A megszorítások súlyosabbak lesznek, mint 2011-ben

2020. május 06. 19:49

Amint az európai gazdaság elkezd kifelé menni a koronavírus-recesszióból, egy másodlagos recessziós hullám sújt majd minket, amelyet Brüsszel és Frankfurt fog előidézni.

2020. május 06. 19:49
Jánisz Varufakisz
TSF-Radio Notícias

Az Eurócsoport 500 milliárdos csomagot hagyott jóvá a válság elleni harchoz. Nemrég írta a Guardianban, hogy az EU koronavírus elleni mentő megállapodása ajándék Európa ellenségeinek. Magyarázza el, mit értett ez alatt.

Azzal kezdeném, hogy az 500 milliárd euró szinte teljes egészében kölcsön. Pontosan erre nincs szüksége Európának. Különösen az olyan, leginkább sújtott országoknak, mint például Olaszország, Spanyolország vagy Görögország, amelyek a legkevésbé képesek az államadósság szükséges növelésére.

Az eurókötvények – amelyeket kilenc ország, köztük Görögország és Portugália követeltek – azért nélkülözhetetlenek, mert adósság-átszervezést jelentenek, tehát az adósság nem a nemzetekre íródik, hanem Európa-szerte oszlik el. Az elterítés révén a teljes nettó jelenértéke csökken a következő 20 évben, és ezért sokkal jobban kezelhető.

Az eurókötvények elutasításával, azt az elvet követve, hogy »vegyenek pénzt az Európai Stabilitási Mechanizmusból« – ami kölcsönt jelent – vagy a piacokról – amit az Európai Központi Bank támogat – az olyan országok, mint Görögország vagy Portugália, jövő ilyenkorra olyan mértékben el lesznek adósodva, hogy még ha nincsenek is ezeknek a kölcsönöknek előfeltételei, jövőre a költségvetési paktum visszatértekor Európa nagyon nagy részén ez olyan szintű megszorításokat fog jelenteni, melyek még annál is rosszabbak, mint amelyet Görögország 2011-ben tapasztalt. Amint az európai gazdaság elkezd kifelé menni a koronavírus-recesszióból, egy másodlagos recessziós hullám sújt majd minket, amelyet Brüsszel és Frankfurt fog előidézni. Már most hallhatjuk, hogy Németország a következő évben visszatér a Black Zero-hoz [ami egy olyan szabály, amely meghatároz egy adósságféket azáltal, hogy előírja a kiadások és a bevételek egyensúlyát]. Ne legyenek illúzióink: jövőre követelni fogják Portugália, Görögország, Olaszország és Spanyolország költségvetési konszolidációját is. Ennél jobb ajándékot nem is kaphatnának azok az eurószkeptikusok és nacionalisták, akik el akarják pusztítani az Európai Uniót.”

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyaljai
2020. május 07. 08:54
Kíváncsi lenné Almunia elvtárs véleményére erről, aki GyF kormánya esetén, vagy 3 évig nem akarta észrevenni a hiányt. Az ő elődei és utódai Görögország esetében csak 2009-ben ébredtek fel.
sztd
2020. május 07. 08:34
Az Eurokötvényekkel az a baj, hogy komoly kérdőjel lesz, hogy kinek is az adóssága. Értelmes piaci szereplők ezért drágábban veszik, mint egy német kötvényt, ahol tudják, hogy Németország fog fizetni. Az örökjáradék kötvény problémája is hasonló, ezért a kibocsájtása esetén a kamat is sokkal hosszabb lesz, mint amit Soros ígér. Ki fizet egy rakás pénzt arra az ígéretre, hogy 200 évig nem kapja vissza (0,5%-os kamat, és sosem törlesztik vissza)? Akkor meg ugye erősen elinflálva... Különösen egy olyan szervezetnek, aminél a befektetők még abban sem egységesek, hogy 20 év múlva is létezik? A tapasztaltabbak közül nagyjából senki. Szóval jó oka van annak, hogy nincsenek közös kötvények.
Vakfolt
2020. május 07. 08:21
"Az eurókötvények - amelyeket kilenc ország, köztük Görögország és Portugália követeltek - azért nélkülözhetetlenek, mert adósság-átszervezést jelentenek, tehát az adósság nem a nemzetekre íródik, hanem Európa-szerte oszlik el." És tessék mondani az nem a nemzetekre oszlik majd végül el? De. Ja, hogy más nemzetekre oszoljon a ti terhetek. Jánisz, whatdafakis?
Cassi
2020. május 07. 03:50
Fakisz egy kategóriába esik Bokrossal, Surányival, Békesivel. Ezek az emberek mindent tönkretesznek, akármilyen pozícióba kerülnek, de végig meg vannak győződve saját zsenialitásukról, és végtelenül megsértődnek, ha az ő alkalmasságukat és felelősségüket firtatja valaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!