Határzűrzavar

2020. szeptember 11. 13:18

A sok igyekezet ellenére mégis vannak határok? A Felvidék az külföld?

2020. szeptember 11. 13:18
Csonka Ákos
Felvidék.ma

„Magyarország szeptember elsejével ismét lezárta határait a koronavírus elleni védekezés keretén belül. Azokat a határokat, melyekre a tíz éve regnáló kormány és úgy általában a nemzetileg elkötelezett magyarok a Kárpát-medencében idegenkedve tekintenek, mint egy mesterséges kényszerre, amit egy szóval Trianonnak szoktunk nevezni. Meg sem tudom számolni, hányszor hallottam azt a szólamot, hogy a határok csak a fejekben léteznek és a mindenkori Magyarország határai addig nyúlnak, amíg magyar emberek magyarként élik a mindennapjaikat. Erről szólt az elmúlt tíz esztendő nemzetpolitikája is.

Amit erőszakkal szétválasztottak 1920-ban, azt újra egybe kell forrasztani. Ennek eredménye, hogy Istennek hála, a trianoni gúnyhatár két oldalán élők ezer, sőt millió szállal szövik át az élet minden területét. Gazdasági, üzletpolitikai, oktatási, turisztikai, kikapcsolódási és számtalan egyéb téren. És ez így van rendjén a legnagyobb mértékben.

Nemcsak az ingázik napi, heti szinten, aki ott vagy itt dolgozik, hanem akinek az élete részévé vált, hogy ebben a régióban éli az életét, végzi a dolgait, függetlenül attól, hogy valamely határ arra húzódik-e vagy sem. A schengeni övezetnek köszönhetően a határátlépés annyira természetessé vált, hogy a legtöbb esetben rutinszerűen tesszük, észre se vesszük. Legfeljebb a mobilhálózat-váltáskor, vagy a pénznemkülönbségnél. Előbbi az uniós szabályozással ugyancsak nagy előrelépésként járult hozzá a nemzetegyesítés folyamatához, utóbbi viszont még sajnos várat magára. Egy esetleges közös fizetőeszköz (euró) még jobban összenöveszthetné, ami összetartozik és még szorosabbá fonná az összetartozó szálakat, megkönnyítve milliók életét.

Persze, mindenki megérti és igyekszik elfogadni a COVID elleni védekezés lényegét, csak ilyenkor, amikor lezúdul az orrunk előtt a határzár, kapjuk fel a fejünket zavartan, hogy most akkor tőlünk kell védeni Magyarországot? Hogy a sok igyekezet ellenére mégis vannak határok? A Felvidék az külföld? Szeretném hinni, hogy nem, de ilyenkor tudatosul bennem, hogy a nemzetegyesítés útjának még messzemenően nem járunk a végén. Rengeteg még a teendő mindkét oldalon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2020. szeptember 12. 11:16
Neked nemcsak a hajad csonka Csonka, de az eszed is. Ahogy te is jelzed, vírus van, és Magyarországnak korlátozottak a lehetőségei. Amúgy pedig épp most láttam az interjút a 24 éves, nagy tehetségű Bergendi Barnabás színművész úrral, aki a felvidékről jött hozzánk, s máris jobban tudja Vidnyánszkynál, hogy hogyan kéne oktatni és csinálni a színházat. Ma már nem esünk hasra Felvidék vagy Erdély előtt, azt is nézzük, milyen az ember. Nem csonka-e?
Nagy AG
2020. szeptember 11. 23:57
Felvidék belföld.
Highlander07
2020. szeptember 11. 21:14
Mi abban az értelmetlen, hogy egy felvidéki magyarnak nagyon nem tetszik az, hogy a magyar csatornát nem nézheti? Vagy az, hogy ezt a problémát a nagy nemzeti kormány már tíz éve nem akarja megoldani???? Felháborító, ami a cikkben van! Vagy hogy nem lehet előfizetni magyarországi tévészolgáltatóhoz (még a mindigtv-hez is!!!), csak ha magyar lakcíme van valakinek, hiába állampolgár?! Mi akar ez lenni? és ez "egy szadesz klón soros civil" írása??? hogy a magyar nemzetközösségbe akar tartozni, és ezt megtagadják tőle??? A cikkírónak teljes mértékben igaza van!
Balango
2020. szeptember 11. 17:38
Ez egy értelmetlen írás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!