A kendőzetlen igazság

2017. augusztus 09. 11:18

Milyen indokok mentén korlátozható a fátyolviselés, s korlátozható-e egyáltalán az alapjogok sérelme nélkül?

2017. augusztus 09. 11:18
Kakuk Lili
Arsboni

„»Az erényes nő engedelmes és alárendelt.« – áll a Korán 4,34. versében. Abban a könyvben, amelyet a muszlim fiatalok az iskolában versről versre megtanulnak, és jól tudjuk, hogy számukra a Korán nem pusztán egy vallástörténeti dokumentum. Olyan alapvető rendelkezéseket tartalmaz, amely a hívő életének gyakorlatilag minden részletére kiterjed, s amelynek számos rendelkezése vet fel alapjogi kérdéseket.Az európai társadalom jelentős része számára a muszlim nők alárendeltségének megkerülhetetlen, külsőségekben is megmutatkozó szimbóluma a fátyolviselés. Nem kell Észak-Afrikába, vagy a Közel-Keletre utaznunk ahhoz, hogy tanulmányozhassuk a különféle muszlim női viseletek (burka, nikáb, csador,hidzsáb) sokszínűségét – elég végigsétálni Marseille, Nizza, vagy éppen Párizs valamely külvárosi negyedében. És hogyan viszonyulnak a franciák a muszlim viselethez? Egy 2013- as kutatás adatai szerint a lakosság 86 %- a ellenzi a fátyol viselését közterületen (LeNouvelObs,2013.július 20.).

Nem meglepő tehát, hogy a fátyol régóta áll politikai, kulturális és alapjogi szempontú viták kereszttüzében. Jelen írás azonban – a francia szabályozás bemutatásával – mindenek előtt arra keresi a választ, hogy milyen indokok mentén korlátozható a fátyolviselés, s korlátozható-e egyáltalán az alapjogok sérelme nélkül?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2017. augusztus 09. 13:26
Franciaország egyszer már (elég durván) megbirkózott a szekularizációval. Neki lehet másodszor is rugaszkodni. Sok sikert.
Skankhunt42
2017. augusztus 09. 13:05
Milyen "fátyolról" hebeg a nô? Vegzálják a menyasszonyokat?
Gyéressy Károly
2017. augusztus 09. 13:05
"A törvény hatálybalépése után 4 évvel egy szikh vallású fiatalember, akit azért bocsátottak el a középiskolából, mert nem volt hajlandó levenni a turbánját, az ENSZ emberi Jogi Bizottságához fordult. A Bizottság megállapította, hogy Franciaország megsértette a panaszos oktatáshoz való jogát, " Csak jogászkodj Kakuk Lili! Az ilyen szófacsaró idióták miért nem egy arab országban okoskodnak?
exfahrenheit
2017. augusztus 09. 12:52
terrorfenyegetett területeken biztonsági okokból be kell tiltani az arc és a test nagyobb mértékű eltakarását. akinek ez a vallásával ütközik, ne éljen terrorfenyegetett helyen, ahol az emberek biztonságnak természetszerű előnyt kell élveznie a különböző vallási előírásokkal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!