Két Eminescu-vers között elvész a lényeg

2018. július 23. 16:52

Nem maradhatunk örök hátrányban amiatt, hogy ha akarunk, akkor sem tudunk megtanulni annyira románul.

2018. július 23. 16:52
Bálint Eszter
Krónika

„Az idei érettségin négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból, mint román – közli a lesújtó adatokat a száraz statisztika. Egy korábbi szakértői vélemény szerint ennek oka többek között az, hogy amíg 2017-ig a vizsgatételek főként a memorizált anyagmennyiséget mérték, és a 7-es jegy elérhető volt a román nyelv különösebb értése nélkül is, idén a hangsúly áttolódott a szövegértésre és argumentációra, a bemagolt anyaggal csak a 4-es osztályzat volt elérhető. (...)

Pár éve a hatóságok is belátták, hogy nem lehet a más anyanyelvű diákoknak ugyanazt tanítani, amit a román ajkúaknak. Azonban az átállás tempója igen lassú, nem tudunk 2025-ig várni, hogy eljusson az érettségiig a beindult reform. Nincsenek kétségeink afelől, hogy a jelenleg fennálló helyzet diszkriminatív, ám afelől szkeptikusak vagyunk, hogy a hátrányos megkülönböztetés megállapítása az Országos Diszkriminációellenes Testület (CNCD) által valamit is változtatna. (Láthattuk az elmúlt héten, hogy ott gáncsolják el a számunkra kedvező jogszabályokat, ahol érik.)

De kezdetnek mindenképp jó lenne, egy nekünk kedvező, a mi igazunkat bizonyító ítélettel lehetne folytatni a küzdelmet. Hiszen nem maradhatunk örök hátrányban amiatt, hogy ha akarunk, akkor sem tudunk megtanulni annyira románul, hogy el tudjuk mondani az orvosnak, hogy mi és hogyan fáj, vagy hogy egy román ajkúval azonos esélyekkel érvényesülhessünk a munkaerőpiacon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2018. július 23. 19:17
"Pár éve a hatóságok is belátták, hogy nem lehet a más anyanyelvű diákoknak ugyanazt tanítani, amit a román ajkúaknak." Száz év román megszállás kevés volt ahhoz, hogy a románok megtanulják, hogy hogyan kellene tanítani a nyelvüket a nem román anyanyelvűeknek? Kolosszális!
Burmin
2018. július 23. 17:44
Minden tiszteletem a szerzőé de nehéz azt elhinni hogy nem tud annyira románul megtanulni, hogy ne tudja elmondani az orvosnál hogy mi a panasza. A londoni mosogató tán tolmácsot fogad ?
Karvaly
2018. július 23. 17:18
Ha románok asszimilálni akarnak, akkor arra az egyetlen alternatíva a létszámbeli és gazdasági megerősödés, hogy minél kevésbé legyenek rászorulva a román nyelv használatára, és minél erősebben tudják a magyar érdekeket érvényesíteni. (egyébként: miről is volt szó a gyulafehérvári nyilatkozatban?)
krakken96
2018. július 23. 16:56
Most a nemzetallam a divat. Migraljanak Magyarorszagra ha nem ok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!