Franciaország most már rettegő tekintettel nézi önmagát

2017. december 11. 20:29

Az új reakciósok kétszáz éves jeremiádákat adnak el tabudöntésként.

2017. december 11. 20:29
Balázs Gábor
168 Óra

„Az új reakciósok stílusa sem lehet ismeretlen a magyar olvasóknak: a pátosz és a provokáció sajátságos keveréke, ahol a szerző azt a pózt veszi magára, hogy egyedül áll az igazság képviseletében a hatalmasok médiabirodalmával szemben. A »politikai korrektség« inkvizíciójának, intellektuális terrorizmusának áldozatai ők. Persze ez a póz legtöbbször Franciaországban is tragikomikus, hiszen ezen új reakció ömlik ugyanebből a médiából, hősei a legnagyobb sztárok, könyveik több százezer példányban fogynak, mindennapos szereplők a televíziókban és rádiókban, egyetemi tanszékek professzorai, sőt, a Francia Akadémia tagjai és így tovább.

»Műveik« tónusa többnyire a jó öreg katasztrófizmus: a francia identitás az utolsó órában, a civilizációnk végveszélyben van, a barbárok a kapuk előtt állnak.

Maguk tehát bátor tabudöntők, bár tabudöntésük nem más, mint néhány, a történelemből túl jól ismert »igazság« emlegetése. Kétszáz éves jeremiádákat adnak el tabudöntésként. Mi adja mégis az erejüket? Egyrészt kétségkívül a baloldal kiüresedése. Maga a „politikailag korrektnek« nevezett szabályrendszer, amely évtizedekig irányította a nyugati társadalmakat, valóban sok tekintetben képmutató ideológiává vált.

Az új reakciósoknak egy dologban minden bizonnyal igazuk van: a »politikai korrektség« konformizmusának, gyakran képmutatásának leleplezésében. Azonban a képmutatások leleplezése sem mindegy, hogy milyen céllal történik. Nyilvánvaló például, hogy a »kevert társadalom« elvéből olyan semmitmondás lett, amelyben a hívei sem hisznek igazán, de ez nem lehet alap az alig leplezett rasszizmusra. Igen, az emberi jogok melletti elkötelezettsége például Franciaországnak olyan végtelenül szelektív, hogy sokszor valóban nehezen vehető, de ez még nem ok arra, hogy magukat az emberi jogokat támadjuk. Vagy éppen az »iszlám veszély« állandó emlegetése olyan társadalomban, ahol több millió iszlám vallású állampolgár él, aligha a legjobb eszköze a mindenki számára megfelelő életmódok keresésének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sitiveni Klein
2017. december 12. 20:15
"Az új reakciósoknak.." Reakciós szónak olyan 50-es évekbeli hangulata van. Gabika elővette a nagypapa szótárát?.
navis praetoria
2017. december 12. 01:28
"A multik és a globális tőke érdekeinek képviselete" A Fideszt éppenhogy azért ekézitek, mert ezzel szemben egy hazai klientúrát épít ki. Ez nem korlátozódik 1%-ra, azzal nem lehet választást nyerni. A sorosozás nem segítene, ha nem lennének komoly rétegek, amelyeknek a Fidesz kormányzása idején effektíve jelentősen jobban megy, mint korábban. A ti nyelvezeteken: a strómanok minden jel szerint hatékonyan osztják le az izmosodó középosztálynak a suskát, és a kormány sikeresen korrumpálja a panelprolikat (értsd: emelik valamelyest az életszinvonalat). Még mindig jobb, mint az "elkúrtuk, nem kicsit, nagyon", meg az IMF. A sorosozás csak a ballibák ádáz, fékevesztett demagógiájának ellensúlyozását szolgálja a szerényebb szellemi képességekkel megáldott állampolgárok körében.
budapestbar
2017. december 12. 00:35
Tanulmányaimból valami olyanra emlékszem, hogy a baloldal eredeti küldetése a munkásosztály érdekeinek képviselete volt. Kérdem én, az elmúlt 20-30 évben mutatott tevékenységük, ti. A multik és a globális tőke érdekeinek képviselete a kiszolgáltatott munkavállalók helyett mégis mit gondoltak, hová fog vezetni? Szerintük meddig lehet hülyének nézni és megfoghatatlan és kiüresített fogalmakkal megvezetni a munkabérből élőket? Hja kérem, a dolgozó nyilván nem fizeti a töredékét sem a baloldali politikusnak, mint a multi, aki kvázi befektetésnek tekinti a politikusok megkenésére fordított összeget, amelynek többszöröse fog megtérülni az általa diktált versenyromboló jogszabályok elfogadásával. A baloldali politika ezen ellentmondás miatt vergődik most egész Európában, és ugyanezen okból fogynak a régi jobboldali pártok munkabérből élő polgári értékrendű támogatói is. Ott tartunk, hogy a gazdasági problémák miatt már nem lehet lózungokkal szavazatokat szerezni, már nem elég, ha a pártok elmondják az embereknek: csak az a jó ember, aki ennek meg ennek az ideológiának a híve, mindenki más szarember. Most már kér a nép, egyelőre szépen csendben: sokkal nagyobb szeletet a világgazdaságban az 1% által ellopott csilliárdokból. Ugyanez a jelnség fogja itthon először az MSZP- t, majd utána késleltetve a Fideszt is elsöpörni.
navis praetoria
2017. december 11. 23:01
Hazudik a kis nyikhaj. Ezeknek a mohikánoknak, "új reakciósoknak" kb. 5%" figyelmet szentel a francia mainstream média - amit a francia titkosszolgálat nemrég nyugdíjbament egyik vezetője szerint úgy 20-30 ember irányít. Egy másik szerző szerint a belügyi szolgálatok rendre jelentik a francia politikusoknak az iszlamizáció növekvő veszélyét, de ez eltünik a politikusok fiókjai mélyén. Nemrég nagy port vert fel egy könyv, amiben egy tanfelügyelő félreveri a vészharangot: a francia iskolák jelentős részében akadálytalanul uralkodik az iszlám extremizmus, de ezt senki nem meri szóvá tenni, minisztériumi szinten eltusolják. A szekuláris baloldal, a bobók vallásos csenddel viszonyulnak az iszlám előretöréséhez. A multikulti, a politikai korrektség államvallás. Az intellektuális terrorizmus áthatja a társadalom szövetét. Ezen mit sem változtat, ha de Villiers-nek, Sevilla-nak, Finkielkrautnak, Zemmournak, Bensoussan-nak, meg pár hasonló szerzőnek kiadják a könyveit. Ha még ezeket sem adnák ki, totális lenne a társadalom immunrendszerének bénultsága. De nagyon kicsi a hatókörük. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a társadalom összetételének megváltozása eléri a visszafordíthatatlan állapotot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!