Ez egy semmire sem használható költségvetés

2020. május 29. 16:47

Semmivel sem lett kiszámíthatóbb a kormányzati politika.

2020. május 29. 16:47
Petschnig Mária Zita
Hírklikk


„Évtizedeken keresztül úgy volt, és a Magyar Állam Kormányportálján ma is az a menetrend olvasható, hogy az államháztartásért felelős miniszter a következő évi költségvetés irányelveit március 31-ig nyilvánosságra hozza (ebből lehetett értesülni a kormány várható gazdaságpolitikájáról);  július 31-ig egyeztet a bevételekről és kiadásokról a fejezeteket irányító szervekkel.

Majd a Költségvetési Tanáccsal való egyeztetés után, a kormány szeptember 30-ig benyújtja a költségvetési tervezetet az Országgyűlésnek, ahol az általános, a részletes és záróvita után, zárószavazás következett, erre legkésőbb december 30-ig sort kellett keríteni. Ettől a menetrendtől a parlamenti választások évében el lehetett térni.

2015-től a kormány átállt az előrehozott költségvetés-készítés gyakorlatára. A 2016-ra szólót már 2015 nyarán elfogadták. Ezt azzal indokolták, hogy így a vállalkozások és a háztartások előbb ismerhetik meg a következő évre szóló gazdaságpolitikai, költségvetés-politikai elképzeléseket, miáltal nemcsak több idejük van az alkalmazkodásra, de javul döntéseik feltételeinek kiszámíthatósága is. Amúgy ez megfelelt az unió elvárásainak, az EB is szorgalmazta a költségvetés mielőbbi elfogadását az időben való felkészülés érdekében. Csakhogy nálunk az új gyakorlatra való áttéréssel semmivel sem lett kiszámíthatóbb a kormányzati politika.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2020. június 02. 20:03
Petsching Mária Zita: ez egy semmire sem használható "szakértő".
reflex2
2020. június 01. 20:02
Csinálj jobbat!
Hattori
2020. június 01. 19:10
:D :D :D na előkerült már a szemetesből a vén csont... megszakértették Laci bá'val a dolgoz... ezek szerint igencsak jó lesz! :D ezek az örök mellé telitalálók, ha azt mondják menj balra, akkor menj jobbra, ha jót akarsz! :D
civis72
2020. május 30. 11:18
ezek a haladár libsik még most is a soha nem teljesülő öt-éves tervekben hisznek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!