Kegyetlenül kongó, ünnepi ürességeink

2019. december 23. 19:20

Soha nem tör ránk kegyetlenebbül ürességünk tudata, mint olyankor, amikor leginkább nem volna illendő ilyesmit éreznünk.

2019. december 23. 19:20
Kincses Krisztina
Vasarnap.hu

„Egyébként meg persze, hogy szeretjük a másikat, hogyne szeretnénk, de karácsonykor mégiscsak teljességet kellene éreznünk. A karácsonyi csengettyű örömhírt hozó dallamát azonban sokszor a megmagyarázhatatlan, kongó üresség zengi túl bennünk. És valóban: soha nem tör ránk kegyetlenebbül ürességünk tudata, mint olyankor, amikor leginkább nem volna illendő ilyesmit éreznünk.

Ez már csak így van, az ember nem tud adott időpontra megérkezni. Nincs olyan, hogy most még nem, de majd holnap, holnap ígérem teljes leszek. Egyébként éppen ezért nem működnek az újévi fogadalmak sem: most még képtelen vagyok rá, de az új évben minden más lesz! – mégis, hányszor lett már minden más? Aztán vihetjük tovább egész évre a saját magunkban való csalódás terhét is, grátisz. Nemcsak magát az ünnepet, de az adventi várakozást is el tudja homályosítani a hétköznapok izzadtságszagú saját magunk után loholása, melyhez elkerülhetetlenül társul a frusztráció és a lelki gyötrődés érzése.

És szégyenkezünk. Mert amikor eljön az ideje, úgy állunk meg a betlehemi jászol előtt, hogy rájövünk, szívünk túl slampos, lelkünk túl piszkos, elménk túl zajos ahhoz, hogy befogadja a karácsonyi csodát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2019. december 29. 08:34
Azt hiszem, hogy sokan azonosítják az ünnepeket a munkaszüneti napokkal. A munkaszünet pedig azt jelenti, hogy nem kell a munkahelyre bemenni, vagyis el lehet végezni a ház körüli tennivalókat. A munkaszünetekkel járó ünnepeket a különböző vallások találták ki és amíg tehették, a ház körüli tevékenységeket is munkának tekintették. Kevés olyan ünnep van, ami nem jár munkaszünettel. Az egyének nagy ünnepei (születésnap, névnap, házassági évforduló szb.) ezek közé tartoznak. A természet (idő) nem ismeri az ünnep fogalmát, ezt a különböző egyházak és államok, különböző időpontok megjelölésével állapították (állapítják) meg.
gallfec
2019. december 24. 10:27
" Kegyetlenül kongó, ünnepi ürességeink.." -------------------- Ez a többes szám rosszat sugall. Egyszerűen rosszak a apasztalatai. Kedves, jöjjön el hozzánk szenteste, nálunk nincs ilyen. Ahány ház, annyi szokás. tudja. A szomszédainknál sem jellemző :) a kongás. Sem az üresség.
Berecskereki
2019. december 24. 08:36
JUVENALIS, DECIMUS JUNIUS római költő írta: Orandum est ut sit mens sana in corpore sano! (Imádkozzunk azért, hogy ép lélek legyen ép testben!) Aki felfogja ennek üzenetét, az érti Karácsony üzenetét is. ÁLDOTT BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK
annamanna
2019. december 24. 03:11
A kegyetlen kongásra ajánlott gyógyír: Mariah Manson - "All I Want For Christmas is the Beautiful People" https://www.youtube.com/watch?v=A1X3d2zWx94 Unalom ellen pedig: Skywalker kora https://www.youtube.com/watch?v=MPKsO2yQWe8 és máris nem uncsi a kari.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!