Végítélet

2020. április 24. 09:19

Legősibb alapérzésünk a félelem, amely a halál tudatából táplálkozik.

2020. április 24. 09:19
Tamáska Péter
Magyar Hírlap

„Vesszőfutásunk – tanítja a Biblia – a paradicsomból való kiűzetéssel kezdődött, s Jézus a világ végén, az utolsó ítéletben az eleveneket és holtakat jókra és rosszakra választja: utóbbiak a pokolba kerülnek, a jóké a mennyei lét dicsősége. A középkor embere rettegett az utolsó ítélettől, tudván, hogy a pokol tornácán áll, s a bocsánat kétséges, a pokol pedig örökös kínhalál. Ösztöneinkben őrizzük középkori ősünk szorongását, amit katasztrófa- és világvége filmek hatalmas sikere érzékletesen tanúsít. Sőt szorongásainkban nem is annyira az egész világ pusztulásának képeit vetítjük ki, hanem – mintha az eredendő bűn, a tudás fájának megdézsmálása fölött érzett bűntudatunk mozgatna – csak az emberiség pusztulását. Az Omega emberben látjuk, mint válik Los Angeles szellemvárossá, a Z, mint Zakariásban csak két férfi és egy nő marad a Földön, a Világok harcában a marslakók tűntek erősebbnek. (Orson Welles rádiójátéka 1938 válságos évében úgy megrázta az amerikaiakat, hogy megkezdték a menekülést a valóságosnak gondolt földöntúliak elől.) Most, a pénzviszonyok megrendülésekor nemcsak az elkeseredett és szorongó emberek száma nő, de az is kiderül, hogy a politika terén sem szeretjük egymást túlságosan: a biztonság kiépítésére törekvő államhatalom az identitás nélküli globális és bármire kész félértelmiséggel áll szemben.

A Z Világháborúban a zombivírus leigázza az embert, a koronavírusról pedig kiderül, hogy már 2015-ben megemlítették a veszélyét az olaszok, eljövendő forrásaként Kínát jelölve meg. Az Európai Unió a járvány hozta szigornak köszönhetően sem kerülhet ki a célkeresztből, s a spanyol szocialista miniszterelnök, Pedro Sánchez drámaian arról beszél, hogy az utcákon a néma pusztulás látványa fogad, s földrészünkön csak egy új Marshall-terv segíthet (1947-ben, a terv megindulásakor a német nagyvárosokban meztelen s kiégett házfalak látványa fogadta a veszteseket és a győzteseket egyaránt). Az erősen jobboldali, ám rokonszenves Thorsten Hinz nyugat-európai, német–francia végjátékról beszél. Már a Holokauszt vallás című írásával is vihart kavart s azzal is, hogy a putyini kurzus autoriter és társadalommegtartó voltát dicsérte a Nyugat dekadens liberalizmusával szemben, s a migránsválságot kiváltó 2011-es líbiai konfliktusban Németország közvetítő szerepét szánalmasnak nevezte.

A szigorú polkorrekt nyelvezetet félretéve egy vezető multikulti zsurnaliszta hölgy – aki a liberális Németországot legszívesebben szellemi Maginot-vonallal venné körül – portréját így írta körül: zsidó, spicli, bolsevik. Nos, a Junge Freiheitben megjelent eszmefuttatása nagyon ravasz. Versailles volt az első lépés, amikor az első világháború utáni kártérítések minden terhét a vesztes félre hárították, de a német milliárdok sem hoztak igazi felvirágzást, s most – mondja Hinz –, amikor a globalizáció a másik, a rossz arcát mutatja, ismét a németekre mutatnak: Fizessetek!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. április 24. 22:16
A félelem oka az ismeretlen dolog, a tudatlanság. Az ősember gyakorlatilag mindentől félt, mert tudatlan volt. A félig ősközösségben élő kortársaink a tudatlanságukból eredő félelmükben a zseblámpától kezdve a róluk készült fényképeken át minden technikai dologtól félnek, amit nem ismernek. Ugyanakkor leszarják a halált, természetesnek tartják! Igazuk van.
egyvilág
2020. április 24. 13:16
Egy komoly kis írás a halandóságról: https://egyvilag.hu/temakep/034.shtml
Barna_Public
2020. április 24. 10:43
"Most, a pénzviszonyok megrendülésekor nemcsak az elkeseredett és szorongó emberek száma nő, de az is kiderül, hogy a politika terén sem szeretjük egymást túlságosan: a biztonság kiépítésére törekvő államhatalom az identitás nélküli globális és bármire kész félértelmiséggel áll szemben." Hazugság - de milyen ócska!!! Az elkárhozástól való megalapozott félelme sem akadályozza meg a szerzőt abban, hogy ne okádjon fel a koronahisztéria-keltő kommunikációs tréningeken begyakorolt frázisokat. Nyílván a korona hisztéria összehangolt nemzetközi akció, hogy ebben részt vesz, ezért a Fidesz-kormányt hibáztatni felesleges. (Ha Gyurcsány lenne kormányon, ő is ezt csinálná. És nincs parlamenti vagy azon kívüli ellenzéke sem a pániknak, a valóban fenyegető gazdasági összeomlásnak.) A világgazdaság bedöntése, átrendezése ilyen módon végül is civilizáltabb mint a (világ)háború. Köszönjük háttérhatalom!
MayorAnna
2020. április 24. 10:27
Itt az ideje már visszavenni a skyhigh fosásból!-emberek éltek háborúkban, nemzedékek nőttek föl háborúkban-lásd Vietnam, Afganisztán stb-nyavalygás nélkül. Most meg a legnagyobb gondok egyike, hogy a kiscsalád nem mehet Hawaii-ra, Bermudákra, meg Thailand-re vakációzni! Hát, akkor mennyenek (sic) a picsába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!