Trianon ott van... A vízben kavarog száz év

2020. június 02. 13:12

Trianon itt van a tudatlanságban – jé, Pozsonyban még páran értik a Szózatot? Itt-ott még kérhetek Kolozsvárt magyarul puliszkát? Harminc év nem volt elég, hogy ez érdemben változzon – ó, te, csodás honi oktatás!

2020. június 02. 13:12
Zsebők Csaba
Facebook

„Trianon ott van a patetikus szavakban – legyen... De minek? Segít? Vagy csak kisüti az alkotó energiát? És ott van a beleszarásban – kik ezek a magyarul »furcsán« beszélők? Szlovákok, románok, ukránok, szerbek? Mit keresnek itt? Jó ez nekünk? S mi az, hogy nekünk?

Trianon itt van a tudatlanságban – jé, Pozsonyban még páran értik a Szózatot? Itt-ott még kérhetek Kolozsvárt magyarul puliszkát? Harminc év nem volt elég, hogy ez érdemben változzon – ó, te, csodás honi oktatás!

Trianon ott van a kettészelt Szelmencben, eltünedező őrvidéki nyelvjárásban, Karinthyban és vásárhelyi Puczi Bélában. Trianon itt van a járványidőszakban is – amikor nagyszülő és unoka tíz hét után legfeljebb az Ipoly két partjáról integet a másiknak. A vízben kavarog száz év...

Ám a velünk élő Trianon élesebben is villan – most leginkább orosz-ukrán harcokban, ahol beregi magyar kiskatona fejét is szétlőhetik. Vagy korábban délszláv háborúkban, ahol vajdasági magyarnak tüzelnie kellett drávaszögire is, s ha direkt elvétette, halántékára foghatták a fegyvert, hogy már pontosan célozzon. 

De Trianon ott van Kányádiban, Sütőben, Kaszásban, Lajkóban, Csíkszentmihályiban, Pál Szalonnában, Grendelben, Barabásiban, Bence Lajosban, Hervayban, Sziveriben, Gionban, Vári Fábiánban, a Szervátiuszokban, a Szarkákban, s a többiekben.

És annyi dolgos kézben. Szlovén, román, szerb, szlovák, ukrán, ruszin, horvát vers, dal, regény, dráma közvetítésében.

Ott van Trianon számos apró csodában.

Lesújt, megaláz, felemel, okít mindez…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2020. június 02. 17:44
A fentebb írott születési év: 1922
Öreg
2020. június 02. 14:55
Nagyon szegények lennénk, ha a szomszédaink nem mi magunk volnánk! Bármerre indulok, egy darabig otthon vagyok! Mondjuk Borszékig, a Gyilkos tóig, az Árva váráig, vagy Fiuméig /bár Zárában és Raguzában is otthon vagyok ugyan úgy, mint horvát barátaink.// és sorolhatnám. Ha kimegyek bárhol egy temetőbe, a nevek azonosak, mint Debrecenben vagy Farkasréten. Az emberek rám mosolyognak, ha kérdezek és nem tartanak turistának. És azt is értem, miért írták Kalotaszegen a temetőben a fejfára: született 2022-ben, meghalt 1997-ben , élt 5 évet! Ezt le kellett írnom most, a magyar egység napja alkalmából magyar reformátusként, akik ezt az egységet már 11 éve /Debrecenben/ meghirdették! Áldás és békesség minden tisztességes magyar embernek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!