Ungváry tévedései és hazugságai

2017. december 20. 22:23

Ebből is látszik, milyen veszélyes, ha egy tudós nem marad a kaptafánál, hanem átkalandozik más tudományterületekre.

2017. december 20. 22:23
Lánczi Tamás
Mozgástér blog

„Nem ez az első eset, hogy Ungváry Krisztián ellentmondásoktól hemzsegő érveléssel próbálja kritizálni a kormányt. A minapi interjújában azonban önmagát is felülmúlta a történész, már ami a logikai bukfencek számát illeti.

Először is azt állítja Ungváry, hogy ő, mint történész, csak azt akarja tudni, hogy ki volt ügynök, pontosabban, hogy »a rendszerváltás utáni Országgyűlés tagjai közül kik szerepeltek az állambiztonsági nyilvántartásokban«. Később azonban mintha mégis politikai céljai lennének, amikor kijelenti: a jelenlegi Országgyűlés Fidesz frakciója olyan fegyelmezetten szavaz, hogy biztos valamivel »fogják a töküket« a képviselőknek. Állítása persze több sebből is vérzik. Először is, Ungváry valószínűleg nem hallott a modern parlamentarizmusra jellemző frakciófegyelemről, amely nem csak Magyarországon, hanem más kontinentális politikai rendszerekben is egy svájci óra pontosságával szokott működni. Összehasonlítani a mai fideszes frakciófegyelmet a dualizmus-kori állapotokkal még egy amatőr politológustól is komoly hibának számít. Ebből is látszik, milyen veszélyes, ha egy tudós nem marad a kaptafánál, hanem átkalandozik más tudományterületekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2017. december 22. 11:46
Ungváry fogta a sípját és elkezdett fütyörészni a tömegben. Természetesen pofán vágták. Később azt nyilatkozta, hogy úgy érezte magát, mintha az Omaha-parton lett volna. (Ahol katonák ezrei haltak hősi halált.) Azóta nálam nem történész, csak egy kis nyikhaj köcsög.
Onurisz
2017. december 22. 06:47
feltételezéseikkel töltik ki a hiátusokat, mintha ezek az iratok is több száz évvel ezelőttiek lennének.
Onurisz
2017. december 22. 06:44
Ungváry a közelmúlt történelmével foglalkozva számos esetben bátran kiállt a múlt rendszer karrieristáival szemben. Ugyanakkor történészkollégáihoz képest mindig jobban átütött szakmai állásfoglalásain a politikai értékrendje. Legnagyobb tévedése az, hogy a múlt rendszer ügynökhálózata és rendőrsége által előállított írott jelentéseket, dokumentumokat, összefoglalókat hiteles történeti forrásoknak tekinti. Miközben akikről a jelentések készültek, az emlékezet halványulása ellenére is tudják, hogy ezek a jelentések tele vannak pontatlanságokkal, mendemondákkal és kiszínezett feltételezésekkel, miközben meghatározó tények és összefüggések hiányoznak belőlük. Ezeknek a dokumentumoknak is alapos forráskritikán kellene, kellett volna átesniük, de a szereplők halála miatt erre egyre kevesebb a lehetőség és az olyan történészek, mint Ungváry nem foglalkoznak ezzel, sőt elvből el is utasítják ennek lehetőségét. Ahelyett, hogy megkérdeznék a még élő szereplőket, saját
2017. december 22. 05:57
Ha egy tudós folyamatosan téved ,akkor felmerül a kérdés ,hogy valóban tudós-e. ? Ha hazudik akkor nem merül fel kérdés .Nem tudós ,hanem provokátor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!