Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Faluba bújni

2017. szeptember 30. 11:03

A falut megmenteni igazi nemzetvédő feladat, de csak akkor sikerülhet, ha a hit, a munka és a gyermekzsivaj újra átjárja a falvakat.

2017. szeptember 30. 11:03
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

Faluba bújnék, ha nem vesztettem volna el nagyapám képességeit a föld művelésére, az állatok tartására és a ködbozótból mindig kirohanó rémek túlélésére. Sőt, nem tékozoltam volna el apám már csak kedvtelésből gyakorolt mozdulatait, melyeket bognár apjától örökölt. Faluba bújnék, ha napkeltével szívesen ébrednék álomtalan, zaklatott éber éj helyett mély, jóízű, bódító álom után, s örülnék a kakas kukorékolásának. Bodri kutya stréber vonyítása sem bosszantana, s a konyhában megnyugtatna a kockás vászonnal borított asztalra már odakészített reggeli falat, s a kedvenc stampedlimben jó korty pálinkám. Faluba bújnék, mert tudnám, hogy a kenyeret itthon dagasztották az asszonyok-lányok, s a pék sütötte ropogósra, lágyra valaha maga rakta, szépen kifűtött kemencéjében. A kolbászt, szalonnát és a pálinkát is saját magunk készítettük jó kedvvel tavaly, s a kamrában, pincében akad még bőven, míg majd eljön az ideje a fakuló időbe új fényt csempésző szüretnek, disznóvágásnak és pálinkafőzésnek. (…)

Faluba bújnék. Vasárnap misére csak ünneplőben mennék, a többi férfivel kissé lemaradozva az asszonyoktól, de követve őket és a hívó misztikus hangokat – ki tudja, hátha mégis angyalok laknak arrafelé –, s aztán a templomkertben megbeszélnénk a fontos dolgokat. Időjárást, felvásárlást, hitelt, minek van keletje mostanában, hogyan lesz jövőre, az adókat, az állami szabályozókat, a konkurenciát, a bérlők trükkjeit. Az esti kártyapartiról, dalárdáról és a fiatalokról is szólnánk. Nem mert bántanánk őket, csak mert jólesik, s örülünk, hogy itt vannak. Bizony nagyon örülünk, mert sokan elmentek, főleg Amerikába, meg ahová tudtak. (…)

Tudom, hogy mindenki nem bújhat el, én sem. Nem is kell. De megpróbálhatjuk azokat az értékeket, érzéseket visszacsempészni az életünkbe, amelyek talán avíttnak hatnak, de elfojtott, mára szánva-bánva megtagadott reményként ott élnek bennünk. Falusi hangokban, hajnali fényekben, völgyben megülő őszi ködben. Hírük sincs a faluknak? Ébresztő! A falut megmenteni igazi nemzetvédő feladat, de csak akkor sikerülhet, ha a hit, a munka és a gyermekzsivaj újra átjárja a falvakat. Akkor talán én sem bújni, bujdokolni mennék vissza a falumba, hanem élni. Élni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. október 02. 01:01
"A falut megmenteni igazi nemzetvédő feladat" Aztakurva! Arról hallottál-e már, kis fidesznyalonc aranybogár, hogy a kedvenc komcsi maffiakormányod többet tett a vidék leépítéséért, mint bárki előtte? A családi gazdaságokról hallottál-e már? És arról is, hogy ez egy szemfényvesztés volt, hogy meggazdagodjanak a haverok, meg a városi fideszes klientúra földhöz juthasson? És arról hallottál-e, hogy ész nélkül építjük az autópályákat (pl. Eger felé - minek??), de a kétszámjegyű utakra 60-as táblát kell tenni, mert már életveszélyesek? És arról, hogy nincs munkalehetőség vidéken, mindenki menekül, és hogy a helyi kiskirályok még a polgármestereket is a markukban tartják, hacsak nem játszanak össze velük? Az idilli kánaán, amit te elképzelsz azt bőven rombolta az elmúlt 7 év dúlása. Köszönd meg a Gazdának. Ha felcsúti vagy, egy szót sem szóltam, ott vidám az élet, hisz már 25-30milliárdnál jár a "miniszterelnöki falu" projekt.
Autós csoki
2017. október 01. 23:12
Gyermekzsivaj falun? Lassan már nincs is olyan 2000 főnél kisebb település, ami rendelkezik saját iskolával, miért akarna oda gyermeket csinálni bármely fiatal pár? A mezőgazdós rész is vicces - a falu nem pusztul ugyanúgy éhen, ha elvágják a beszállítói láncot? Mert hogy ételt sem termel magának max. már csak egy-két tényleg nagyon agrár vidék - de hát paradicsomon meg csirkén élni örökké ők sem tudnának, mindenki a városokba jár bevásárolni - igazi gyönyör, ahogy vásárnapokon a gurulós szatyrot tologató nénikék beszabadulnak a piacra meg a kínai 100-as boltokba, a közlekedési szabályok ismerete miatt kisebb káoszt okozva. Aztán ott vannak a Gombóc Artúrként viselkedő nagyobb települések, amelyek egyenest a falu intézményi lényét fenyegetik: mindig csak egy új beolvasztott település, egy új részönkormányzat... Falusi vagyok és ne haragudjak, hogy még mindig nem értik sokan, hogy mik a mi problémáink? Ne a múlt falusi létét tessék megmenteni, hanem a jövőjét megalapozni! Hol lesz 20 év múlva a friss kenyér szaga, mikor a Fornetti és tsai. gyorsfagyasztott áruival egy pék sem versenyképes? Templomi élet? Már ma is csak múzeum. A falunak út, jó közlekedési lehetőség, közművek (víz, gáz, csatorna, internet) és magas hozzáadott értékű munkahelyek kellenek. Nem az agráriumból kell biztosítani a kenyérre valót, azt meg tudja csinálni 4-5 ember is önvezető traktoron, amihez régen a falu teljes népe kellett. A jövő falusija informatikus, egészségügyi dolgozó, gépész kisiparos - nekik tessék megfelelni, ne a romantikus álmodozóknak!
smarton
2017. október 01. 21:11
Egyébként a falvakba nem csak földművelők, állattenyésztők kellenek. Alapból rend és védelem kellene. A tolvajok, rablók ellen, hogy a munka gyümölcsét ne lopják el. Nagyon sok helyen ezért hagy fel a paraszt a termesztéssel és költözik el, ha tud, de legalább a gyerekeit elküldi. Ugye, tudjuk.
matykox
2017. október 01. 13:54
Szerencsés Károly szép írásának van egy másik, kevésbé nyilvánvaló rétege is. Ami egy történész számára talán nyilvánvaló, de sokaknak aligha. Az pedig a "népi -vs. urbánus" vita. Ami egyenesen visszamegy a "vidék - város" közti, utóbbi javára való különbözésre, á la Coudenhove-Kalergi idiotizmusára. Egy végtelenül primitív és ostoba "fejlődés-haladás" és hasonló álruhákba öltöztetett, ócska és hibás proto-nyílt társadalom újmarxista ideológiájára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!