Katalánok (Nem székelyek)

2019. október 16. 22:12

Három évtizede harcolunk a székely autonómiáért, de egyről a kettőre még nem jutottunk.

2019. október 16. 22:12
Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

„Hát így csinálják a katalánok. Pedig Spanyolországban is volt egy Franco-diktatúra, amikor még a katalán nyelv nyilvános használata is be volt tiltva. Ennek ellenére ma Katalónia Spanyolország legfejlettebb régiója, igen széles körű – már-már a függetlenséggel egyenértékű –  önállósággal. Amit – jó, ha tudjuk – Madrid sem kínált tálcán. Sem a katalánoknak, sem a baszkoknak, sem másoknak. Mindezért keményen meg kellett harcolniuk. Mert úgy van az, hogy a hatalomról – különösen a más népek, más etnikai közösségek feletti hatalomról – önként nem szoktak lemondani, csak kényszerből. Esetleg jól felfogott, de mindig önös érdekből. Merthogy így működik ez. Tájainkon még inkább.

A katalán eset kapcsán ejtsünk szót a székely autonómiatörekvésekről, a mi, illetve politikai képviselőink hozzáállásáról is. Először is: három évtizede harcolunk érte – főleg választási kampányok idején – , de egyről kettőre még nem jutottunk. Viszont sokan a »harcosok« közül – politikailag természetesen – szépen megélnek belőle, mármint a harcból. Úgy fest, az elkötelezettség, az elszántság, az akarat hiányzik elsősorban. A civil kurázsi. Mással nem magyarázható, hogy az autonómiakövetelések melletti karakánabb, határozottabb kiállástól annyira tartanak kiválasztottjaink. Akik szerint az úgynevezett rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt politikailag még egyszer sem volt alkalmas a pillanat arra, hogy előhozakodjanak vele a román döntéshozók előtt. Lenne még egy magyarázat, de arra gondolni sem merek…

Lassan oda jutottunk – akárcsak a Tamási-novella hőse –, hogy nekünk már hiába trombitálnak… Legalábbis azok, akik eddig tették.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Black
2019. október 18. 09:06
Harcolunk a székely önállóságért, a kurdokat meg a fasiszta Erdogán véres karjaiba lökjük !!!!
Zsaturnuzs
2019. október 17. 14:29
Magyarország 2004-ben lépett be az EU-ba, Románia 2007-ben. Románia belépését a székely autonómia megadásához köthettük volna, élve a vétójogunkkkal. A magyar Országgyűlésben 2005. szeptember 26-án az összes pártfrakció, vagyis az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF összes jelenlévő képviselője megszavazta Románia belépését. A székely autonómia 2005. szeptember 26-a előtt és után is roppant fontos volt minden magyar parlamenti képviselőnek. Aznap mégsem. Szavakban mindent a hazáért, a népért, de ha tenni kell (nem halni, csak tenni), akkor...
Vakfolt
2019. október 17. 11:04
Minden országnak van kisebbsége, és egyik ország sem akarja, hogy azok autonómok legyenek, meg kiváljanak. Hát ezért van olyan nagy csönd a dolog körül, egyszerűen nincsen hozzá akarat és támogatás.
scion
2019. október 17. 09:24
Nem jó analógia Katalóniát párhuzamba állítani Székelyfölddel! Katalónia többszáz éves történelemmel rendelkező ország amely perszonálunióban van a Spanyol Királysággal, míg Székelyföld egy Magyarországtól erőszakosan elszakított országrész! Katalónia önmagában is teljes, míg Erdély és azon belül a magyarság, elszakított nemzetrész!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!