A honvédelmi nevelés szükségességét még nem sikerült intellektuális tartalommal megtölteni

2018. november 02. 17:14

Egyebek között pedig kérdés, hogy ki ellen, ki fenyegeti ma a kis Magyarországot? Hiszen valamikori elnyomóinkkal, a törökökkel és az oroszokkal a lehető legjobb a kapcsolat.

2018. november 02. 17:14
Vajda Zsuzsanna
Mérce

„Így például vonzó lehetne a fiatalok számára, ha néhány év nehéz terepen végzett, anyagilag is méltányolt orvosi, tanári, családsegítő szolgálat előny lehetne a későbbi álláshoz jutásban. Ezáltal enyhíthető volna a dolgozók kiégésének problémája és a tapasztalatok jelentős társadalomismerethez juttathatnák a fiatal értelmiség egy csoportját. A jelenlegi kormányt azonban látványosan nem érdekli a szegények és leszakadók helyzete. Inkább azon igyekeznek, hogy az aktív, kritikus fiatalokat távol tartsák a hazai közélettől, csak dühöngjenek bátran Londonban vagy Bécsben a magyar kormány bornírtságain.

Gyanítható, hogy a honvédelmi és hazafias nevelés erőltetése nem egyéb, mint a miniszterelnök értelmetlen voluntarizmusának újabb megnyilvánulása. Láthatóan meg van győződve róla: csak akarnia kell, és a nők szülni fognak, a férfiak pedig géppisztolyt ragadva védik a hazát.

Egyebek között pedig kérdés, hogy ki ellen, ki fenyegeti ma a kis Magyarországot? Hiszen valamikori elnyomóinkkal, a törökökkel és az oroszokkal a lehető legjobb a kapcsolat.

A dédelgetett tervekből pedig többnyire csődtömeg lett: üresen árválkodik a sok stadion, utas nélkül zötyög a kisvonat, az agyontámogatott versenysportok sorra lerohadnak. Csak remélhetjük, hogy a nem túl távoli jövőben tényleg nem támad meg senki minket, mert a haza védelmében – honvédelmi nevelés ide, vagy oda – aligha fognak tömegek fegyvert ragadni.

A hadi kiadások növelésének azonban több előnye is lehet: a klientúra újabb zsíros üzletekhez juthat és a szövetségesek is elégedettek lehetnek. A fegyverek pedig jószerével azok kezébe juthatnak, akik egyébként sokféle hátrányuk következtében kevéssé reménykedhetnek polgári karrierben. Ők pedig – ahogyan a legutóbbi választások világosan megmutatták – kevéssé érzékenyek a politika komplexebb üzeneteire.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Edvind Johnsson3.0
2018. november 05. 18:52
"Egyebek között pedig kérdés, hogy ki ellen, ki fenyegeti ma a kis Magyarországot? " A kérdés inkább az, hogy ki fog minket fenyegetni. Ezzel nem is kell most foglalkozni - tudni fogjuk majd akkor -, de ha majd itt lesz a baj, akkor nem árt az, ha a gyerekek tudni fogják, hogy melyik végére álljanak a géppuskának.
Mutimi
2018. november 05. 18:44
Olvasom a mondatot: "A honvédelmi nevelés szükségességét még nem sikerült intellektuális tartalommal megtölteni" A szükségességét intellektuális tartalommal.... Észrevettétek, hogy az agynak van egy önvédelmi mechanizmusa? Ha az ember ordenáré nagy hülyeséget akar mondani, összezavarodik. Nem engedi megfogalmazni. Így születnek az ilyen értelmetlen, kusza mondatok.
Ditur
2018. november 05. 18:39
A stadionokban és a hozzájuk kapcsolt termekben a mi fiataljaink sportolnak. Lehet, most még üresek a stadionok, de ha végre a sport megkapja ami jár neki, megtelnek majd a stadionok is (stuktúra-dinamika elve). A kisvasutakat , melyeket az elődök értelmetlenül elhanyagoltak, megújítják. Kiránduljunk Királyrétre, Szilvásváradra, Nagybörzsönybe, Vál-völgyébe. Csodát láthatunk. Majd a gyermekeink elvisznek minket oda is. Jaj igen, a honvédelemre mindig a békében kell a legtöbbet fordítani. Ki lesz az ellenség? Megtámadnak majd, korábban, mint azt gondolnánk.
Box Hill
2018. november 05. 17:45
Azt már elfelejtetted, hogy "munkás ököl vasököl, odacsap, ahova köll"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!