Trianon és a szabadkőművesek

2020. július 23. 11:25

Még ha jelen volt is, elhanyagolható súllyal szerepelt egyes szabadkőműves szerveződések ténykedése.

2020. július 23. 11:25
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Lassan kikristályosodik, hogy miről is szól a vita. Sokáig még ez sem volt világos. A kulcskérdés az lett, hogy miképpen győzhetett az 1918 őszi budapesti forradalom. A szabadkőművességgel érvelők azt állítják, hogy ebben a szabadkőművességnek volt döntő szerepe. Röviden: szabadkőműves puccs történt. A történészek döntő többsége – és én velük értek egyet – viszont azt állítja, hogy rengeteg tényező együttes hatásának következménye, és e tényezők között még ha jelen volt is, elhanyagolható súllyal szerepelt egyes szabadkőműves szerveződések ténykedése. (Ez még akkor is igaz, ha ők maguk komoly tényezőnek képzelték magukat.)

E valós tényezők közül a legerősebb a háború összeomlásszerű elveszítése, a magyar hadsereg napok alatt történő felbomlása. A magyar politikai osztály bénultságát ez okozta, ahogy a németét is. Katasztrófa érte az országot, egyik napról a másikra összeomlott minden, ami közvetlenül előtte még erősnek és stabilnak tűnt. A hatalom minden ajtaja sarkig tárult, mint egy kastélyé, ahonnan elmenekült a gróf és a személyzet. Az mehetett be rajtuk, aki akart – például Fridrich István, a magyar politikatörténet egyik legnagyobb szabású szélhámosa (’19 őszén három hónapig önmagát kinevező miniszterelnök, sőt ügyvezető államfő), aki úgy lett a Károlyi-kormány hadügyi államtitkára, hogy senki nem nevezte ki erre a posztra.

A nyitott ajtókon Károlyi hívei mentek (vagy inkább estek) be, mert azokban a napokban az ő körük volt az egyetlen olyan politikai tényező, amely már a háború alatt a háború ellen lépett fel, és ezzel elnyerte az összeomlás kárvallottjainak, mindenekelőtt a hazaözönlő katonáknak a rokonszenvét. De egy nappal korábban senki még csak nem is sejthette, hogy nyitva lesznek azok az ajtók – nem hogy szervezkedett volna a bemenetelre.

Károlyiék tehetetlenségét – a saját politikai amatörizmusukon túl – éppen az okozta, hogy nem volt valódi támogatottságuk, nem volt legitimációs erő mögöttük, ezért csak nagyon lassan és nagyon csekély hatékonysággal tudták megszervezni az országot, amely továbbra is kiszolgáltatottja maradt a hazai szélsőségeseknek, az antantnak és az utódállamoknak. A többi ebből következett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. július 25. 07:32
"..Még ha jelen volt is, elhanyagolható súllyal szerepelt egyes szabadkőműves szerveződések ténykedése." ÉN AZÉRT NEM MENTENÉM FÖL ILY' EGYSZERŰ ELEGANCIÁVAL A SZABADKŐMŰVESEKET ÉS A SZABADKŐMŰVESSÉGET--MÉG AKKOR SEM, HA MOZART, EINSTEIN MEG ADY ENDRE ÉS TOLSZTOJ GRÓF IS SZABADKŐMŰVESEK VOLTAK. CSINÁLTAK ŐK TRIANONON KIVÜL IS--ILL. AZON FELÜL IS(!)--ÉPP ÖLÉG DISZNÓSÁGOT. MINDEZT BŐSÉGGEL ÉS HITELESEN LEIRJA PÁTER NAGY TÖHÖTÖM S.J. IS--AZ EGYÉBKÉNT A SZABADKÖMŰVESSÉGGEL KEZDETBEN ERŐSEN SZIMPATIZÁLÓ 4 FOGADALMAS MAGASSZINTŰ ("MESTERSZINTŰ") SZABADKÖMŰVES BEAVATOTTSÁGGAL KACÉRKODÓ JEZSUITA IS--TKP. EREDETI SZÁNDÉKAIVAL TELESSÉGGEL ELLENTÉTES MÓDON, alakitva a körülményeket maga körül eteknintetben s más tekintetben is--sajnos! Minekutána Páter Nagy "a lovak közé dobta a gyeplőt", szabadfolyást--IGENCSAK(!) rossz folyást--engedve az események menetének--maga körül. Nem melllesleg Ő, Páter Nagy Töhötöm S.J. az akkori pápáától, XII.Piustól engedélyt kért (VOLNA)--ÉS NEM(!) KAPOTT--A NEMZETKÖZI SZABADKŐMŰVESSÉGBE VALÓ "BEÉPÜLÉSRE"--KONSPIRÁCIÓS CÉLZATÚ TEVÉKENYSÉGÉHEZ. Amit azután a pápai engedély HIJÁN is negtett--kvázi: "saját szakállára"--és meglehetősen ráfaragott.
egyvilág
2020. július 24. 14:16
Gondolatok Trianonról: https://egyvilag.hu/index.shtml#trianon
Mátyás01
2020. július 23. 21:10
De igenis döntő szerepe volt a szabadkőművességnek, csak a francia szabadkőműves központban végül nem a magyar, hanem a cseh és román szabadkőművesek tervét támogatták, ami Magyarország feldarabolásával járt. Előtte az 1. vh-t is a szabadkőművességgel szervezte meg a háttérhatalom. De ha még korábbra visszamegyünk a történelemben, akkor a 48-as szabadságharcokat, előtte pedig a francia forradalmat is ők szervezték. Ha pedig még korábbra megyünk vissza, akkor a szabadkőművesek elődeit a templomos lovagokat találjuk. Az, hogy döntő szerepük volt, nem azt jelenti, hogy egyébként más problémák és okok ne játszottak volna szerepet, hiszen mindig is létező ellentéteket használnak ki háborúk és forradalmak kirobbantására, ha pedig nincs, akkor csinálnak. A 48-as forradalomban például a magyarok szabadság iránti igénye, a Habsburgok elnyomása pontosan kapóra jött nekik, és ettől még a magyarok valóban a szabadságukért harcoltak. Aztán amikor már a háttérhatalom érdekei sérültek (vagyis a Habsburgok adósságát nem akartuk fizetni a rócsildoknak, valamint elkezdtünk saját pénzt nyomni), akkor hirtelen az orosz cár megnyerésével leverték a forradalmat. A Habsburgok kaptak még egy kis időt, egészen az 1 vh-ig.
heizer
2020. július 23. 15:42
A már 1917 elejére tömeges lázongásokkal együtt élő cári hadsereget ne tekintsük már egyenértékűnek a frissen beugrott amcsi csapatokkal. "Szóval, ki tudja, melyik oldal népe lázadt volna fel előbb, és hagyja ott a frontot, ha nálunk sikerül az uralkodó elitnek tennie a dolgát:" a helyes mondat így szól: "Szóval, ki tudja, melyik oldal népe lázadt volna fel előbb, és hagyja ott a frontot, ha az amerikaiak nem szállnak be..." De beszálltak. Na itt a kulcsmomentum: "adni valamit a katonáknak". Itt baszódott el minden. Hogy az ún. uralkodó elit, élén Tiszával lófaszt se adott a katonáknak. Azt is naivitás hinni, hogy lett volna valaki, aki "olyan mint Tisza, csak nem elhasználódott". Mindenki azt hitte, hogy ez Károlyi. De ha lett volna ilyen, miért maradt volna háttérben az összeomlásig...? Azért volt elhasználódott mindenki, mert mindent követeltek, de semmit sem adtak a népnek. Itt csesztünk rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!