Miért téves út az emberi jogi liberalizmus?

2018. november 29. 11:19

Az emberi jogi liberalizmus semmivel sem visz közelebb a megelégedett élethez.

2018. november 29. 11:19
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Az emberi jogok fokozatos elburjánzását élvezhetjük a II. világháború lezárulása óta. A jogok és a rájuk épülő jogosultságok (entitlements) többedik generációja vált részévé a nyugati világ progresszivista felfogásának, aminek alapja az emberek morális egyenlősége és ezzel (nem szándékolt) összefüggésben az értékrendek és kultúrák relativista megítélése. De ezek a jogok jórészt üresek. (...)

Míg régen – hogy egy kézzelfogható példával éljek – a családok stabilitását a szülők és a gyerekek eltérő kötelességei jelentették és a gyerekek vagy a házastársak e kötelességek teljesítésétől várhatták a saját »jogaik« érvényesülését, ma a női, gyerek- vagy épp az emberi jogok és jogosultságok közvetlenül hatnak és ássák alá a családok funkcionalitását. A konkrét helyzetben a nagyobb részt hagyományosan, kisebb részt esetszerűen elvárt »hivatali« kötelességek és felelősség helyett, ami a családfőséggel járt, ma a női és gyerekjogok védik az apáktól a családtagokat, az utóbbi kötelességeinek és felelősségének cinikus »meghaladása« mellett. Tehát amíg régen a társadalom tagjai a természeti törvényen, a szokásokon és az írott jogon keresztül reflektáltak a bizonyos élethelyzetekben, funkciókban, pozíciókban rájuk háruló kötelességekre és ezzel biztosították a helyzetben résztvevő többi ember (polgár) »jogainak« érvényesülését, addig a mai agonisztikus korban – a mi érvelésünk szempontjából nézve – generális emberjogi klauzúrák érvényesítését várja el a progresszivista gondolkodás logikája minden ugyanilyen élethelyzetben. Mondanom sem kell, ennek az az ára, hogy a puszta morális egyenlőségen alapuló generalizáló jogiasság gyarmatosít minden valaha működött más logikát és nem hagy semmi mást a színen, mint az agónia dinamikáját.

A hierarchikus (pontosabban, a tágan »hivatásrendi«, kötelességekből eredő) viszonyok felváltása az egyenlőségen alapuló agóniával (a családokban, az iskolákban, a tudományban, a politikában, az erkölcsi világban) az egyének és az állam közötti intézmények átfogó hanyatlását, az értelmes emberi élet lehetőségeinek beszűkülését eredményezi. Az emberi jogi liberalizmus tehát semmivel sem visz közelebb a megelégedett élethez és a plusz szabadság (ti. beavatkozástól való mentesség), amit kikényszerít, nem hoz magával nagyobb boldogságot, ellenkezőleg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. november 29. 14:20
Béndek vajon milyen élettel lenne elégedett? Jaj, csak nehogy leírja!
a hun
2018. november 29. 13:50
Családjog...gondoljunk arra a rémálomra, amit az Ausztriában élő magyar házaspár él át ezekben az órákban is, már jó néhány hónapja, akiktől MINDEN INDOK NÉLKÜL az állam/családvédelem(!) elvette két kisfiát, az egyiket!, mivel a foster care-ben öngyilkosságot kísérelt meg, visszakapták, de a másikat nem-mondván: mivel nem akart öngyilkos lenni-biztos jól érzi magát a foster care-ben. Az apa kérte a tv-ben a magyar hatóságok (külügy) segítségét. Állítja-az ilyen fajta gyermek elvételek már egy mafia-iparág Nyugaton:-az állam jó pénzeket fizet a foster szülőknek.
IV. Fawkes
2018. november 29. 12:29
Miért hülye a Béndek?
morc
2018. november 29. 12:19
azta, évek óta az első értelmes, és megalapozott cikk B(el)éndektől lassan érő típus, na, de legalább jutott valahova.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!