezetet, a J Streetet, ami erősen kritikus Izraellel szemben (és ami az ő parancsára évekig titkolta a pénz forrását). Az Open Sources Izraelen belül is támogatott jópár baloldali csoportot, és gyakran az Izrael-ellenes, BDS-párti és radikális arab csoportok húzódnak meg a jó ügyek támogatásának álruhája mögött.

A lényeg, hogy miközben radikális zsidóellenesek támadják Sorost és arra a hagyományos antiszemita kifejezések helyettesítésére használják a nevét a rosszindulatú zsidó hatalommal kapcsolatban, aközben Soros befolyása az amerikai politikában sem nem mítosz, sem nem összeesküvés-elmélet. Így aztán a politikai tevékenysége és közéleti aktivizmusa nem tekinthető kritizálhatatlannak. Ez különösen igaz annak fényében, hogy a konzervatív ügyek támogatóit, mint a libertárius Koch-testvéreket, és másokat a jobboldalon, rutinszerűen démonizálnak a demokraták és a baloldali csoportok, és úgy állítják be őket, mint a közéleti diskurzus gonosz befolyásoló erői. 

Soros nem azonos a szélsőjobb által elképzelt gonosz alakkal, és nem azonos a szent filantróp alakjával sem, aminek a baloldal tartja. Azokat a gyűlöletcsoportokat, amelyek valamiféle zsidó összeesküvés bizonyítékaként tekintenek rá, el kell ítélni, de ideje, hogy a liberálisok és demokraták felhagyjanak azzal, hogy Soros minden említését a konzervatívok állítólagos antiszemitizmusának bizonyítékaként használják fel. A milliárdosnak joga van annyi pénzt költeni balos és radikális ügyekre költeni, amennyit akar. De az is igaz, hogy azoknak, nem alaptalanul, azt gondolják, hogy túlzott költekezései inkább sértik, mintsem előre viszik mind az Egyesült Államokat, mind Izraelt, ugyanilyen joguk van kritizálni azt, amit csinál.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2020. december 01. 13:28
A valóságban az antiszemitizmus tulajdonképpen nem is létezik, illetve verbálisan nem különül el a köznapi véleményektől, kritikáktól és a más szellemi megnyilvánulásoktól. Ennek a fogalomnak a tartalma és terjedelme is csaknem teljesen meghatározatlan és főleg uralmi, politikai és érdekérvényesítési célra használják. Holott, csupán arról van szó, hogy az embereknek, a népcsoportoknak a tapasztalataik, a tudásuk, az esetleges téveszméik alapján és egyéb körülmények folytán, a más népekről, valamint a velük kapcsolatos dolgokról és folyamatokról eltérő véleményük van és azokat más-más stílusban és érzelemmel fejezik ki.
Bitrex®
2020. november 30. 22:40
Sorosnak már a szülei is ateisták voltak, és a Szentföldhöz sincs semmi köze, még jó, hogy nincs zsidó identitása. Ő csak kihasználta a történelem adta lehetőségeket, egy igazi szélhámos pszichopata, de azért nagyon is tisztában van vele, hogy az antiszemita kártyával a zsebében semmi baj nem érheti.
Performan
2020. november 30. 20:17
A Sorost kritizálók lenácizása mögött teljesen egyértelműen az áll, hogy pontosan tudják, hogy a kritizálóknak mindenben tökéletesen igazuk van. Ezt kell ebben meglátni, nem a sarokba szorított cseléd pánikreakcióját. Ugyanaz a virtus szülte a híres orosz viccet is, amin az egész világ röhögött: na és, ti meg veritek a négereket. Ennyire lehet komolyan venni a liberálisokat - Vámost, Scheint, Karácsonyt és a többieket. Semmi sem különbözteti meg őket az agyatlan, fantáziátlan pártkomisszártól.
palicsi
2020. november 30. 20:07
Amikor először hallottam arról, hogy Auschwiz-ban zsidó orvosok végeztek emberkísérleteket zsidó honfitársaikon, kételkedtem. Minél inkább védig a vén bitangot, annál biztosabb vagyok abban, hogy igazak a mende-mondák Auschwitz-Birkenau-ról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!