Megerőszakolni Anne Frankot

2020. szeptember 04. 16:28

A magyar állam ma sem mond le a burkolt cigány-, meleg- és zsidóellenességről.

2020. szeptember 04. 16:28
Herczog Noémi
Mérce.hu

„Korántsem azért tartom fontosnak az Anna Frankot a nálunk mai napig is ritka túlazonosulás és az elkövetővel való részleges azonosulás felől értelmezni, mintha azt gondolnám, hogy ez a holokausztra adott egyedüli lehetséges előadóművészeti válasz. Az Anna Frank álma a mai napig ugyanazért felforgató avantgárd színházi esemény, mint a hetvenes években volt: mivel a dal beszélője nem határolja el magát biztonságosan saját antiszemita értelmezésétől, miközben az előadásmódnak köszönhetően vonzónak tünteti fel a nézőpontot, amelyet kevésbé csinos csomagolásban már megtanultunk elutasítani.

Igaz, Magyarországon ez a »megtanultunk« meglehetősen viszonylagos. A holokausztról alkotott tudás aligha vált olyan társadalmi klisévé, érzelmileg át nem élt, memoriterként hangoztatott, nem valódi tudássá, mint amiről a holland Ernst von Alphen számol be középiskolás tanulmányaiból, és amely a lengyel Libera művei mögött is – vélhetően – alaptapasztalat. Az én osztályom például 2005-ben leérettségizhetett a Trefort Gimnáziumban úgy, hogy egyáltalán nem tanultunk a holokausztról.

A Spions stratégiája éppen azért fontos hazai kontextusban, mert a magyar állam – ahogy a hetvenes években –, úgy ma sem mond le a burkolt cigány-, meleg- és zsidóellenességről. Az Anna Frank álma a hazug status quo-t leplezte (és leplezi) le azáltal, hogy befogadóját sem vonja ki a potenciális elkövetők köréből. Azok közül, akikről Viet Thanh Nguyen-t idézi a Mérce körkérdésében Laczó Ferenc: »minden egyes emberben megvan az emberséges, de az embertelen viselkedésnek is a lehetősége.«

E felismerés hiányában könnyen ringatnánk magunkat illúzióba, hogy belőlünk alapvetően hiányoznak az előítéletek és az abból következő érzületek. A rasszizmus és az erőszak alakzatai az Anna Frank álmában nem egy csoport attribútumaiként, hanem olyan tudatalatti érzületként jelennek meg, amellyel szemben egyikünk sem élvez védelmet születési jogon.
Ahogyan az is a magyar emlékezetpolitika fontos alkotásává teszi a Spions számát, hogy az énekes – aki természetesen nem antiszemita –, mégsem tesz meg mindent azért, hogy mindenáron elhatárolódjon a náci ideológiától. Hiszen az egyértelmű üzenetek ritkán eredményeznek műalkotásokat, gyakrabban propaganda termékeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mgyfree
2020. szeptember 07. 15:12
Jeruzsálem és a Templom pusztulása (Kr. u. 70) után szétszóródtak az egész világon, ennél fogva segítik és tolják előre egymást AZ EGÉSZ VILÁGON. Ez így nagyon nem pontos. Messze 70 előtt ciceró már erős, félelmetes jelenlétről tesz említést Rómában.
Agnieszka
2020. szeptember 06. 13:50
Kínosan bonyolult és nagyjából értelmetlen, ráadásul NEM IGAZ. Az Orbán kormánynál határozottabban föllépni az antiszemitizmus ellen nem igazán lehet, bár sohasem fogom megérteni, h. miért ne lehetne egy nációt nem nagyon szeretni. Kötelező tisztelet, elismerés nincs. Az ember a sajátjait szereti, velük szolidáris. Ezzel mindenki így van, bár van, aki tagadja.
Krupp Skya
2020. szeptember 06. 10:09
Már Neandervölgyben is élt egy pre hystoric Anna Frank, csak akkor még Anna Leandervölgyinek hívták akit a csúnya Frank nácikok elraboltak, lehet pont Özi testvér volt de az Özi testvért az akkori neadervölgyi antifasiszták Neanderhanti Vilmos elvtárs és egy másik elvtárssal Neanderhorn Gyulával kereszt irányban kilőtt nyíllal leküzdötték. Azóta van nyilas kereszt is és azóta könyvtáros a Neandermüller Péter a neandervölgyi Rémisztőképződmény nevű kölcsönkönyvtárban.
apoa
2020. szeptember 05. 23:25
"Az én osztályom például 2005-ben leérettségizhetett a Trefort Gimnáziumban úgy, hogy egyáltalán nem tanultunk a holokausztról." Na ez egy rendes iskola... Anna Frank golyóstollal írt naplójáról sem oktattak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!