NÓTA A SZÁSZ HALOTTI TORON

2017. augusztus 15. 09:39

A történelem kontextusában Klaus Johannis kijelentése szánalmas és gerinctelen, hajdan büszke, országépítő nemzetét megtagadó ‒ és mindenekfölött mélyen megalázó.

2017. augusztus 15. 09:39
Orbán János Dénes
Magyar Idők

„Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke nagy vihart kavart a romániai belpolitikában, amikor kijelentette, az erdélyi magyarok nem fogják együtt ünnepelni a románokkal a gyulafehérvári nemzetgyűlés 100. évfordulóját. Vele ellentétben Klaus Johannis elnök ismét bizonyságot tett arról, hogy már csak a nevében német, szívében az asszimiláló, többségi nemzethez tartozik: bejelentette, hogy a szászok együtt ünneplik a románokkal Erdély csatlakozását a román államhoz.

Biztos jó buli lesz, már előre csorognak a könnyeim, hogy kimaradok belőle. Annak idején, erdélyi magyar honfitársaimmal egy szász embert választottunk meg, aki Nagyszeben csodatévő polgármestereként a német megbízhatóság és alaposság reményével kecsegtetett a balkáni zűrzavarban. Azt reméltük, ez a kisebbségi ember lesz Románia legjobb elnöke, és ezáltal a sovinizmus kegyelemdöfést kap. Rá­adásul a mi szavazatainkon múlt a győzelme.

Aztán kiderült, mégsem egy szászt, hanem egy románt választottunk meg.(...)

A történelem kontextusában Klaus Johannis kijelentése szánalmas és gerinctelen, hajdan büszke, országépítő nemzetét megtagadó ‒ és mindenekfölött mélyen megalázó. Olyan ez, mint nótára fakadni és táncra kerekedni egy halotti toron – de úgy látszik, egy második mandátum reményében megéri. Jó bulizást kívánunk neki, de amennyiben ismét az erdélyi magyarok szavazatán múlik majd a mandátuma, aligha lesz oka a vigasságra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2017. augusztus 16. 11:29
"...bejelentette, hogy a szászok együtt ünneplik a románokkal Erdély csatlakozását a román államhoz." Mit kell ezen meglepődni? Az erdélyi szászok - ellentétben a szepességiekkel - minden szabadságharcban hátba szúrták a magyarokat, mindig a Habsburgok mellett álltak...
Csomorkany
2017. augusztus 16. 11:15
A szászok csak következetesek az akkori döntésükhöz. Mindhalálig. Ami személyesen Johannist illeti, olyan karriert soha nem fog befutni máshol, mint Romániában. Szászok érdemben már nincsenek, mit képviselne rajtuk? Szóval nekünk nem ezzel kell törődnünk, hanem élnünk a magunk életét.
katus
2017. augusztus 16. 00:45
Orbán János Dénes: „Laurával a fasz kivan” 2016. január 22., péntek 10:50, frissítve: péntek 14:50 Ez az obszcén címe a magyar állam által 150 millió forinttal támogatott tehetséggondozó költészeti felelőse, Orbán János Dénes egyik versének. A kortárs magyar írók és költők számára Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. néven 150 millió forint tőkével hozott létre gazdasági társaságot tavaly december végén a kormány, pályakezdő irodalmárok támogatására. A cég tulajdonosa a magyar állam. Mint ahogy az ATV csütörtök esti híradójából is kiderült, a társaság művészeti tevékenységének egyik vezetője egy brassói születésű polgár. Orbán János Dénes a kormánypárti napilap, a Magyar Idők kulturális rovatát is irányítja. (Erről korábban az MNO is beszámolt.) De tegnapi, ATV-s híradóból kiderült még más is. Orbánnak a Laurával a fasz kivan című verse így kezdődik: „Hölgyem, Önnel a fasz kivan,/miért, hogy folyton énekel?” Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének kulturális államtitkára, Hoppál Péter az ATV kérdésére azonban megvédte saját verssorától a szerzőt. Kijelentette, hogy „Orbán János Dénest, nagyon kérem, hogy ne egy ilyen ostoba, kiragadott mondaton keresztül ítélje meg senki!”, majd hozzátette, hogy kimondottan örül a cég megalapításának. „Nincs az úgy rendjén, hogy nincs egy olyan program, ami kimondottan nem támogatja a fiatal írók törekvéseit” – állította Hoppál erősen belebonyolódva a problémába. Tovább is van Hoppál azonban tévedett. Orbán János Dénes obszcén verséből ez a mondat nem kiragadott idézet. A vers pár sorral lejjebb az ehhez a gondolatokhoz hasonlóképp folytatódik. „Hölgyem, én egy szekrényben lakom, / egy senki vagyok, nincstelen, / és ez a szekrény az Öné, / és Ön leszop, ha akarom, (...)” Helyreigazítás Cikkünk megjelenését követően Orbán János Dénes közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyből kiderül, hogy a cikk egy korábbi változatában olyan idézeteket is neki tulajdonítottunk, amelyek nem tőle, hanem Varecza László szombathelyi költőtől (művészneve Szent Varecza Halott) származnak. A félreértést az okozhatta, hogy a kifogásolt Varecza-versrészletek („Tiszta allegória, / ÁFA, áll a faszom, aranyoskám, / TÖVÁL, tövig vállalom.”, „Pina nélkül nincs művészet.” és „Pinaverseimet pihentetőül szánom a nagy gyomorbajos átkozódó verseim között.”) Orbán kötetének Vareczával foglalkozó fejezetében is szerepelnek. A hibát javítottuk, a tévedésért olvasóink elnézését kérjük. Az ATV a keresztény jobboldali értelmiség tagjait nem kérdezte meg a riportban, de a Magyar Liberális Párt ügyvivője, Bodnár Zoltán többször is kifejezte fölháborodását. Orbán János Dénes menedzser-költő az ATV-nek nem akart megszólalni.
katus
2017. augusztus 16. 00:41
Orbán János Dénes és a szolgalelkűség művésze http://magyarnarancs.hu/data/cikk/9/78/99/cikk_97899/D_NOE20140314032.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!