Országgyűlési alelnöki jelöltségemről lemondtam

2020. május 25. 12:53

A frakcióban több alkalmas képviselő is van erre a feladatra.

2020. május 25. 12:53
Balczó Zoltán
Facebook

„Országgyűlési alelnök-jelöltségemről

A Jobbik képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után Jakab Péter frakcióvezető közölte velem, hogy döntöttek Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségből való visszahívásáról, és engem szándékoznak a helyére jelölni. Hozzátette, a leváltás mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy én elfogadom-e a jelölést. A megtisztelő felkérésre azzal a feltétellel mondtam igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőlem a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között, az Országgyűlésben kialakult rutinnak megfelelően lesz megoldható. Ennek tisztázása érdekében a végleges döntésemhez egy nap haladékot kértem.

A Sneider Tamással való találkozáson a kiinduló pont az volt, hogy a leváltását gyakorlatilag tényként kell kezelnünk. A megbeszélésünk alapján joggal számíthattam arra, hogy a váltás konfliktusoktól mentes folyamat lesz, és így a jelöltséget elfogadtam.

Hamarosan azonban kiderült, hogy téves volt az elképzelés az országgyűlési alelnöki személycsere folyamatáról – amire egyébként az elmúlt harminc évben nem volt példa. A képviselőcsoportnak nincs lehetősége az általa jelölt és az Országgyűlés által megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni. A személycserének az a feltétele, hogy a hivatalban lévő alelnök tisztsége megszűnjön. Amennyiben az alelnök maga nem mond le, ez csak a képviselőcsoportból való kilépésével, az abból való kizárásával vagy a tisztségéből történő Országgyűlés általi felmentéssel következhet be. Az utóbbi jogi eszköz a tisztségére méltatlanná, vagy alkalmatlanná vált személy esetében alkalmazandó. A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom – mivel a lemondásra nem került sor – csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását. A kialakult helyzet a média érdekelődését is felkeltette, és azt a Jobbikon belüli botrányként jelenítette meg.

Az előzőekben részletezettek lehetetlenné tették a személycserének azt a nyugodt, konfliktusmentes lebonyolítását, amiben a jelöltség elfogadásakor joggal bízhattam, és azt feltételként jelenítettem meg. Erre tekintettel országgyűlési alelnöki jelöltségemről – ismételten megköszönve az abban kifejezésre juttatott elismerést – lemondtam, azt is tudva, hogy a frakcióban több alkalmas képviselő is van erre a feladatra.

Részemről az ügyet lezártnak tekintem, és képviselői munkámat a Jobbik szavazói elvárásainak megfelelve, legjobb tudásom szerint folytatom az Országgyűlésben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2020. május 27. 09:53
Balczó Zoltán, basszus, egykori MDF-es, Csurka kizárása után követte őt és a MIÉP egyik oszlopos tagja lett, országgyűlési képviselője, a fővárosi közgyűlésben a MIÉP ökle, aztán 2002-ben elhagyta a süllyedő hajót, belépett a Jobbikba, ami 2010-ben megint OGY képviselőt csinált belőle, majd 2014-ben kiküldte EP képviselőnek Brüsszelbe, majd a 2019 májusi bukás után a kilépett Kepli helyét átvéve megint a magyar parlament tagja lett. A jakabinus párt tagjaként teszi ki az ablakba a tisztességet. Istenem, nem tudom már hányadszor, de Pistabácsinak ezúttal is igaza volt! Nyugodj békében.
vitamin
2020. május 26. 08:29
A jobbikban már nagyon régóta nincs keresnivalója tisztességes embernek.
zolizolizoltan
2020. május 26. 07:56
Bravó Bandi! Ezúttal is sportszerű vagy. Nemhiába szeretettünk és tiszteltünk sikereid idején is. Maradj meg ilyennek, Bandi!
Zozz44
2020. május 25. 23:56
Az azért rossz hír, hogy a liberális irányba forduló Jobbikban egyáltalán ott marad, legitimálja, de a rivalda fénybe nem áll ki... Ez volna a Balczói életút? Sunyin igen bevilágítva nem. Köszönjük Emese...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!